We are the robots
Haal uw speelgoedkoffer maar weer boven : een generatie hippe nostalgici maakt zich op om hun vitrinekast vol te laden met Transformers, Megazords en Goldoraks. De speelgoedrobot als sierobject. Want geef toe : ze zien er toch gewoon cool uit ?
Hun ouders hebben postuurtjes. Porseleinen ballerina’s of clowntjes op de schouw. Servies ‘van het blauw’ dat uitgestald werd, maar nooit gebruikt mocht worden. Kristallen vlinders, verzameld in een glazen vitrinekast. Rekjes vol jeneverglaasjes in een overladen interieur. Iedere generatie haar ding, daar niet van, maar wat zet een stijlbewuste twintiger of dertiger van nu op zijn Ikea Expedit of retrobuffetkast ? Speelgoed, zo blijkt. We durven zelfs meer zeggen : plastic is het nieuwe porselein. En het nieuwe postuurtje is de robot, hét interieuricoon voor hipsters. Oude Transformers of Power Rangerrobots die uit de speelgoedkoffer op zolder gevist worden om op de vitrineplank te belanden. Plastic robots uit de jaren tachtig, met laserogen die niet meer werken. Gloednieuwe, peperdure robots met de laatste technologische snufjes voor de iPadsnobs. Of – voor de vintage liefhebber – tinnen sixtiesrobots, gemodelleerd naar de legendarische Robby The Robot uit The Forbidden Planet.
Waren robots tot een jaar geleden nog uitsluitend geliefd bij sf-collectioneurs en Star Wars-fanaten, dan staan ze vandaag al in de Ikeagids bij de interieursuggesties. Pagina 16 om precies te zijn, in de Förhöja Bovenkast. “Tien jaar geleden verkocht iedereen zijn Power Rangerrobots om een brommer te kunnen kopen”, vertellen ze ons in de retrospeelgoedwinkel Gadget in Gent. “Nu komen ze hun Predazords en Megazords terugkopen. Iederéén heeft wel een lege vitrinekast waar ze goed in zouden staan.”
Vreemd eigenlijk, hoe plastic speelgoed, bedoeld om na een jaar weg te smijten, plots een pièce de résistance wordt in het minimalistische interieur van grafische vormgevers, architecten, reclamejongens of andere hedendaagse hipsters. Maar het moet gezegd : ze hebben iets : een tijdloos design, chromen borstplaten, old-school-wapenarmen of schattige rupsbanden en heerlijk klinkende namen als Pyrobot of Magnatron MT-2 2003. Schoon ook hoe naïef het toekomstbeeld van toen leek. Was 2003 in 1984 nog een jaar ver weg, waarin het niet onaannemelijk leek dat robots het nieuwe hulpje van de mens zouden worden, dan is dat beeld vandaag hopeloos achterhaald. De wereld is op dertig jaar net iets minder veranderd dan Terminator en The Jetsons ons voorhielden.
Die nostalgie is geen onbelangrijke factor in de robotrevival. De twintigers en dertigers van vandaag worden niet voor niets een generatie van nostalgici en retrofielen genoemd. Een generatie die na de lagere school plots terechtkwam in een wereld van internet en oneindige mogelijkheden en keuzes, en die, waar het kan, teruggrijpt naar de simpelheid van vroeger. Het Liegebeest of Beestenbos is Boos opzoeken op YouTube, cafépraat over hoe Samson beter was toen het nog niet commercieel was en waarom games nooit meer beter worden dan Super Mario Bros op Nintendo 8-Bit : Generatie Y – die na de X’ers dus – heeft vooraan in de twintig al last van het soort nostalgie dat normalerwijze voorbehouden is voor ná het pensioen. Peter Pans die het oud worden zo lang mogelijk proberen uit te stellen door vast te houden aan het verleden. Je jeugd op een piëdestal. En dan plots op hun tweeëndertigste langs hun GI Joe Armor-Bots gaan met de swiffer.
Gadget, Dampoortstraat 12, Gent, www.gadget-gent.be
Paplou, Dorpsstraat 37b, Hasselt, www.paplou.be
Whazup, Kartuizerstraat 14, Brussel, www.whazup.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier