In 1997 werd Karen Elson model van het jaar. Vorig seizoen was Maggie Rizer overal. Samen maakten ze van rood haar een blijvende trend.

De zoektocht naar een nieuwe definitie van romantiek leidde qua modellenkeuze bijna automatisch naar van nature roodharige meisjes. Met hun frêle, blanke huid en hun rode haren passen ze perfect in de frisse en moderne romantische golf. En hoewel rood haar wellicht nooit zo populair zal worden als blond, dienen de verschillende tinten rood zich aan als een blijvende trend. In de kapsalons stelt men een stijgende vraag vast naar kopertinten en acajou. Volgens Sebastien Emon, marketingman bij L’Oréal Professionel, blijft blond de meest verkochte haarverfkleur. Maar rood gaat in stijgende lijn. “We verkopen sinds een jaar steeds meer kopertinten, meestal voor mèches en balayages. Vrouwen laten hun haar niet volledig verven, maar willen hun kapsel meer licht en volume geven met koper.”

Bij Redken zijn de natuurlijke bruintinten – om grijs haar te maskeren – de bestsellers. “Maar wij zien ook de warme kopertinten enorm stijgen”, aldus marketing manager Myriam Vanbaerneveld. “Niet altijd voor het volledige kapsel, eerder als speels effect.”

Bij de kapperszaken Jean-Claude Biguine wordt sinds enkele maanden weer met henna gewerkt. Er werd een balayage ontwikkeld waarbij afwisselend rood en koper op brede lokken van het kapsel wordt aangebracht. Dat zorgt voor een knaleffect zonder agressie voor het haar. De natuurlijke henna is na 6 weken gewoon weggewassen. Caroline, een kleurenspecialiste bij Biguine, werkt tegenwoordig veel in de rode tinten. “Vrouwen hebben veel minder schrik dan enkele jaren geleden. Ik heb verschillende klanten die al 20 jaar bij blond zweren en naar rood overstapten.” Omdat dat echt een radicale verandering is, stelt ze meestal voor met een balayage te beginnen. “We werken dan in stappen. Maar de durvers gaan meteen voluit. Als het kapsel af is, komt onze maquilleuse erbij. Want als je van blond naar rood gaat, moet je wel enkele make-upgewoonten aanpassen.”

Visagist Rudi Cremers raadt rood-oranje lippenstiften niet aan voor roodharigen, “maar echt rood kan weer wel. Qua blush staan roze en abrikoos mooi. Wie donkere wenkbrauwen heeft en het haar rood liet verven, kan overwegen om de wenkbrauwen te laten bleken. Voor van nature roodharigen is het zeker belangrijk dat ze hun bleke teint behouden en dus voor een transparante fond de teint kiezen.”

Productie en tekst Trui Moerkerke / Foto Thierry Van Biesen / Styling Annick Vandecappelle / Make-up en kapsels Rudi Cremers / Modellen Tara en Melanie /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content