Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (188), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : originele witte.

Onlangs was ik te gast op een groots opgezet Italiaans trouwdiner in het Limburgse. De maaltijd was van sterrenniveau, de tafelcompagnie was meer dan vriendschappelijk en de wijnen van een ongekend kwalitatief gehalte, maar… het waren stuk voor stuk Franse namaakwijnen. De champagneachtige Italiaanse openingsdrank – eigenlijk was hij veel beter dan de gemiddelde Franse champagne – was samengesteld uit chardonnay en pinot noir. De Italiaanse wijnen bij de visgerechten waren 100 procent sauvignon en 100 procent chardonnay, en de Italiaanse wijn bij de verfijnde vleesschotel was gemaakt van cabernet en merlot. We maakten dus een enologische reis door… Italië met de ‘provincies’ Champagne, Loire, Bourgogne en Bordeaux.

Als het aanbod verschraalt, gaat de gastronomische ambiance altijd achteruit. Wat zou de wereld worden als er alleen nog stoofvlees, pruimen en abdijbier op tafel zouden komen ? Variatie is een element van gezondheid en van beschaafde gastronomie en het is des te erger als deze variatie door banale, kortzichtige commercie wordt weggedrukt.

In de wijnwereld buiten Frankrijk is er weinig begrip voor de excellentie van sommige Franse wijnen en vooral voor de eruit volgende fenomenale verkoopprijzen. Men denkt dan naïevelijk dat het aan de druivensoorten ligt en begint massaal namaakwijnen te produceren. Het is nu zo erg dat deze namaakindustrie de ‘andere’ overwoekert : overal buiten Frankrijk, van Bulgarije tot Spanje, Italië, Zuid-Afrika, Chili, Californië… maakt men chardonnaywijn in de hoop wat van de fabelachtige prijs van een Corton te kunnen meepikken. Dat van de prijs is haast nooit gelukt en daarom gaat de slinger eindelijk wat in de andere richting. Er komt reactie tegen deze moderne kolonisering : tegen Franse druivensoorten en tegen het fetisj-imago van de Franse keuken. Lokale druivensoorten als colombart, ehrenfelser, emerald, faber, folle blanche, furmint, veltliner, hársevelü, feteascá, macabeo, ottonel, optima, ortega, robola, rotgipfer, scheurebe en nog veel meer andere, komen terug.

We kiezen vandaag enkele originele witte wijnen uit de rekken van de supermarkten.

Vernaccia di San Gimignano 2003, Strozzi Italia

Een DOC uit Toscane, in de provincie Siena gemaakt van de druif vernaccia. Heeft de reputatie te rivaliseren met chardonnay. San Gimignano is het beroemde torenstadje.

Volgele nuance in de kleur en een exotische neus met diepte die wat aan jonge viognier doet denken. De smaak is karaktervol en met lengte. Heel typische, stevige wijn voor de grote tafel en toch maar 12,5 graden alcohol. Een treffer.

(Delhaize : 6,59 euro).

Torrontes 2003, Etchart Cafayate, Argentina

Torrontes is een typische Argentijnse druivensoort die goed zijn zuren behoudt en die kruidig is als moscatel. In Argentinië rekent men ze ’tot de beste ter wereld’.

Bleekgele kleur, zelfs wat ijl, maar een neus van fijne muscat. Ook een smaak van fijne, niet-overheersende muscat met goede frisse zuren. Ideale aperitiefwijn. (Carrefour : 4,66 euro).

Mantinia 2003, Griekenland,

Moschofilerodruiven

Mantinia is een heuvelpartij in de centrale Peloponnesus. De druif moschofilero zou enigszins een muscataroma vertonen.

Heel lichte kleur met een rode restnuance. De neus is dun en appelachtig. In de mond komt enkel fris zuur, universeel en weinig typisch. Technische wijn.

(Delhaize : 5,39 euro).

Trebbiano d’Abruzzo 2003,

Farnese, Italia

De naam van de DOC verwijst naar de druivensoort trebbiano die dezelfde is als ugni blanc, waar men cognac van stookt, maar die in de streek saint-émilion genoemd wordt.

Een gele nuance en een heel lichte, zelfs wat ijle neus, maar ook puntig en elegant. De smaak is levendig fris en met goede eenheid. Eenvoudige aperitiefwijn.

(Colruyt : 3,44 euro).

Rioja 2003, El Coto, España

De witte rioja is gemaakt van viura, die een eenmalige hoeveelheid hout gemakkelijk verdraagt.

Een bleke kleur en een neus van rijp maar ook fris fruit, vooral na opschudden. Frisse aperitiefwijn met fijne ingebouwde zuren. (Colruyt : 4,68 euro).

Soave Classico 2003, Lenotti, Italia

Een DOC-wijn uit Veneto, gemaakt in het beste deel van het Soave-gebied, namelijk de Classico-zone. De druivensoort is garganega, waaraan echter tot 30 procent trebbiano mag worden toegevoegd.

Een gele nuance in de kleur en een gedegen neus met diepte en karaktervol. De smaak is gevuld, met lengte en iets naijlend zuur. Redelijk krachtige wijn voor aan tafel.

(Carrefour : 4,24 euro).

Besluit : deze wijnen vormen door hun verscheidenheid een welkome afwisseling voor de internationale chardonnay- dominantie en de ermee gepaard gaande verschraling van het aanbod.

Herwig van Hove I Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content