Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: chardonnay.

Over de hele wereld wordt tweemaal meer witte wijn gedronken dan rode. Alleen in België en Frankrijk, waar wijn meer bij gerechten aan tafel komt, is de consumptie van rode hoger. Zo komt het dat de chardonnaydruif, waarvan witte bourgogne wordt gemaakt, de meest succesvolle is ter wereld. Alle Nieuwe-Wereldlanden hebben deze Miss Beauty in hun wijngaarden binnengehaald, met de bedoeling wat van de bourgogne-excellentie in te pikken. De smaak is makkelijk herkenbaar en de wijnstok groeit haast op alle bodems. Toch mag men niet uit het oog verliezen dat chardonnaywijn geen terrasdrank is, maar eerder thuishoort aan tafel.

Het eindproduct wordt in grote mate bepaald door de concentratiefactor. In Californië, waar men het nog altijd graag heeft over the biggest in the world, wordt uiterst geconcentreerde chardonnaywijn gemaakt, op basis van heel kleine hectarerendementen, strenge snoei en lange cuveertijden gedurende de gisting. Er komt dan een soort boterigheid in de smaak, die de finesse niet ten goede komt. Bij ‘normalere’ rendementen heeft de smaak iets exotisch en bij te grote rendementen overheerst waterachtige dunheid.

De andere karakterlijn voor de smaak wordt bepaald door de terroir en komt tot uiting in de smaakvariatie langsheen de noord-zuidas in Bourgogne, moederland van alle chardonnaywijn. Deze smaak gaat van licht en fris-zuur in Chablis, tot volmondig rustiek in Mâcon. De fijne kalkgronden van Chablis, samen met het wat koelere klimaat, geven hier aan de chardonnaywijn een fris en puntig smaakstramien. Nog verder noordelijk, we komen dan in het gebied van Champagne, wordt de wijn zo zuur en agressief dat hij als dusdanig haast niet te drinken is. Vandaar de gewoonte om champagnewijn te maken door uitbundig te mengen, over de jaren en de percelen heen, door een tweede gisting op fles en door een finale smaakoverkoepelende bijmenging met suiker.

Maar ter hoogte van Chablis verliest de zuurheid haar agressief karakter en wordt fris-levendig. Het Chablis-type van zuurheid is ideaal voor bij het betere gedeelte van de plateau de fruits de mer, zoals zachtsmakende platte oesters van Colchester.

In het zuiden van Bourgogne, we zijn nu in appellations als Saint-Véran, Pouilly-Fuissé of Mâcon Blanc, komt een wat lompe stevigheid in de smaak, een terroir-toets. In de beste gevallen zoals bij de wijnen van Château de Fuissé, wordt deze opstoot van rijkdom en alcohol een uitgesproken karaktervolheid. De wijnen van de grote jaren van Château de Fuissé zijn de enige uit de Franse chardonnaywereld die perfect passen bij de sublieme gewelddadigheid van geroosterde kreeft.

In het midden van de Bourgondische noord-zuidas, ter hoogte van Meursault, komt een merkwaardig optimum in de wijnsmaak: nog levendig en fris maar ook al met karakter. Met een zekere ‘vettigheid’ ( gras), zegt men ter plaatse. De smaak is nu breed en volledig, van het friszure naar het rijke, exotische. Hiervan komen niet the biggest, maar wel de grootste witte droge wijnen ter wereld: Puligny, Chassagne, Montrachet, Meursault… Het enige wat men ze zou kunnen verwijten is dat ze soms wat te alcoholrijk worden gemaakt, om in te spelen op de verre buitenlandse markten van New York en Tokio.

Chardonnay Las Puertas 1998, Valle Central, Vino de Chile.

Zeer presente, frisse, tintelende neus. Doet aan sauvignon denken. Iets gele nuance in de kleur en een frisse exotische smaak, bijna van mango. Goed product maar waar is de chardonnay? (Delhaize: 149 fr.).

Chardonnay, Rio de Plata Mendoza 1997, Etchart Argentina.

Mooie, exotische, rijpe neus en een gele nuance in de kleur die ook op rijpheid wijst. Goede, evenwichtige smaak van rijpe chardonnay met een fraaie, geknoopte lengte. (Colruyt: 199 fr.).

Chardonnay, Vin de Pays du Jardin de la France 1998.

Mooie, goedgebouwde en evenwichtige neus met een goede chardonnaysmaak; zuur, fris en gevuld rijp samen. Interessante wijn. (Colruyt: 148 fr.).

Chardonnay Nathanson Creek, California 1997.

Neus met bovenliggend zuur en alcohol, zware exotische componenten na opschudden. Vlakke smaak zonder nuance en wat lomp. Mist fruit. (Colruyt 197 fr.).

Macon Supérieur 1998.

Licht weeë, zware neus en een bitter-zure smaak zonder fruit. (GB: 155 fr.).

Chardonnay, Vin de Pays D’Oc 1998, Jeanjean.

Neus met zware componenten en een glycerineuze gevulde smaak. Wat lomp, zonder nuance en zonder fruit. (GB: 129 fr.).

Chardonnay Cowra Estate 1998, New South Wales.

Neus met een rijp accent en wat zwaar in de alcohol. Gele nuance in de kleur. Gevulde, evenwichtige smaak met rijpe geknoopte lengte. (Delhaize 169 fr.).

Chardonnay, Vin de Pays D’Oc 1998.

Neus met een iets harsachtige houtcomponent en te zwakke, fruitloze smaak om het hout te dragen. (GB: 139 fr.).

Herwig Van Hove

Partner Content