Met was, met suiker, met crème of elektrisch, ontharen kan op verschillende manieren. Maar het einddoel blijft gelijk : gladde, haarloze benen. Het liefst zonder veel pijn en zonder bijwerkingen. Of het kan ?

TRUI MOERKERKE FOTO : DIANE HENDRIKX

In ?The Body Shop. Het boek” legt Anita Roddick uit hoe de Egyptenaren het deden. Lichaamshaar werd verwijderd met ?een ontharingsmiddel van gekneusde vogelbotjes, vermengd met vliegevuil, olie, ahorngom en komkommer, dat na het opbrengen als hars werd losgetrokken”.

Vele eeuwen later moeten we geen vogels en vliegen meer vangen om van de haren onder de oksels of op de benen af te komen. Het volstaat om in een parfumerie, een warenhuis, een drogisterij of een elektrozaak een adequaat antihaarmiddel te kopen. Maar of het ondanks de stand der techniek zo makkelijk en/of pijnloos is ?

Epileren is rond deze tijd van het jaar weer aan de orde. Dat onder een mouwloos bloesje wat okselhaar komt priemen, ik hou er wel niet zo van, tot daaraan toe. Maar harige benen onder een zomerjurk, het lijkt mij en vele anderen gewoon vies. Het zal cultureel opgelegd zijn, inderdaad. Mij een zorg. Ik wil het liefst met haarloze benen de zomer door. En af te leiden aan de miljoenenindustrie van elektrische onharingsapparaten, chemische ontharingscrèmes, scheermesje, wasstrips en warme was, willen veel vrouwen dat. In elk geval Kathy (26), Nina (25), Kris (35), Martine (42) en Greet (18). Ze zaten samen rond de tafel voor een ?epileerdebat”. Nooit geweten dat epileren zo’n boeiende gespreksstof kon zijn.

Over de epilatiemethodes bestaat geen eensgezindheid. Logisch ook. De sterkte van de beharing verschilt bij iedereen en de pijngrens eveneens. Cijfers over de gebruikte methodes willen nogal verschillen, maar het eenvoudig scheermesje is duidelijk het populairst en blijkt de afgelopen jaren nog aan populariteit te winnen. Fabrikanten van scheermesjes ( Gillette en Wilkinson) speelden op die trend in door speciale mesjes voor vrouwen te ontwerpen. Nina zweert erbij. ?Ik heb fijn en weinig haar. Dat haal je niet weg met crèmes of met een toestel. Ik gebruikte altijd de Gillette-mesjes van mijn vriend. Nu heb ik die versie voor vrouwen gekocht. Ze bewegen makkelijker mee en er is een speciale glijstrip voorzien. Ik gebruik alleen het mesje, geen gel, zowel voor de oksels als de benen, terwijl ik onder de douche sta. Ik vind het superpraktisch.”

Nat scheren vergt enige handigheid (altijd met de haargroeirichting mee scheren) en om het haar zacht te maken, is een scheercrème aan te raden, zodat het scheermesje niet in de huid blijft haken en zo wondjes maakt. Om die reden heeft Kathy de scheermesjes in de vuilnisbak gekieperd. ?Ik heb al alles geprobeerd. Ik heb nogal stugge en dikke haren. Voor mij lijkt was de beste oplossing”, zegt Kathy. Van de wasstrips van Veet (koud te gebruiken) en warme was, schakelde Kathy over naar One Touch van Inverness. Dat is een elektrisch toestel waarin de bijenwas wordt opgewarmd en eenmaal de was de juiste temperatuur heeft, aangebracht wordt met een draadloze roller. ?Het nadeel van was : het wordt snel een vreselijke kliederboel. Met One Touch valt het nogal mee, hoewel het toestel al volledig onder de was zit, maar als je de was in een pannetje moet opwarmen, pfff. Ik heb ooit mijn keukenvloer half vernield. Ik had de spatel op de grond gelegd en die kleefde er volledig aan.”

Met een scheermesje ontharen gaat snel, maar de haartjes komen ook snel terug (na enkele dagen al), ontharen met was duurt langer. ?Je moet er toch een uur voor uittrekken”, zegt Kathy. ?Maar je kan dan een tijdje verder. Ik doe het om de maand.”

Een laag warme was op de benen aanbrengen en het mengsel er dan tegen de haargroeirichting in afrukken : het kan pijn doen. ?Ik probeerde het ooit een keer. Ik vond het hels”, aldus Martine. ?Ik panikeerde want ik kreeg de was er niet meer af. De tranen rolden over mijn wangen terwijl ik de was probeerde weg te nemen.” Was op basis van suiker ( Sugaring van The Body Shop en Oriëntaalse Was van Veet), een eeuwenoude oosterse methode die van onder het stof werd gehaald, zou minder pijnlijk zijn dan gewone was.

Elektrisch ontharen gebeurt met een gewone ladyshave (die de haartjes wegscheert, Braun, Philips…) of een toestel van het Epilady-type (de haartjes worden met wortel en al weggehaald, Epilady ; de nieuwe Silk Epil van Braun combineert de twee functies). Kris gebruikt ze alle twee. ?Ik vind zo’n Epilady prima. De eerste keer is het echt doorbijten. Hoe hoger je komt, hoe pijnlijker. Maar als je het regelmatig doet, is het minder pijnlijk. Ik heb trouwens een truc : de huid opspannen. En zorgen dat je kippevel hebt, dan staan de haartjes rechtop en gaat het makkelijker. Epilady gebruik ik om de maand, tussenin de ladyshave. Ook het haar op m’n armen haal ik weg met de ladyshave.”

Greet deed het altijd met een ladyshave, maar wil overschakelen naar was. ?Mijn haren zijn zeer stug geworden, ik moet het nu drastischer aanpakken.”

Elektrisch ontharen mag dan praktisch zijn, soms wat pijnlijk, het grootste nadeel is dat er huidirritaties kunnen ontstaan. ?Als je ’s avonds naar een feest moet, kan je niet even daarvoor de Epilady gebruiken. Want je been staat vol rode puntjes. Het gevaar bestaat ook dat de haartjes achteraf ingroeien.”

Voor een onmiddellijk en superglad resultaat, zijn ontharingscrèmes of -mousses ( Veet) aangewezen, daar is iedereen het over eens. ?Na die vreselijke waservaring hou ik het bij een ladyshave”, zegt Martine. ?Maar als ik echt netjes moet zijn, doe ik het nog eens over met een ontharingscrème. Je benen zijn dan echt glad. Vroeger hadden die producten een vervelende geur, daar werd gelukkig aan gewerkt.”

Welke methode ze ook gebruiken, de panelleden weten uit ervaring dat ze het resultaat best in daglicht bekijken. Kathy zat op een feest elegant te wezen in een kort rokje. ?Tot ik merkte dat ik een heel stuk van mijn kuitbeen ?vergeten” was bij het ontharen. Vreselijk gewoon. Die ene nog behaarde plek valt dan des te harder op.”

En tenslotte, is epileren nu echt zo’n klus ? Martine, Nina en Kris vinden van niet. Het hoort gewoon bij de lichaamsverzorging. En ze doen het niet alleen voor het uitzicht : een glad been voelt gewoon prettiger aan. Kathy vindt het wel een klus. ?Lang geleden had iemand me wijs gemaakt dat je met een pincet de haren definitief kon uittrekken. Ik heb me daar avonden mee bezig gehouden, haar per haar. Telkens dacht ik : oef, al weer zoveel haren waar ik van af ben. Maar helaas, het verhaaltje klopte niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content