Nagenieten van de zomer op een spannende plek ? Gebruik dan eens een moordverhaal als gids voor je volgende trip. Misdaadschrijvers hebben vaak een feilloos gevoel voor sfeer en oog voor detail, en leiden ons zo naar bijzondere plekken. Een reis door Europa aan de hand van het recente aanbod.

Sicilië

Commissaris Salvo Montalbano lost in het fictieve Siciliaanse Vigàta misdaden op met onderzoek, psychologisch inzicht en intuïtie. Hoewel onkreukbaar balanceert hij wel eens op het randje van de wettelijkheid. Vigàta is door de politieromans van Andrea Camilleri intussen zo populair geworden dat het stadje dat Camilleri eigenlijk beschrijft, Porto Empedocle, herdoopt werd tot Porto Empedocle-Vigàta. In zijn jongste thriller, Verstikkende zomerhitte, moet Salvo in augustus werken. Om hem gezelschap te houden huren vrienden een villa pal aan zee. Als hun zoontje van drie verdwijnt, ontdekt de commissaris een clandestiene kelder onder de villa en ook een kist met een lijk erin. Al snel verneemt Montalbano dat Spitaleri bij de bouw betrokken was. Deze gehaaide zakenman krijgt zowat alle bouwopdrachten in Vigàta, onder meer omdat hij trouw zijn bijdrage aan twee maffiaclans betaalt. Andrea Camilleri schrijft ironisch, humoristisch, bedrieglijk eenvoudig. En hij doet je zin krijgen in een weekendje Porto Empedocle-Vigàta.

Verstikkende zomerhitte, Andrea Camilleri, Prometheus, 18,95 euro, ISBN 978-90-446-1168-7.

Dordogne

Liefhebber van wijnen uit Bergerac en truffels van de Périgord ? Apprecieer je een degelijke politieroman, goed geschreven en met weinig gruwel ? Bruno, chef de police van Martin Walker is geknipt. Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de Dordogne, in Zuidwest-Frankrijk. Vrijgezel Bruno is er een gewaardeerde politieman die behendig, samen met de plaatselijke handelaars, de Europese regelneverij afhoudt en er zo voor zorgt dat we nog echte streekkaas kunnen smullen. Veel werk heeft Bruno niet. Tot een oude harki wordt vermoord, een Franse Algerijn die tijdens de Algerijnse oorlog voor de Fransen vocht en later in Indochina. Een racistische moord ? Een late wraak ? Walkers eerste thriller (hij werkte lang voor The Guardian, schreef een boek over de Koude Oorlog en leeft tijdens de zomer in de Dordogne) is spannend en onderhoudend. Je krijgt een knappe schets van la France profonde. Bovenal tekent Walker een geloofwaardig beeld van een stukje geschiedenis (het Vichyregime tijdens Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheidsoorlog in Noord-Afrika) dat in Frankrijk nog open wonden laat.

Bruno, chef de police,

Martin Walker, De Bezige Bij,

17,90 euro, ISBN 978-90-234-2967-8.

Normandië

Je moet het maar doen : een thriller schrijven over de vraag of het leven zin heeft. Paul Jacobs grijpt hoog met zijn misdaaddebuut De rode badkuip. Het dunne verhaaltje draait rond de jonge en (natuurlijk) knappe filosofe Ellen, die een mooie erfenis krijgt als ze kan aantonen dat we niet voor niets leven. Vliegende televisiereporter Tom, die in zijn reportages onderwerpen als astrologie en reïncarnatie belachelijk maakt, staat haar in die opdracht sceptisch bij. Jacobs zorgt voor veel afwisseling in zijn debuut. Tussen het oplossen van cryptogrammen en andere raadsels worden we meegesleept in achtervolgingen, zelfs een kleine vliegtuigramp en massa’s weetjes. Niet altijd even spannend en soms pedant, maar leuk door de ongeloofwaardigheid. Op hun speurtocht naar de zin van alles komen Tom en Ellen ook een paar keer in Normandië terecht. Het kleine Varengeville-sur-Mer bij Dieppe is een aanrader voor een trip. Schilders als Braque en Miró waren er gewezen radiomaker Jacobs al voor.

De rode badkuip, Paul Jacobs, Houtekiet, 18,95 euro, ISBN 978-90-524-0998-6.

Kroatië

Grensgebied is de eerste thriller van de Zweed Thomas Kanger die in het Nederlands is vertaald. Vaste speurder in zijn vijf misdaadromans is Elina Wiik, die meestal misdaden oplost in Västerås, de plaats waar ze woont. Grensgebied speelt zich echter voor het grootste gedeelte af in het Kroatië, dat nog steeds de naweeën voelt van de oorlog. Kanger heeft vooraloog voor het menselijke aspect ervan : mensen die familieleden verloren, hun huizen in puin terugvonden, of bewoond door dorpsgenoten die vroeger buren of vrienden waren. Wiik, het politiewerk in Zweden beu, trekt naar Italië, waar ze de man van haar leven ontmoet. Ze kennen elkaar maar een paar weken als Alex vermoord wordt. En ze weet bijna niets over hem. In haar speurtocht naar Alex’ verleden komt ze in Kroatië terecht. Kanger, nu al vergeleken met Mankell, blijft ver van de mooie stranden, eilanden en natuurgebieden. Hij kiest in deze soms trage misdaadroman voor afgelegen, half vernielde dorpjes. Want ook dat is Kroatië. Omdat de uitgever met het recentste deel uit de reeks begon, is de achtergrond van Elina niet altijd duidelijk.

Grensgebied, Thomas Kanger, The House of Books, 17,90 euro, ISBN 978-90-443-2142-5.

Het Zwarte Woud

In Kirchzarten, een plaatsje in het Duitse Zwarte Woud, ontploft een illegaal wapenarsenaal in de kelder van een schuur. Op het eerste gezicht gaat het om een grote reserve voor milities in de Balkan. Hoofdcommissaris Louise Bonì gaat in Moordzomer van de Duitser Oliver Bottini op zoek naar verdachten. Ze is echter niet alleen. Ook de geheime inlichtingendienst doet mee. Louise, net terug van een ontwenningskuur in een boeddhistisch zenklooster, levert nog dagelijks een gevecht met de fles. Ze is eigenzinnig en onversaagd, soms op het gevaarlijke af. Zeker als ze belandt in een conflict tussen wapenhandelaars en spionnen. Bottini creëert geloofwaardige en boeiende personages in een spannend verhaal. Zijn debuut, Moord in de schaduw van zen, ook met de complexe Louise Bonì, werd in Duitsland bekroond met de Krimiprijs. Louise is een commissaris met wie je graag populaire plekjes als Heuweiler, Breisgau en Günterstal in het Zwarte Woud zou bezoeken. Het licht op de Flaunserberg moet fascinerend zijn.

Moordzomer, Oliver Bottini,

Manteau, 19,95 euro, ISBN 978-90-223-2181-2.

Leuven

Inspecteur Thomas Berg, nog maar een paar weken in Leuven aan de slag, wordt geconfronteerd met de moord op kunstexpert Torfs, een man die bekendstaat om zijn degelijke expertises. Maar een middeleeuwse meester heeft hij pas verkeerdelijk authentiek verklaard. Als later ook de assistente van Torfs vermoord wordt, staat Berg zwaar onder druk van zijn superieuren. Alles blijkt te draaien rond een oude familieruzie die twee broers tegenover elkaar plaatst. De zaak Torfs is het misdaaddebuut van Jo Claes, die zo’n tien jaar geleden ook een paar romans schreef. De plot steekt niet slecht in elkaar, maar de auteur moet op het einde wel heel veel uitleg geven om het allemaal min of meer te laten kloppen. Hij blijkt Leuven bijzonder goed te kennen, heeft een prima smaak voor kunst, architectuur en lekker eten. Nu en dan krijg je zelfs een paar smakelijke recepten cadeau. Jammer dat hij minder aandacht heeft voor zijn personages. Politieman Berg en zijn liefdes kunnen niet overtuigen. En kunstkenner Torfs lijkt meer op het kladje van een schets dan op een echte man met warm bloed.

De zaak Torfs, Jo Claes, Houtekiet, 18,95 euro, ISBN 978-90-892-401-3.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content