De veranderde kapselmode en een slechte reputatie drongen de permanent op de achtergrond. Nieuwe, zachtere producten moeten de klant weer over de streep halen.

Tekst : Linda Raats – Productie : Trui Moerkerke – Foto : Roger Dyckmans Kapsel : Robert voor New Generation/Borgerhout – Make-up : Peter Philips – Model : An

Het afgelopen decennium is de vraag naar permanenten gestaag gedaald. De kapselmode veranderde : natuurlijke kapsels werden de trend zodat sluik haar weer kon. Bovendien heeft de permanent zich met de tijd een kwalijke reputatie opgebouwd. ?Een hele periode zag men de permanent als de oplossing van alle haarproblemen, maar die belofte werd niet ingelost, integendeel?, vertelt Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe in Brugge. ?Een permanent was vaak het begin van veel ellende. Want als bij een permanent iets verkeerd gaat, wordt het haar serieus beschadigd.? Volgens Christine Waeyaert staat of valt een permanent met de kwaliteit van het gebruikte product en de kunde van de kapper. ?Je moet de structuur van het haar inschatten en de behandeling daarop afstemmen. Vooral dat laatste kan fout lopen : een te sterke permanent in te dun haar leidt tot slap en brekend froeshaar en een te weinig krachtige permanent in dik haar geeft geen resultaat.?

Een lesje scheikunde kan helpen om het ingewikkeld procédé van permanenten te verduidelijken. Bij een permanent wordt niets anders gedaan dan het openen en weer sluiten van de haarschors, het buitenste gedeelte van het haar. Deze schors is bedekt met een laagje schubben die, bij gezond haar, vlak over elkaar liggen als pannen op een dak. De haarschors bestaat uit een eiwit, keratine, dat opgebouwd is uit spiraalsgewijze gebundelde aminozuren die de veerkracht van het haar bepalen. Deze spiralen worden op hun beurt bijeengehouden door andere aminozuren, verbindingen die zwavel bevatten. Het zijn deze verbindingen die door de permanentvloeistof worden opgezocht en verbroken en dat kan alleen door het schubbenlaagje op de haarschors te openen. Dit gebeurt door warmte en thioglycolzuur, dat nog steeds de basis vormt van de meeste permanentvloeistoffen. De chemicaliën die de verbindingen naar de haarschors toe verbreken, houden ze open tot de krul in het haar is getrokken. Het haar neemt dan de vorm aan van de wikkels waarop het wordt gedraaid en een neutraliserende vloeistof activeert de zwavelstof tot het vormen van nieuwe verbindingen. Omdat niet alle verbindingen worden hersteld, hebben de haren altijd te lijden onder een permanent. Ze worden stug, breekbaar en moeilijk in model te brengen, net het tegenovergestelde effect van het vooropgestelde doel : een gemakkelijk kapsel waarnaar je geen omzien hebt.

Bij l’Oréal Technique Professionelle zag men met lede ogen aan hoe sterk de vraag naar permanenten achteruitging. ?Kleuringen namen de laatste 5 jaar met 25 procent toe. In diezelfde periode kende de permanent een terugloop van 19 procent?, zegt Ann Verhulst, marketingdirectrice van l’Oréal Technique Professionelle. ?Dat heeft veel te maken met het veranderde modebeeld. Bovendien is de permanent een zeer technisch product. Iedereen kent wel iemand bij wie een permanent niet het verhoopte resultaat opleverde en dat maakt consumenten bang. De kappers hebben zich bij de situatie neergelegd. Ze stellen het minder voor aan hun klanten. Wij vonden het jammer dat een dergelijke kappersservice verloren zou gaan en met ons nieuwe product Animatic willen wij de markt weer leven inblazen. Dat het lukt, blijkt uit het feit dat we nauwelijks enkele maanden na de lancering al 30 procent boven onze prognoses zitten.?

Animatic is geen permanent in de strikte zin van het woord. Waar een permanent de zwavelbruggen verbreekt, beperkt Animatic zich tot het vervormen van de zwavelbruggen. Ann Verhulst : ?De veerkracht van het haar blijft minimum acht weken behouden. Animatic is ideaal om kort haar meer volume te geven en om slecht vallende lokken te temmen. Er wordt gewerkt met 4 verschillende diameters van wikkels en de inwerktijd loopt van 10 tot 20 minuten, half zo lang als bij een gewone permanent. Een vaste prijs is er niet, er wordt per wikkel betaald. Omdat de kapper Animatic combineert met een nieuwe snit, zijn de resultaten een brushing die beter houdt en gemakkelijker verloopt : precies wat vrouwen wensen. Volgens onze statistieken wassen ze hun haar gemiddeld twee keer per week en willen ze zo weinig mogelijk tijd verliezen met het in model brengen van het haar. Met Animatic valt het kapsel zelfs zonder brushing in model.?

Voor wie toch een echte permanent wil, heeft L’Oréal Argino 4, een neutrale permanent met arginine, een natuurlijk bestanddeel van de keratine. Deze permanent heeft een bijna neutrale zuurtegraad en de hoeveelheid amoniak werd gevoelig verminderd. Dat is ook psychologisch interessant, want een consument die de sterke amoniaklucht ruikt, vraagt zich terecht af wat er met het haar gebeurt.

Wella heeft eveneens een waaier nieuwe, veiliger permanenten. Perform Abilquat haalt zijn voordeel uit een nieuw polymeer en bestaat in 5 uitvoeringen voor veerkrachtige krullen in evenveel haartypes. Zure permanenten zoals Lockwell van Wella doen de haarstructuur tijdens het proces opzwellen waardoor de kans op haarbeschadiging vermindert. Nieuw van Jacques Dessange is Permanent Océane : na elke brushing zorgt deze permanent voor een bol en volumineus kapsel.

Omgekeerd kan ook : gekruld haar ontkrullen of een mislukte permanent weer in orde brengen. Straight Perm van Paul Brown, op basis van kukui olie, werkt niet met wikkels maar met rechte platen.

New Generation, tel. (03) 235.57.25.

De sluike haren werden bovenaan wat korter geknipt. Daarna werden er Animatic-wikkels ingezet. Het resultaat is een kapsel met meer veerkracht en volume, zonder krullen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content