Het wellness-jargon bevat heel wat exotische termen die voor de ‘relaxtoerist’ enige verduidelijking vragen. Een greep uit de populairste van het moment.

Ayurveda

Letterlijk vertaald uit het Sanskriet : de kennis van het leven. Deze Indiase leer gaat ervan uit dat elke persoon geboren wordt met een unieke combinatie van drie bio-energetische krachten ( pitta, vata en patha). In de loop van het leven echter kan het natuurlijke evenwicht tussen deze drie krachten verstoord geraken, waardoor lichamelijke of psychische problemen kunnen ontstaan. Om zo’n onevenwicht te vermijden of te herstellen is een scala aan hulpmiddelen beschikbaar : meditatie- en bewegingsoefeningen, massages, kruiden en dieet stimuleren of verzwakken de drie krachten waardoor deze weer in hun natuurlijke balans komen.

Aromatherapie

Gebruik van aromatische oliën in olie, water of andere substanties, waarbij de geuren onze gemoedstoestand beïnvloeden.

Endermologie

Behandeling via een apparaat dat met behulp van rollen en zuignappen de huid bewerkt teneinde het onderhuidse bindweefsel te versoepelen en de bloedcirculatie te stimuleren. Ideaal om cellulitis te bestrijden, maar ook om een rijpere huid te verstevigen.

Hydrotherapie

Alle behandelingen waar water bij komt kijken. Afhankelijk van het soort water zijn er drie therapieën :

Thalasso : baden en douches met zeewater (Grieks : thalassa) en lichaamspakkingen met zeemodder of algencrèmes. Het geheim van deze therapie zit in de helende eigenschappen van minerale zouten en oligo-elementen en de zuiverende werking van algen. Officieel mogen alleen centra aan de kust zich thalasso noemen.

Balneotherapie : behandelingen met gewoon water, verrijkt met mineralen, oliën en plantenextracten. Deze vorm vindt men vaak in schoonheidsinstituten.

Thermaal : behandelingen met bronwater met verzachtende en genezende eigenschappen.

Floating

Drijven in een floating tank, een inoï-bad of een bad met mineralen uit de Dode Zee. Het gevoel van gewichtloosheid doet organen en spieren ontspannen en doet elke notie van tijd vervagen.

Spa

Een centrum waar hydrotherapie aangeboden wordt. De naam zou de afkorting zijn van de Latijnse uitdrukking s anitas per aquam (gezondheid via water). Ofwel, en dat horen Belgen meestal liever, zouden deze centra genoemd zijn naar het voorbeeld van de Ardense stad Spa, waar men al eeuwenlang komt kuren. Ook hier onderscheiden we drie soorten :

Day spa : centra die verschillende behandelingen aanbieden voor een halve of een hele dag.

Destination spa : centra die programma’s aanbieden met overnachting, en waar ook de keuken en andere faciliteiten (activiteiten, medische begeleiding) volledig zijn afgestemd op het wellness-gebeuren.

Resort spa : hotel waar een spa tot de faciliteiten behoort, bijvoorbeeld bij een golfbaan of fitnesscentrum.

Kneipp-baden

Afwisselend koude en warme baden die de doorbloeding van de huid stimuleren en die preventief werken tegen hart- en vaatziekten.

Kleurtherapie

Ook kleuren kunnen een impact hebben op het humeur en op gezondheidsklachten. Groen zou bijvoorbeeld helpen tegen maagpijn, geel tegen depressie, enz.

Kraxe-stoven

Hierbij gaat men in een nis zitten, met het lichaam tegen hooi dat verwarmd wordt door stoom, waardoor nek en rug ontspannen.

Lymfedrainage

Massage die lymfeknopen bewerkt om afvalstoffen af te voeren.

Massage

De gekendste is de Zweedse massage, waarbij de therapeut geblokkeerde spieren loswerkt. Maar er zijn ook andere technieken :

Acupressuur of shiatsu : drukpuntmassage op de energiebanen van het lichaam. Bij acupunctuur worden dezelfde energiebanen behandeld, maar dan met fijne naalden.

Reflexologie : massage van bepaalde punten op de handpalm of de voetzool waardoor de werking van organen of andere lichaamsdelen wordt beïnvloed.

Thaisemassage : stevig kneedwerk waar zelfs ellebogen, knieën en voeten aan te pas komen. Vaak op het randje van de pijngrens, en daarom tijdens de massage zelf niet echt ontspannend. Erna des te meer.

Indische hoofdmassage : technieken op basis van de Ayurvedische principes, om hoofdpijn te voorkomen en te genezen, de slaap te bevorderen en stress te verminderen.

Soms worden hulpmiddelen ingezet :

Hydromassage : massage met behulp van krachtige waterstralen. Kan in een bad, in een warmwaterbed (hydrojet) of in de douche.

Hot stone massage : warme basaltstenen geven hun warmte langzaam af aan het lichaam. Dat kan gewoon door de stenen op de energiebanen te leggen of door ze te gebruiken als massage-instrument. Typisch is dat de spieren, door de lokale behandeling, heel diep ontspannen.

Peelen & Scrubben

Deze twee termen worden dikwijls verward. Niet onlogisch, want ze beogen hetzelfde resultaat : het verwijderen van de oppervlakkige dode huidcellen die de huid dof maken. Bij peeling zijn het fruit- of melkzuren die de cellen oplossen. Bij scrubben worden de dode cellen met zand- of andere korrels mechanisch verwijderd.

Phytotherapie

Een therapie op basis van kruiden. In baden, douches of om in te nemen.

Pilates

Zoals aerobics de rage was van de jaren ’80, zo is Pilates die van de jaren 2000. De Duitse danser en boxer Joseph Pilates ontwikkelde deze methode om de spieren te versterken én te verlengen.

Reiki

Soort aanrakingstherapie, waarbij door middel van handoplegging energie wordt overgebracht, om voornamelijk spanningsklachten te behandelen.

Sauna

Het belangrijkste effect van een saunabeurt is ongetwijfeld de krachtige doorbloeding die de hoge temperaturen veroorzaken in het lichaam. Daardoor geraken de spieren volledig ontspannen en tegelijkertijd voert het overvloedige zweet afvalstoffen mee. Hoewel men het gevoel heeft volledig ontspannen te zijn, werkt het lichaam zelf behoorlijk hard, waardoor de algemene conditie verbetert. Passieve fitness, dus. Ook hier bestaan verschillende vormen :

Finse sauna : de droge sauna is de meest gekende. Omdat de vochtigheidsgraad laag gehouden wordt, kan men een temperatuur aan tot 90°C.

Infrarood : geen warme stenen, maar infraroodstralen verwarmen het lichaam op een mum van tijd.

Hammam : vaak gereduceerd tot het Turks stoombad (vochtige warmte met een temperatuur tot 50°C), maar oorspronkelijk ook met scrub en massages.

Shirodhara of de massage van het derde oog

Hierbij wordt een continue stroom warme olie gedurende een halfuur tot driekwartier over het voorhoofd gegoten, om het energieknooppunt, dat zich daar volgens de ayurveda bevindt, te stimuleren en zo stress en onrust te verdrijven.

Wrap

Lichaamsmasker of pakking van hooi, zeemodder, algen, turf of modder met vulkanisch poeder ( fango). Daarna wordt het lichaam in een plasticfolie en (verwarmd) deken gerold, zodat de poriën zich openen en afvalstoffen sneller verwijderd worden en actieve ingrediënten sneller worden opgenomen. Naast een ontspannend effect, werken wraps vooral zuiverend en soms ook afslankend.

Tekst Sofie Albrecht & Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content