Wie van de 3 ?

Dries Brys kiest voor een simpele, neutrale tafel met witte en frisgroene tinten en natuurlijke materialen. © DIANE HENDRIKX

Aan welke tafel zou u het liefst aanschuiven ? Drie experts dekken hun ideale feestdis : specialist in Scandinavisch design Dries Brys, ontwerpster Sofie Lachaert, en bloemist Geert Pattyn.

DE WITTE WINTERTAFEL

Dries Brys (30) is eigenaar van Espoo, een winkel met Scandinavische meubels, decoratie en huishoudelijke objecten in Antwerpen. “Kerst kleurt traditioneel groen en rood en gaat gepaard met wat kitscherige toestanden, zoals kerstmarkten, glühwein enz. Ik hou daar wel van, maar mijn eigen feesttafel wou ik toch simpel en neutraal houden. Daarom heb ik gekozen voor frisgroen en wit, kleuren die mij doen denken aan een sneeuwlandschap. Als het een goed feestje is, zal de kitsch, de rommel en het lawaai wel vanzelf komen”, lacht hij.

Voor Scandinaviërs zijn natuurlijke materialen belangrijk.

Dries Brys : Dat klopt, het is geen toeval dat ik bloemen op tafel zet en objecten met kurk en hout. Ook heb ik voor organische vormen gekozen, zoals de Flowvazen van Muuto. Die zijn warm en winters tegelijk. Hun vorm is gebaseerd op de aorta en ze zijn handig om bij te vullen. Ik ken het werk van Katja Van Breedam via De Invasie en ik mocht van haar deze borden gebruiken. Ik heb ze niet in mijn winkel, maar ik vind ze perfect passen op mijn tafel. Ze brengen dynamiek en beweging. Elk bord is anders.

Wanneer is een feest volgens u geslaagd ?

Ik ben altijd blij als ik familie en vrienden samen rond de tafel krijg, maar urenlang eten zegt mij niets. Ik vind het leuker om gezelschapsspelletjes boven te halen zoals Trivial Pursuit of Pictionary.

Wat is voor u de perfecte feestmuziek ?

Fleet foxes, rustig maar niet saai, ideaal voor bij een feesttafel.

Wat zijn de ideale wijnglazen ?

Essence van Iittala (niet bij Espoo, wel bij Matriks, om de hoek).

En de perfecte maaltijd ?

Drie gangen, pastinaaksoep met gember, rodebietburgers in champignonsaus en frambozensorbet bijvoorbeeld.

www.espoo.be, www.katjavanbreedam.be

GEDEELDE SCHOONHEID

Ontwerpster Sofie Lachaert en haar man, kunstenaar Luc d’Hanis, runnen samen Galerie Sofie Lachaert in Tielrode. Daar tonen ze zowel eigen werk als dat van gelijkgestemde kunstenaars. Sinds half november loopt er Feesttafel te koop/te huur, een tweeledig event. Enerzijds is er de tentoonstelling rond de feestelijk gedekte tafel, anderzijds biedt het luik Feesttafel te huur de mogelijkheid om de galeriehouders bij u thuis of op het werk uit te nodigen om uw feesttafel te dekken met objecten uit de galerie.

Waarom is dit voor u een perfecte gedekte tafel ?

Sofie Lachaert : Elke gast krijgt uniek tafelgerei, per persoon van een andere ontwerper en telkens met een ander verhaal, een andere betekenis, een andere poëtische beleving. Dat levert meteen gespreksstof op over schoonheid. Er is een zilveren picknickservies van de Griekse ontwerpster Thalia Georgoulis, waarbij kartonnen en plastic wegwerpbordjes werden ‘vertaald’ naar zilver. Het in tweeën gebroken bord van het schervenservies dat we voor Sergio Herman ontwierpen, benadrukt de schoonheid van het delen van een gerecht. De bowls met afdrukken van handen werden samen met Studio Pieter Stockmans ontwikkeld. Op de hoek van de tafel staat een zilveren lepeltje dat deels werd ingegoten in een kubus van hars. De beeltenis van de lepel vervormt, verdubbelt…

Waarom zoveel transparantie, wit en zilver ?

De winter is een tijd van stilte, van verstillen. Deze tinten drukken dat perfect uit.

Kunnen mensen die bij u een feestta-fel huren thuis ook zoiets verwachten ?

De tafels, die we zien als een privétentoonstelling, worden rond diverse thema’s opgebouwd. Zo is er Indulge in the painter’s palette met een eetbaar schilderij, er is een beschrijfbare tafel, de scherventafel en Sweet clouds, een nieuw concept dat we onlangs voor het eerst voorstelden in kunstencentrum Z33 in Hasselt. Daarbij wordt een grote wolk van suikerspin opgehangen aan het plafond, stukjes wolk kunnen geplukt en geproefd worden.

Feesttafel te koop/te huur loopt tot 6 januari 2013 in Galerie Sofie Lachaert, St.-Jozefstraat 30, Tielrode. www.lachaert.com

DE BAROKKE BLOEMENTAFEL

Geert Pattyn (54) is florist in Geluwe nabij Kortrijk. Zijn bloemenatelier staat op het hof van zijn ouderlijk huis, te midden van de spruitjesvelden. Hij is een echt kerstekind en viert op 25 december dus elk jaar dubbel feest.

Voor welke stijl kiest u voor de feestdagen ?

De eindejaarsperiode is voor mij uiteraard erg druk en stresserend. Ik hou wel van een sfeer van luxueuze barok, met veel kaarsen en bloemen, zeker in combinatie met deze donkere wengétafel van Maarten Van Severen. Aan zo’n dis kan ik alle zorgen vergeten en ik hoop dat deze sfeer op mijn gasten hetzelfde effect heeft. Ik ga meestal voor poëtisch wit, of voor traditioneel groen en rood, of voor diepe kleuren zoals deze : mosterdgeel, roze en oranje.

Welke bloemen gebruikt u ?

Rozen natuurlijk, de Capriccio en de Wild Spirit. En orchideeën als Vanda Red Magic. Ik steek ze in keramieken schaaltjes en vaasjes van het Nederlandse Mobach, een bedrijf dat al vier generaties meegaat. En ik ben op zolder gaan zoeken naar de dozen met glazen van Saint-Louis. Dat was een goede inval. Ik was die kleine glaasjes, voor aperitief of zoete dessertwijn, bijna helemaal vergeten. Maar nu hou ik ze ook na de feesten in de buurt.

www.geertpattyn.be

DOOR LEEN CREVE – FOTO’S DIANE HENDRIKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content