What’s in a name

Streekproducten zijn populair, en de toeristen die speciaal naar Laguiole komen, willen ‘made in France’, geen nep

Meer dan twintig jaar heeft het proces aangesleept, maar nu ziet het ernaar uit dat het Franse dorp Laguiole (spreek uit: Laiole) eindelijk zijn eigen naam kan deponeren. En dat je er in de toekomst zeker(der) van kunt zijn dat je steakmessen met het typische bijtje niet in China zijn gemaakt, maar ter plekke. Wat is het verhaal?

Laguiole, een dorp van een zakdoek groot, ligt in het zuiden van Frankrijk, in het departement Aveyron. Het zou een van die honderden ingeslapen Franse dorpen kunnen zijn, waar de jeugd wegtrekt en de laatste slager het rolluik neerlaat, maar nee. Laguiole heeft een troef, een naam die wereldwijd klinkt, dankzij zijn messenindustrie. Die ontstond er in de 19de eeuw en ondertussen is in de hoofdstraat ongeveer een op de twee huizen een winkel waar je ze kunt kopen: knipmessen, steakmessen, messen met heften van hoorn of van staal, klassiek of van hedendaags design, verpakt in fraaie kistjes bekleed met leer of fluweel. Het dorp teert op nog twee andere troeven: zijn bruine Aubrac-koeien (gesymboliseerd door een enorme bronzen stier op het marktplein) en het restaurant van Michel Bras, dat drie sterren had bij Michelin, maar waar de zoon/opvolger liever wegblijft van het sterrendom.

Een gelukkig, welvarend dorp dus. Of toch niet? Een gewiekste zakenman, Gerard Szajner, niet eens iemand uit de streek, kwam roet in het eten gooien. Ruim twintig jaar geleden liet hij het merk ‘Laguiole’ deponeren en hij zette het niet alleen op messen, maar op tientallen producten, zoals barbecues, aanstekers, rugzakken en horloges, de meeste geïmporteerd en van bedenkelijke – Aziatische – kwaliteit. Na veel processen is begin maart de uitspraak definitief gevallen. Het merk Laguiole is van Laguiole en niet van Szajner. Burgemeester Alazard haalt opgelucht adem, want streekproducten zijn populair, en de toeristen die speciaal hierheen komen, willen ‘made in France’, geen nep.

Laguiole ligt op een uitgestrekt plateau, waar het mooi wandelen is en waar de koeien lekkere kaas leveren. Het dorp heeft een fantastische bakker – hij leerde de stiel in het restaurant van Michel Bras – een bijzondere wijnwinkel, lekkere slagers en degelijke eethuizen. Bij de bakker koop je stokbrood of de streekspecialiteit, fouace Aveyronnaise, een cirkelvormig brood van zacht deeg dat aan brioche doet denken, bereid met oranjebloesemwater en eieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content