Polyvalent is een hedendaags sleutelwoord. Iedereen moet zoveel mogelijk kunnen in allerlei omstandigheden. We willen ook polyvalente spullen in onze nabijheid. Kawasaki moet eraan gedacht hebben toen het de Versys ontwierp. De motorfiets voelt zich overal thuis en laat zich bovendien vlot aanpassen aan de maten en gewichten van iedere rijder.

Zijn veelzijdigheid : zithoogte en houding kunnen makkelijk aangepast worden, evenals het instelbare scherm dat prima windbescherming biedt, zelf met hoge snelheden. Maar de flexibiliteit houdt hier niet op. Verborgen microprocessoren zorgen ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De injectie wordt zo gestuurd dat de motor onder de meest extreme omstandigheden zijn vermogen goed gedoseerd en zonder bokkensprongen blijft leveren. Zo kun je koud starten met automatische toerentalaanpassing en verrassend laag in de toeren rijden voor je moet schakelen. Bruusk remmen wordt dan weer opgevangen door een snel reagerende (optionele) ABS. De 17-duims grote wielen zorgen voor stabiliteit, wat de beginnende rijder vanaf de eerste meters voldoende zelfvertrouwen geeft.

Allround in de breedste zin van het woord. De ideale urban machine die vlot meekan op reis of met zijn lange veerweg zelfs de onverharde paden aankan. Met de futuristische Star Wars-snuit, het golvende profiel en de dominerende zithouding, zal hij niet alleen de ervaren motard aanspreken, die een praktische tweewieler zoekt, maar ook de loftbewonende bobo verleiden tot vlot en betrouwbaar stadsvervoer.

De Irisproef

Iris rijdt de parkeerplaats uit en zoeft tot het einde van de straat. Daar draait ze haast om haar as, keert en laveert als een slang tussen het vijfuurverkeer. Aan het andere eind doet ze hetzelfde en in een mum van tijd staat ze terug bij mij : “Vinnig ding”, weet ze al na 500 meter. Waarna ze vanuit het zadel even snel de vering bijstelt, de dagteller op nul tikt, haar ondoorzichtige vizier dichtklapt en verdwijnt in de avondspits.

“Antwerpen uitrijden in de vrijdagavonddrukte was een lachertje. Ik was meteen aan de andere kant van de tunnel, richting weekend. Het wendbare karakter, de overzichtelijke zithouding en vlotte acceleratie geven je het gevoel als een heks op haar lievelingsbezem door het bos te razen. Je hebt alle troeven in handen om snel en veilig het slome autoverkeer te lijf te gaan.” Ook de rit naar zee verliep in alle comfort. “Het bescheiden windscherm leidt de wind mooi om je heen en er is genoeg vermogen om het snelwegtempo aan te houden.” Op maandag overhandigt ze me de sleutels en ik merk enige aarzeling in haar gebaar. “Spijtig dat dit weekend weer voorbij is.”

Door Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content