Op 28 mei wordt Kortrijk letterlijk onder de voet gelopen door vrouwen. Weekend Knack organiseert dan de tweede editie van de Ladies Run. Maak kennis met ons Dream Team dat u het inspirerende voorbeeld kan geven en luister naar de bevlogen raad van loop- coach Mieke Boeckx.

Na het succes van de Weekend Knack Ladies Run vorig jaar, was een tweede editie de evidentie zelve. Duizend vrouwen, onder wie een groot deel beginners, reageerden op onze oproep en verzamelden op pinkstermaandag in Kortrijk, voor een stadsloop van 5 of 11 kilometer. De sfeer was opperbest en vooral aanstekelijk.

Voor de editie 2007 maakt Weekend Knack zich sterk 1500 vrouwen naar de start te halen. Dit keer pakken we opnieuw uit met een inspirerend Dream Team waarvan u de trainingsvorderingen kan volgen in dit blad en op weekend.be. Mieke Boeckx is onze coach. Deze lerares lichamelijke opvoeding lanceerde in 2001 samen met de Vlaamse Atletiek Liga en Nike het Start to Run-programma, een loopschema waarmee ook absolute beginners in staat zijn 5 kilometer te lopen in 10 weken. Haar tweede boek Loop ! De gids voor elke loper… Van 0 tot 5, 10, 15 en 20 kilometer is net uit.

Hoeveel mensen heeft u al aan het lopen gezet ?

Duizenden, in enkele jaren. Ik ben in 1997 in Herentals begonnen met een cursus joggen voor beginners. De meeste atletiekclubs legden de nadruk op competitie, ik wilde het puur recreatief aanpakken. De beginneraanpak had veel succes en in 2001 heb ik Start to Run gelanceerd.

Waar moeten beginners op letten ?

Ze moeten geleidelijk opbouwen, rustdagen respecteren en traag lopen. Je moet tegelijk kunnen lopen en praten. En liefst nog glimlachen erbij. Verder zijn ook goede loopschoenen aangewezen. Het tienwekenschema van Start tot Run (te raadplegen op weekend.be) heeft al bewezen dat het werkt.

Heeft u altijd gelopen ?

Ik ben bewegingsverslaafd (lacht). Ik sport liefs elke dag, vijf keer per week is een minimum. In mijn jeugd deed ik aan atletiek, korte afstand. Tijdens mijn studies lichamelijke opvoeding heb ik veel andere sporten ontdekt. Ik heb jaren competitiebasketbal gespeeld, ook intensief getennist en op mijn zevenendertigste ben ik marathons beginnen lopen. New York, Londen, Reims, Rotterdam… Ik liep 80 kilometer per week. Maar na een knieoperatie ben ik me gaan toeleggen op het begeleiden van beginners.

Hoe schat u de kans in van ons Dream Team ?

Goed natuurlijk. Het enthousiasme is groot. Met vrouwen van verschillende leeftijden is het een perfect team om een voorbeeldfunctie te dragen. Vrouwen stellen het sporten te lang uit. Drukke job, druk gezin… Ze voelen zich schuldig als ze tijd voor zichzelf nemen.

Door Trui Moerkerke I Foto’s Lieve Blancquaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content