Wijn
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (158), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : niet-Franse, droge witte.
In het overgrote deel van de wijndrinkende landen drinkt men veel meer wit dan rood. Alleen in Frankrijk en bij ons is er een veel ruimere consumptie van rood. Dat komt doordat wij wijn drinken aan tafel bij gerechten en niet zozeer op een terras met vrienden. Terras- en tafelwijn zijn erg verschillend. Voor de tafel verwachten we een gestructureerde wijn die het gerecht aankan. Daar de structuur van wijn samengaat met tannines, die karakteristiek zijn voor rode wijn, wordt bij ons veel rood gedronken.
Terraswijn moet op zichzelf staan, niet in functie van een gerecht, en als dusdanig lekker zijn. Hier moet dan de vruchtenorigine van de wijn spreken. Zo komt het dat terraswijn meestal wit is. De mens is, samen met de meeste zoogdieren en vogels, genetisch uit op het zoete van vruchten en de directe vruchtenorigine van witte wijn ervaart hij als erg attractief. Om dus de terrasfunctie te kunnen vervullen moet witte wijn gevinifieerd en geassembleerd worden met respect voor zijn vruchten-origine : fris en fruitig.
Het eerste en wellicht belangrijkste element van fruitige frisheid is te zoeken in de druivensoort : witte sauvignon uit de Loire, de mix sauvignon-muscadelle-sémillon uit het Entre-Deux-Mers-gebied, de aligoté van Bourgogne, jonge riesling en pinot blanc uit Italië of Duitsland, jonge chardonnay à la Chablis, de melon de Bourgogne voor Muscadet, cortese en arneis uit Piëmont en nog veel meer. Maar dan wel met redelijke rendementen. Veel van deze druivensoorten zijn door nieuwe-wereldlanden opgepikt om er goede fruitige wijnen van te maken. Maar gezien er in deze landen nog weinig traditie is opgebouwd, wordt de notie van ‘redelijk rendement voor kwaliteit’ daar dikwijls als niet- dwingend ervaren.
Een goede druivensoort is één zaak, maar bijlange niet voldoende. De gisting moet koel verlopen, al dan niet met wat voorafgaand schilcontact, en daarvoor zijn dure koelinstallaties nodig. Het hele circuit van druif tot wijn moet niet alleen onberispelijk schoon zijn maar ook zoveel mogelijk zuurstofvrij : zuurstof neemt de frisse fruitigheid weg.
Zelf moet men natuurlijk ook enkele regels respecteren : witte wijn moet koel gedronken worden (tussen 5 en 10°). Gebruik liefst een koelemmer : zo gaat de temperatuur in één ruk naar beneden. De temperatuurschommelingen in de koelkast zijn nefast voor de wijn.
Siyabonga, Severney 2000, South Africa.
Frisse, lichtgele kleur en gedegen neus met zelfs wat diepte en lichte honingtoets van rijp. De smaak is rijp en rond met goede, frisse lengte. Kan al bij visschotels. (Delhaize : 8,19 euro).
Viña Tarapacá, 2002 Sauvignon Blanc, Maipo Valley, Chile.
Licht frisgeel van kleur en de neus van mooie rijpe sauvignon is zeer present met zelfs wat diepte. Smakelijke, florale, ideale conversatiewijn. (Colruyt : 4,95 euro).
Weisser Riesling, 2002 Stellenbosch, South Africa.
De kleur is iets mat en de neus ruikt maar van ver naar frisse riesling, eerder naar frisse zuurheid. De smaak is ook anoniem friszuur, denkelijk van te grote rendementen. (Delhaize : 2,99 euro).
Chardonnay Sémillon 2002, South Eastern Australia.
Frisse kleur met gele nuance en het hele citrusregister van lichte chardonnay aan de neus met nog een finale rondeur van eik erbij. De smaak is deftig-chic met goede lengte en frisheid. Deze wijn kan al bij goed varkensvlees. (Colruyt : 4,69 euro).
Chenin Blanc Chardonnay 2003, Stonecross, South Africa.
Frisse, lichtgele kleur met vorming van gasbelletjes bij uitschenken. Ruikt eerder naar stevige, mineralige sauvignon dan naar de vermelde druivensoorten op het etiket. In de mond komt een brede smakelijke wijn (dan toch een blend ?), met wat fris naijlend zuur. Goede wijn voor het terras en ook voor bij oesters. (Colruyt : 4,95 euro).
Sauvignon Blanc, Bodegones del Sur 2002, Uruguay.
Frisse, lichtgele kleur en een ronde, rijpe, niet-grassige neus van sauvignon. Ook de smaak is goed getypeerd sauvignon, zelfs met wat lengte. Ideale conversatiewijn voor op het terras. (Delhaize : 4,99 euro).
Dry White 2002, Bovlei Winery, Western Cape, South Africa.
De kleur is mat en de neus afgetopt maar toch voldoende frisrond. De smaak is niet krokant-fris maar eerder diep zuur. Ideaal bij vis op de barbecue. (Carrefour : 3,32 euro).
Arcady dry white 2002, coastal Region, South Africa.
Frisse kleur en een krokante frisse neus van citrusfruit. De smaak is dominant friszuur. Goed voor de conversatie maar dan met oesters erbij. (Carrefour : 3,59 euro).
Besluit : het moet gezegd, de wijnen zijn veel beter dan verwacht. Ze zijn zuiver, wat technologisch van karakter maar goed cépage-getypeerd. Men kan er veel plezier aan beleven, met oesters erbij, in een mooie tuin.
Herwig van Hove I Foto Gerald Dauphin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier