Wie zoet is krijgt lekkers

Kent u Claire Ptak? Die van Violet Cakes? Dan zal dat niet lang meer duren, want zij is goed op weg om beroemd te worden. Ze mag immers de bruidstaart bakken voor het huwelijk van de Britse prins Harry met Meghan Markle, op 19 mei. De taart zal bio zijn, op basis van vlierbloesem en citroen. Het feit dat we dit weten, terwijl het bij het schrijven van dit stukje nog niet eens bekend was wie de bruidsjapon zou maken (al werd de naam gebuzd van Ralph & Russo) zegt iets over onze vernieuwde belangstelling voor taart.

Hola, werd er bij de jaarwisseling dan niet overal en luid voorspeld dat suiker het nieuwe roken was? Een beetje vet mocht wel weer, maar suiker, weg ermee!

Edoch, wie de jongste tijd een beetje in steden heeft rondgeslenterd, moet concluderen dat minder suiker bij de volgende jaarwisseling opnieuw bij de voornemens zal mogen staan. Want nooit kwam er zoveel zoete verleiding op onze weg. Wij Belgen zijn altijd wel taartjesmensen geweest, denk maar aan klassiekers als Wittamer en Van Dender in Brussel, Del Rey in Antwerpen of De Baere in Knokke. Maar vandaag loop je van Au Merveilleux de Fred, gespecialiseerd in meringue, honderd stappen verder op een specialist van de eclairs en vegantaarten van Madam Bakster. Was in veel restaurants het dessert vaak het ondergeschoven kindje, dan worden vandaag de patissiers even grote namen als de patron. Joost Arijs kwam van onder de vleugels van Peter Goossens uit en presenteert zijn gebakken juweeltjes nu in zijn eigen patisserie in Gent, net zoals Tom Van Loock doet bij Academie in Brugge, na vijf jaar de nagerechten te hebben gemaakt voor De Karmeliet.

En het is geen louter Belgisch fenomeen. Stap op de Thalys en stel vast dat Parijs ook gezwicht is voor smeltende ganaches en frisse fruitcakes: Pierre Hermé, Christophe Michalak, Cyril Lignac, of de Japanner Aoki, om er maar enkele te noemen: hoe moeilijk is het aan hun creaties te weerstaan, als je ze ziet uitgestald, precieus als waren het juwelen van Cartier of Chopard. Moeilijk, moeilijk.

En het wordt er niet gemakkelijker op voor de zoetekauwen; zelfs thuis in de zetel worden we nu verleid: sinds 13 april kunnen we watertanden bij de jongste Netflix-reeks van Chef’s Table gewijd aan chef-patissiers. We volgen er vier zoete sterren: Jordi Roca (van El Celler de Can Roca in Gerona), Christina Tosi (van Momofuku Milk Bar in New York), Will Goldfarb (van Room4Dessert in Ubud, Bali) en Corrado Assenza (van caffé Sicilia in Noto, Sicilië). Bingewatchen kan uw gezondheid schaden!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content