Wellnesstoerisme zit in de lift. Steeds meer mensen kiezen voor een kort wellnessarrangement in eigen land en omstreken of voor een heuse vakantie op exotische bestemmingen.

Dichtbij

In België en omstreken hebben de oudste wellnesscentra medische roots : het Belgische Spa en Luxemburgse Mondorf-les-Bains bijvoorbeeld ontvangen al jaren kuurgasten die verlichting zoeken voor hun kwaaltjes. In de negentiende eeuw was de geneeskracht van het ijzer- en koolzuurhoudend water van Spa zo befaamd, dat in het Engels ‘spa’ een soortnaam voor ‘kuuroord’ werd. Gekroonde hoofden en andere rijken genoten ervan, tot de thermen wegens vergane glorie de deuren sloten. Drie jaar geleden werden die weer wijd open gegooid. Het kuuroord was gerenoveerd en het woord ’thermoludisme’ geboren : ‘Spelen’ zit erin, iets ludieks, en het zou ‘het thermalisme van de eenentwintigste eeuw’ zijn. Oude waarden hielden stand. Het water uit de Marie-Henriette- en de Clementinebron blijft zijn weldaden bewijzen, en er zijn nog kuren met Spa Reine.

Maar Spa staat ook open voor nieuwe trends. Er kwam een veel grotere hamam- en saunaruimte, en het gamma van behandelingen is fors uitgebreid. Spa biedt lichaamsverzorging én – hou u vast – gevoelsverzorging . Naast klassiekers zoals lymfedrainage en voetreflexologie zijn er massages uit andere culturen (Indiase ayurvedische massage, Sjamaanse Hot Stones, Reiki), van lichte aanrakingen tot cirkelvormig wrijven, kneden en/of draaien met olie of melk. Als het maar bijdraagt tot welbehagen.

Ook het Luxemburgse Mondorf-les-Bains heeft een medische traditie : reuma en artrose, aandoeningen van luchtwegen en spijsverteringsklachten, problemen met bloedvaten en lymfeklieren worden verbeterd met een bezoekje aan het kuuroord. Maar de voorbije tien jaar werd er meer dan drie miljoen euro geïnvesteerd in wellness en nieuwe verzorgingen die een voorsmaakje geven van wat de rest van de wereld te bieden heeft. Het Oostenrijkse Kaiserbad, bijvoorbeeld : in een koperen badkuip zoals die van keizer Franz-Jozef, wordt het wondere bronwater naar keuze aangevuld met alpenkruiden, oranjebloesem of geitenmelk, terwijl de kamer baadt in geuren en wisselende kleuren. Er zijn pakkingen met Bretons zeezout, met modder, met algen, zelfs met cacao of koffie. De Turkse hamam met een hemel van duizenden sterretjes voor een reinigende rassoul met diverse soorten klei. Wie het graag exotisch heeft kan een Panta-Luar boeken, een zachte, rustgevende massage met linnen stempelkussens, gevuld met kruiden uit verre landen, die in olie verwarmd worden. (GS)

Info Spa : Colline d’Annette et Lubin, 4900 Spa. 087 77 25 60, fax 087 77 50 66, info@thermesdespa.com, www.thermesdespa.com. De thermen beschikken niet over een hotel, maar een kabellift verbindt het kuuroord met het Radisson SAS Palace Hotel.

Info Mondorf : Domaine Thermal de Mondorf, Avenue des Bains, BP 52, 5601 Mondorf-les-Bains, Groothertogdom Luxemburg. + 352 23 666 999, fax +352 23 666 997, www.mondorf.lu, domaine@mondorf.lu. Dit kuuroord heeft twee hotels, één met vier sterren en één met drie, in een groot park.

Ver weg

Het voordeel van wellness-op-vakantie is duidelijk : weg van de dagelijkse drukte, bij voorkeur in een zonnig oord, kunnen massages en andere behandelingen lijf en leden net nog meer ontspannen. Wie kiest voor zo’n vakantie kan zich laten leiden door de bestemming (Thailand bijvoorbeeld, zie p. 28) of door het ‘label’ van de spa.

In het luxesegment hebben de spa’s van Givenchy een stevige reputatie. Wereldwijd zijn er maar zes, waarvan twee op het paradijselijke eiland Mauritius. Alain Lorenzo, de PDG van Givenchy Parfums, is naar Mauritius gekomen om in hotel Le Touessrok aan te tonen dat zijn hotelspa’s de absolute top zijn. “Eind de jaren tachtig is Givenchy gestart met een verzorgingslijn. Het was voor een couturehuis niet makkelijk om op dat gebied geloofwaardigheid te verwerven”, vertelt hij relaxed op het terras vlakbij het privéstrand van Le Touessrok. “Rond dezelfde tijd ontmoette ik ook een hotelmanager die zich erover bekloeg dat de hotelspa’s veel te medisch werkten en te weinig aandacht hadden voor plezier. We vonden het een goed idee om onze performante verzorgingsproducten in de spa’s aan de veeleisende klanten van luxehotels voor te stellen. Givenchy verdient niets aan de spa, het is een imago-operatie. We zullen er ook nooit meer dan tien hebben. Overigens, als een hotel niet meer voldoet, sluiten we meteen de spa.”

De spa’s van Le Touessrok en Le Saint-Géran (beide onderdeel van de exclusieve One&Only Resorts) op Mauritius, hebben eenzelfde aanpak. In een tropische omgeving is de spa een oase van rust, met op de kaart dezelfde behandelingen. Dat gaat van de exotisch klinkende en rustgevende Lomi-Lomi Massage, gebaseerd op een traditionele Hawaïaanse massage tot de legendarische Ylang Ylang massage with music and four hands waarbij, zoals de naam het zegt, twee therapeuten tegelijk het lichaam onder handen nemen. Verder zijn er natuurlijk ook de klassieke facials, baden, peelings en body wraps.

Wat opvalt in de spa van Le Touessrok is de fantastische stilte en rust. Een stap binnen en alle stress valt zo weg. Het gebouw, vlakbij het strand, is een mix van koloniale en westerse, strakke elementen. Of zoals ze bij Givenchy graag zeggen : Franse elegantie in een tropische setting.

Het personeel is discreet en efficiënt. De vermoeidheid van een nacht vliegen is zo voorbij na de ‘anti-jetlagmassage’. Alle behandelingsruimtes hebben vensters tot op de grond en geven uit op een knappe binnentuin. In de relaxruimte met het warmhouten parket, liggen internationale magazines en staan overal kannen met een verfrissend gemberdrankje. Voor bruidjes – er worden nogal wat trouwfeesten georganiseerd in Le Touessrok – is er een aparte kamer waar ze klaargestoomd worden voor de grote dag. (TM)

One&Only Le Touessrok: Trou d’Eeau Douce, Mauritius. +230 402 7400. http://www.touessrok.com

Voor de Saint-Géran : www.oneandonlylesaintgeran.com

Door Griet Schrauwen en Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content