Op uitnodiging van Maxxium, de invoerder van o.a. de whiskymerken Glenfiddich, The Balvenie en The Macallan in België, trokken wij naar Speyside, in Noordoost-Schotland, en bezochten er de drie distilleries. Alhoewel er gelijklopende smaakkenmerken zijn, hebben de drie huizen een duidelijk verschillende stijl. Enkele proefnotities van een paar exclusiviteiten, die de complexiteit van whisky illustreren.

The Macallan

De distillery gaat er prat op uitsluitend Spaanse sherryvaten (voornamelijk van oloroso) te gebruiken. Tachtig procent ervan zijn first fill casks, de rest is second fill. Typisch voor de stijl van The Macallan zijn een vol en olieachtig mondgevoel en uitgesproken toetsen van karamel, rozijnen en amandelen.

The Macallan 25 Years: diepe amberkleur; uitgesproken geur en smaak van toffee (boterkaramel) met olieachtig karakter; toetsen van hout, gedroogd fruit, noten, rozijnen, citrus en een hint van oude kaas.

The Macallan 1946 (single cask strenght en gebotteld in 1998): zeer bleke, bijna citroengele kleur. Frisse citrusgeur- en smaak met toetsen van citroen, pompelmoes, specerijen (nootmuskaat, kruidnagel) en turf.

Glenfiddich

De wereldleider in single malt. Glenfiddich gebruikt zowel bourbon- als sherryvaten, met de klemtoon op bourbon. Naast de wereldberoemde Glenfiddich 12 Years wordt een uitgebreide reeks oudere whisky’s gemaakt. De mout wordt aangekocht bij industriële mouterijen. Kenmerkend voor Glenfiddich zijn onderliggende toetsen van appel en peer en een delicaat mondgevoel, door het gebruik van lange, smal toelopende alambieken.

Glenfiddich Solera Reserve 15 Years: lichte amberkleur; aromatische geur en smaak met aroma’s van blank fruit (appel, peer), bloemen en honing; daaronder vanille, specerijen (kaneel en kruidnagel), hout en toast.

Glenfiddich 50 Years (500 flessen, gebotteld in 1991 uit 100% bourbonvaten. Geschatte prijs: 8700 euro!): diepe amberkleur; zeer complexe geur en smaak met krachtige houtaroma’s, perzik, gedroogd fruit en wat honing. Op de achtergrond turf. Bijzonder lange afdronk met krachtige hout-, rook- en turftoetsen.

The Balvenie

The Balvenie ligt achter de Glenfiddich-distillery en is het artisanale paradepaardje van Glenfiddich. De productie is klein, de plaatselijke gerst wordt grotendeels zelf gemout. De whisky’s hebben een uitgesproken sherry cask-karakter. Net als bij Glenfiddich worden distilleerkolommen gebruikt met een lange, smal toelopende hals.

The Balvenie Single barrel 15 Years (single cask strenght): vrij kruidige geur en smaak met bovenop de turf- en houttoetsen hints van rode bes en blank fruit. In de smaak ook iets kruidigs (honing, heide).

The Balvenie Port Wood 21 Years (gelagerd op bourbonvaten en 6 tot 7 maanden afgerijpt in oude portvaten): geconcentreerde amberkleur met roze schijn. Fruitige geur en smaak met aroma’s van gedroogd blank fruit (appel, peer, perzik), honing, hout en rozijnen. In de smaak ondersteunende hout- en turftoetsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content