Hij prijkt dit jaar op de ’30 Under 30 Europe’-lijst van het Amerikaanse magazine Forbes en ook Anne Chapelle, behoedster van de Belgische mode, weet dat ontwerper Wim Bruynooghe talent heeft. Ze zette hem aan het hoofd van het nieuwe label UCWHY dat dit najaar uitkomt. Knack Weekend volgde de jonge designer een dag lang.

7 u

De wekker loopt vroeg af bij Wim en Laur, zijn zakenpartner en echtgenoot. Een uurtje na het opstaan maakt Laur een wandeling met hun Italiaanse windhond Arno.

8.30 u

Ontbijten doet het duo zelden, wel leven ze op liters koffie. Ze pluizen de krant uit en schakelen ondertussen naadloos over naar werkgerelateerde kwesties : boekhouding en facturatie, of stoffen die nog moeten binnenkomen. “Aan de ontbijt-tafel is het nog even rustig voor de hectische werkdag begint”, zegt Wim. “Het ideale moment om beslissingen te nemen en knopen door te hakken over het merk Wim Bruynooghe.”

10.45 u

Wim toont de stukken van zijn zomercollectie voor 2017 en praat honderd-uit over de gebruikte stoffen en zijn liefde voor kwaliteit. Hij weet goed wat hij wil : “Wat niet perfect is, moet opnieuw gedaan worden. Op het vlak van kwaliteit mag je geen compromissen sluiten.”

11.15 u

“Ik gebruik bijna nooit zwart. Ik vind het een moeilijke kleur”, aldus Wim. “Dit seizoen zitten er toch een paar zwarte stuks tussen, en blijkbaar vallen die bij onze klanten in de smaak.”

11.30 u

Met veel zorg mouleert hij de stoffen op de paspop. Wim doet zo veel mogelijk zelf : de patronen selecteren, de volumes bepalen…

12 u

“Er kruipt enorm veel energie in het ontwerpproces. Ik werk niet met standaardpatronen, waardoor mijn werk voortdurend op het randje van couture balanceert”, zegt Wim.

12.30 u

Wim vraagt Laur wat hij denkt van de kleuren. Nog tijdens zijn studies aan de Modeacademie begon het tweetal samen te werken, en iets later besloten ze het merk op te richten. “Laurs mening is enorm belangrijk voor mij. Hij weet wat ik kan en zal altijd eerlijk zijn mening geven.”

13 u

Tijd om te lunchen. De heren nemen ons mee naar ‘Take 5 minutes in Paris’, Wims favoriete lunchplek in Antwerpen omwille van de sprookjesachtige tuin. Laur en Wim bestellen – uiteraard – koffie. Wim raadt ons de verse soep aan.

13.20 u

Tijdens de lunch praten we over de rol die Anne Chapelle in hun leven speelt. Chapelle is de zakenvrouw die ook Ann Demeulemeester en Haider Ackermann onder haar hoede heeft. Ze helpt Wim ook met zijn collectie, al blijft Wim Bruynooghe wel een onafhankelijk merk. “Wim gebruikt als ontwerper zijn fantasie, Anne gebruikt haar verstand om te bepalen wat commercieel interessant is”, zegt Laur. “De knowhow die zij bezit, is onbetaalbaar, we zijn haar enorm dankbaar voor elke tip die ze ons geeft.”

14.30 u

Na de lunch trekken we naar het ModeMuseum. Wim en Laur hebben een afspraak met hun persagent, David Flamée. Onderwerp is het boek Queer Beauty dat het koppel op eigen houtje gaat uitbrengen. Het boek is een verzameling portretten van de LGTBQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer) modellen die Wims wintercollectie showen.

16 u

Op weg naar Anne Chapelle, om het nieuwe merk UCWHY te bespreken. Wim toont haar de silhouetten die hij voor de eerste collectie heeft geschetst. Terwijl ze die bespreken, valt het op hoe eensgezind ze zijn.

17. 30 u

De bedoeling van UCWHY is om jongeren te laten kennismaken met kwaliteit en creativiteit in de mode, en dat tegen een redelijke prijs. UCWHY wil een modelabel zijn in het middensegment, een opstapje voor jongeren naar designerkleding. “Niet elke ontwerper kan het klaarspelen om zo’n uitdagende visie uit te werken en te vertalen naar een volledige collectie”, zegt Anne. “Wim kan dat wel.”

17.45 u

De eerste collectie van UCWHY zal getoond worden tijdens de komende modeweek in Parijs. Inkopers kunnen daar de showroom bezoeken om stukken aan te kopen, al zal niet iedereen de collectie mogen zien. Anne zal de klanten zorgvuldig uitkiezen, alleen degenen die de identiteit van het merk begrijpen, zijn welkom. De collectie zal rond november of december in verkoop gaan.

19 u

Einde van de werkdag. Eten doen Wim en Laur ’s avonds wel. “Ik kook heel graag, het ontspant me”, zegt Wim. “Maar Laur mag de boodschappen doen, dat vind ik verschrikkelijk.” Als het weer mooi blijft, gaat het paar dit weekend naar De Haan, de geboortestad van Wim. “Al zullen we daar ook wel bezig zijn met de collecties. Altijd maar werken”, lacht hij.

Tekst Zoë Hordies en Lisa Billen & Foto’s Kris De Smedt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content