Rusland 1895. Ondanks sociale en politieke onrust zit de tsaar nog stevig op zijn troon. In een saai stadje diep in de provincie bewonen drie beschaafde, welgestelde zusters samen met hun broer het grote landhuis dat hun vader hen heeft nagelaten. Vader zaliger was commandant van de in de stad gelegerde batterij soldaten. De officieren zijn dan ook graag geziene gasten bij de zusters. Ze komen er veel over de vloer en doden de tijd met drinken, kaartspelen en filosoferen over een betere en zinvolle toekomst. Met die betere toekomst in gedachten dingen enkele militairen zelfs naar de hand van één van de zusjes.

Maar de drie zusters, Olga, Masja en Irina, dromen maar van één ding : terugkeren naar Moskou, waar ze hun jeugd hebben doorgebracht en waar hun moeder ligt begraven. In Moskou is het leven veel boeiender, denken ze, en wacht hen een gelukkig en zinvol bestaan.

Dat is de samenvatting van ?Tri Sestry”, een stuk van Anton Tsjechov uit 1901. ?Drie Zusters” is een klassieker uit de toneelliteratuur en ook hedendaagse toneelmakers voelen zich door dit briljante stuk telkens opnieuw uitgedaagd. Volkomen begrijpelijk, want Tsjechovs subtiele portret van onzeker door elkaar dwarrelende mensen die lijden aan onbestemde wanhoop, blijft uiterst herkenbaar voor de laat twintigste-eeuwse mens.

Theu Boermans maakte in december 1995 een zeer klassieke enscenering van ?Drie Zusters” bij zijn ensemble De Trust. Deze productie werd geselecteerd voor het Theaterfestival en zal in september te zien zijn in Brussel. The Wooster Group speelde enkele weken geleden in het Lunatheater zijn eigengereide versie van het stuk. En de voorbije dagen was op het Kunstenfestivaldesarts een vier uur durende Litouwse versie van het stuk te zien in het Théâtre 140.

Op 4 juni gaat ?Drie Zusters” in première in de Minardschouwburg in Gent. Het gaat deze keer om een productie van De Tijd. Lucas Vandervost regisseert en staat ook zelf op de planken, naast acteurs als Dirk Buyse, Sara De Bosschere, Mieke De Groote, Bob De Moor, Katrien Meganck, Jobst Schnibbe, Johan Van Assche, Tania Van der Sanden, Tom Van Dyck en Rita Wouters. Ook decorontwerper Erik Lagrain speelt mee.

Te zien in de Minard van 4 t.e.m. 8 en van 11 t.e.m. 15 juni, telkens om 20 uur. In september en oktober komt er een reprise.

Reserv. : tel. (09) 267.28.28.

Lucas Vandervost speelt mee in een door hem geregisseerde Drie Zusters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content