Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: wijn uit Bulgarije (1).

In november 1990, terwijl het oververmoeide Bulgaarse communistisch regime door de knieën begon te gaan, besloot de regering totaal onverwacht om de industrie te demonopoliseren. De opruiming van het staatsmonopolie voor wijn (de staat bleef wel eigenaar van de wijngaarden) bracht mee dat de Bulgaarse wijnproducenten, meestal coöperaties, met elkaar in concurrentie kwamen. Niet alleen op de binnenlandse markten maar ook in het buitenland. Vooral in Engeland, dat toen nog het merendeel van de export voor zijn rekening nam. De vier grote wijnmonopolies van de staat werden opgesplitst in 83 verschillende bedrijven, met enorm veel coördinatieproblemen tot gevolg, ook op de buitenlandse markten. De gekende distributiekanalen werden grondig hervormd, wat in België in 1993 voor het eerst een daling van de verkoop meebracht. Dat was in hoofdzaak te wijten aan de tijdelijke verwaarlozing van de promotie. Iets wat de Bulgaarse wijn broodnodig heeft, want hij wordt vooral gekocht door consumenten die ook andere niet-Franse wijnen kopen. Zonder bekendheid valt hij uit de boot. (Franse wijnen genieten bij ons een onverwoestbare, historisch gegroeide faam).

De Bulgaarse wijnindustrie heeft de ‘ontstaatsing’ goed doorstaan en de Belgische markt is in stijgende lijn geëvolueerd tot een flinke 4 miljoen flessen per jaar nu, wat toch 2 procent vertegenwoordigt van de totale Belgische wijnconsumptie.

Op de Bulgaarse flessen uit het GB-aanbod die we vandaag proeven, staat vermeld: Domaine Boyar. Dit is echter geen domein, maar een merknaam: het eerste onafhankelijke merk dat in Bulgarije operatief is en dat geregistreerd werd door BVC London ( Bulgarian Vintners Company).

De oprichting van dit merk is een antwoord op de onzekerheid omtrent de kwaliteit van de wijn, die door de pas onafhankelijk geworden Bulgaarse wijnbedrijven wordt geëxporteerd. Want de alles overkoepelende staatsorganisatie Vinimpex, die destijds alle uitvoer controleerde, is haar monopolie verloren en biedt geen kwalitatieve garanties meer. Onder het merk kan de BVC eisen stellen en zelf ter plaatse controle uitoefenen. Domaine Boyar heeft eigen, moderne, reizende oenologen in dienst en verwerft ook eigen wijngaarden. Zo werd onlangs de voormalige, vervallen staatscoöperatie van Shoumen aangekocht, en in een eerste fase totaal gemoderniseerd. Er wordt nu een zeer goede merlot-wijn gemaakt, met genoeg kleur en structuur om flink wat Amerikaanse eik te kunnen verdragen. Een toekomstige parel aan de Boyar-kroon. Boyar werkt ook met prestigieuze wijndomeinen zoals Suhindol, Stara Zagora en Preslav.

Merkwaardig is dat op het etiket bovenaan een Koninklijk Keurmerk, een soort hofleveranciersembleem prijkt, terwijl Bulgarije toch een presidentieel regime kent. De Bulgaarse koninklijke familie (verwant met de Belgische via het huis van Saksen-Coburg) moest in 1946, nadat de communisten aan de macht kwamen, het land verlaten. De toen slechts 9 jaar oude Simeon II was in 1943 tot koning gekroond, na de dood van zijn vader Boris III, die in verdachte omstandigheden stierf vlak na een stormachtige vergadering met Adolf Hitler. Men sprak van een hartstilstand maar iedereen wist dat hij net voordien vergiftigd werd. Na de verbanning in 1946 vestigde de jonge koning zich met zijn moeder, koningin Joanna, in Madrid. Vandaaruit werd nu het gebruik van het koninklijke keurmerk toegelaten. Simeon II zou naar verluidt zelf ook een glaasje lusten.

Sauvignon Blanc 1997, Targovischte

Targovischte is een klein wijngebied in de grote noordoostelijke regio van Bulgarije, gekend om zijn witte wijnen.

Zachte niet-agressieve neus van rijpe sauvignon maar toch niet echt expressief. Friszure smaak zonder veel franjes, zuiver en vrij kort. Geen spoor van oxidatie of vermoeidheid. Kleine correcte wijn. (GB, 109 fr.)

Cabernet Sauvignon 1994, Plovdiv

Plovdiv is een stadje uit de zuidelijke wijnregio die gekend is om zijn goede rode wijnen, onder meer de Mavrud.

Zachte rijpe kleur met nuance van rood maar zeker geen sleet. Weinig expressieve cabernet-neus maar wel aangenaam zacht, er komt wat expressie bij opschudden. Vrij neutrale smaakaanzet, gaat dan over in niet helemaal omhulde, kleine bitterheid. Kleine wijn voor een kleine prijs. (GB, 109 fr.)

Merlot-Cabernet Sauvignon 1994, Stara Zagora, wijngebied Oriachovitza

Stara Zagora is een stadje in het midden van Bulgarije maar nog net in de zuidelijke wijnregio, vlak bij het wijngebiedje Oriachovitza. Deze wijn is een blend van twee druivensoorten, een zeldzaamheid in Bulgarije omdat algemeen geopteerd werd voor soortwijnen, gemaakt van één enkele druivensoort.

Beter gevulde kleur dan de vorige en ook zonder sleet. Complexe en fijn ontwikkelde neus met wat toetsen van amandelen en met goed hout. Goede smaakexpressie in de mond, met een goede zuur-bitterbalans. Mooi versmolten wijn met veel merlot-zachtheid. (GB, 159 fr.).

Volgende aflevering in Weekend Knack van 21 oktober: Bulgaarse wijn (2).

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content