Dit najaar pakt het Stedelijk Museum in Amsterdam uit met de grootste hommage ooit aan de provocerende popartkunstenaar Andy Warhol.

Bent u al lid van de Andy Warhol Club ? Amsterdammers met een beetje cultuur intussen wel, want dit najaar wordt de pop-artpaus, die twintig jaar geleden stierf, er met een heuse verrijzenis bedacht. Zeker nu we zo lekker nostalgisch omspringen met de jaren zestig, is zo’n hommage met een groots opgezette tentoonstelling mooi meegenomen.

Warhol is natuurlijk geen serieuze kunst, dat hebben ze er later wel van gemaakt, en mede daardoor is hij voor ons extra aantrekkelijk en actueel. De man die ooit voorspelde dat iedereen zijn fifteen minutes of fame zou krijgen, wist niets af van het bestaan van het internet, laat staan van YouTube of Idool. Precies daarom verdient hij een creatief eerbetoon, geen droge expositie. Onder de titel Andy Warhol – Other Voices, Other Rooms kun je even binnenglippen in een gereconstrueerde Factory, zijn New Yorkse studio, om zijn films, foto’s, video’s en ander archiefmateriaal te bewonderen. Zo krijg je het beeld van de echte popartkunstenaar die een heuse voyeur was, geboeid door het alledaagse, en die zijn laars lapte aan het broze verschil tussen high en low culture. Op de achtergrond zult u vanzelfsprekend muziek horen van The Velvet Underground. Audio-opnames laten dan weer gesprekken horen met onder meer Mick Jagger en dada├»st Man Ray. Het slotdeel van de tentoonstelling is gewijd aan alles wat Warhol voor de televisie maakte, waarin hij beroemdheden en gewone mensen lekker door elkaar haspelde. In The Studio Room mag de bezoeker zelf een screentest doen, zoals destijds in The Factory, kwestie dus van iedereen even beroemd te maken. Ten slotte kun je zo nu en dan in Amsterdam ook naar een heus Warholfeestje, als je lid bent van de Warhol Club tenminste. Gezien de populariteit van de meester, ook bij jonge kunstenaars en ontwerpers, worden het geen rimpelrockpartijtjes.

De tentoonstelling loopt van 12 oktober tot 13 januari op de tweede en derde verdieping van het Post CS-gebouw (Oosterdokskade 5, nabij het Centraal Station) in Amsterdam. En dus niet in het Stedelijk Museum zelf, dat wordt herbouwd en pas in 2009 de deuren weer opent. In het Postgebouw raden we aan om van een natje en een droogje te genieten in het schitterende restaurant op de elfde verdieping.

Info : www.stedelijk.nl en www.andywarholclub.nl

Door Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content