Op 15 februari wordt op Antarctica het onderzoeksstation Princess Elisabeth officieel ingewijd. Ontwerpster Nedda El-Asmar (vorige week nog bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving) mocht de gebruiksvoorwerpen en meubelen selecteren voor de wetenschappers die er zullen werken.

Princess Elisabeth heet het wetenschappelijk station waar onderzoek zal verricht worden naar klimaatsveranderingen. Dat station is in opdracht van de Belgische regering opgericht, gebouwd en gedeeltelijk gefinancierd door de International Polar Foundation (IPF), een vereniging van avonturier en burgerlijk ingenieur Alain Hubert, klimatoloog André Berger en glacioloog Hugo Decleir. Het doel was niet min : de eerste poolbasis die volledig op hernieuwbare energiebronnen functioneert. Het is opgetrokken met milieuvriendelijke bouwmaterialen, volgens de principes van passiefbouw en werkt met waterrecyclage, wind- en zonne-energie. Waarom ? Om de ecologische voetafdruk van het station klein te houden, maar ook als voorbeeld. “Als zo’n gebouw het extreme Antarctica kan trotseren, kunnen soortgelijke bouwtechnieken zeker ook in meer gematigde gebieden worden gebruikt.”

Voor de bouw werden partners gezocht en gevonden. Ook zilversmid en ontwerpster Nedda El-Asmar nam contact op met IPF. Samen met porseleinfabrikant Royal Boch uit La Louvière ontwikkelde ze de collectie Sastrugi : een beker, een bowl, bord en lepel van keramiek. “Ik had begrepen van het IPF dat eten erg belangrijk is in zo’n station. Het zijn barre werkomstandigheden, om het moreel hoog te houden is de kok en wat die op tafel brengt dus erg belangrijk. De mensen die buiten werken hebben ook echt honger en dorst, met minikommetjes hoefde ik dus niet af te komen.”

Alain Hubert was tevreden over de samenwerking met Nedda El-Asmar, dus vroeg hij haar om ook bij de volgende stap te helpen : er moesten nog meubelen, huislinnen, keuken- en tafelgerei gevonden worden. Nedda, die net een suite in het Kortrijkse d-hotel had ingericht, ging aan de slag : “Functionaliteit, kwaliteit, duurzaamheid en respect voor mens en milieu bij het fabriceren, dat waren mijn criteria.” De ontwerpster overtuigde Belgische bedrijven als Libeco (huislinnen en beddengoed), Vitra Belgium (meubelen),Royal Boch (serviezen), Demeyere (kookpotten), AVG (keukenmateriaal) en Recticel (matrassen) of buitenlandse bedrijven zoals Clei (inklapbare bedden) om veel materiaal te sponsoren en tijdig te leveren. “In november is het schip uit Antwerpen vertrokken, net voor Kerstmis kwam het aan in Antarctica. De uitdaging was om compleet te zijn, want zo’n transport is er maar eens om de twee jaar.” Hoe het de eerste wetenschapsteams bevalt in het station, kunt u volgen via een live blog op www.antarcticstation.org.

Info : Sastrugi zal niet alleen in Antarctica gebruikt worden : over enkele weken zal het in de winkels verkrijgbaar zijn of via www.nedda.be.

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content