Flaneren, winkelen, cultuur opsnuiven … Parijs biedt een onwaarschijnlijk aanbod aan mogelijkheden. Om u tijd en culinaire miskleunen te besparen kozen we negen betaalbare en lekkere adresjes uit om op krachten te komen.

krachten te komen.

Parijs is het jaar rond een toeristenstad. Veel eetgelegenheden zijn dan ook gemaakt op maat van de buitenlandse bezoeker die zijn dag met zo veel mogelijk sightseeing wil vullen. Wie meer wil dan een belegde baguette of internationaal fastfood kan kiezen uit tientallen adressen die op zich al de reis naar de Lichtstad waard zijn. Maar enige voorbereiding is wel geboden. Zo is een reservering meestal een must. De adressen die we bezochten zijn immers ook bij Parisiens erg geliefd. Voor sommige bistro’s kun je echter niet reserveren. Vroeg aanmelden is de boodschap als je niet een half uur in de rij wil staan. Maar geduld wordt beloond.

VOOR EEN SNELLE BISTROLUNCH1. Smakelijk voor pre-europrijzen

Gastheer Bertrand Bluy draagt altijd een rugbyjersey, als een statement. Bluy komt van het Franse zuidwesten waar rugby razend populair is. Tegelijkertijd plaatst hij een kritische noot bij de hele heisa rond chefs en sterrenstatus. Hij leerde het vak van patissier bij Fauchon en Pierre Hermé, ging in de leer bij Troisgros en Marc Veyrat en schopte het tot chef-patissier in Taillevent. Liever dan in een chique tent vond hij zijn geluk in een sympathieke bistro met zinc en pre-europrijzen : Les Papilles. Hij staat niet meer in de keuken maar bepaalt wel wat op tafel verschijnt. Bluy ontvangt in een kleine ruimte waarvan één muur is volgestouwd met 400 verschillende wijnen en met delicatessen die je ook kunt kopen. Zoals de meeste lui kiezen wij het Menu Retour du Marché (vier gangen, 31 euro). We proeven van in terrine geserveerde soep van zoete aardappelen met komijn, wortelen en spekjes. Supersappig, krokant buikvlees van varken met coco-boontjes en ui volgt. Brie de Meaux met perencompote en gestoofd fruit met crème van mascarpone sluiten de lunch, die net één uur duurde, af. Bluy heeft in die tijdspanne vijftien klanten moeten weigeren.

Les Papilles, 30 Rue Gay-Lussac, 75005 Parijs, metro : Luxembourg. +33 1 43 25 20 79. Zondag gesloten. www.lespapillesparis.fr

2. Superieure terroir-keuken

Zodra je in La Régalade aan tafel zit, staat de terrine met varkenspastei op tafel, naast een aarden pot met fijne uitjes en augurkjes. Chef Bruno Doucet deed ervaring op in sterrenrestaurants om daarna voor de eenvoudige maar o zo verzorgde en vooral betaalbare bistrokeuken te kiezen. Sterrenjacht, pompeuze decors en afgelikte service zijn hem vreemd. Gezelligheid, terroir-keuken en correcte prijzen zijn de codewoorden. Parijs lust daar wel pap van en gaat ook voor hem plat. Het driegangenmenu kost 32 euro. Bij de voorgerechten keuze uit foie gras, coquilles, bonensoepje, bordje charcuterie of carpaccio van rode bietjes met gemengde sla, gepocheerde eitjes en parmezaan. Dat laatste blijkt een excellente keuze. Hoofdgerechten zijn onder meer duivenborst geroosterd aan het been, runderwang in rode wijn, gebakken dorade of gekaramelliseerde varkensbuik. We genieten van een dik stuk Bretoense kabeljauw met boulangèresaus. Nagerecht is appelkruim met karamelijs. Een glas wijn kost 5 euro. Verse madeleinekoekjes bij een excellent kopje koffie (3,50 euro) staan symbool voor deze topbistro.

La Régalade, 49 Avenue Jean Moulin, 75014 Parijs, metro : Alésia of Porte d’ Orléans. +33 1 45 45 68 58.

Maandagmiddag, zaterdag en zondag gesloten.

3. De motor van de ‘bistronomie’

Een plaatsje in bistro Le Comptoir du Relais van de Baskische chef Yves Camdeborde is nog steeds the hottest ticket in town. Mensen staan er makkelijk een uur buiten op een tafel te wachten. Reserveren kan immers alleen voor het gastronomische diner dat op weekdagen geserveerd wordt. Camdeborde geldt samen met Christian Constant (zie verder, Les Cocottes) als de motor van de bistronomie : bistrokeuken op gastronomisch niveau maar tegen bistroprijzen geserveerd. ’s Avonds biedt hij voor 50 euro een vast vijfgangenmenu aan, dat echter maanden van tevoren is volgeboekt. Onze lunch begint met een royaal bord charcuterie uit de winkel van broer Philippe Camdeborde in Pau (14 euro). Exquise andouille en delicaat gekruide zwarte beuling getuigen van de verfijnde kwaliteit die van dit eenvoudige adres een topzaak maakt. Daarna genieten we van terrine van poularde en foie gras met sucrine (knapperige salade) als garnituur (16 euro), uitstekende tripes à la mode de Caen (11 euro), en gepocheerde en daarna a la plancha gebakken melkvarkentje met linzen (25 euro). De nagerechten, zoals riz au lait (8 euro) en baba au rhum (7 euro) zijn lekker maar minder memorabel.

Le Comptoir du Relais, 5 Carrefour de l’Odéon, 75006 Parijs,

metro : Odéon. +33 1 44 27 07 97. Geen sluitingsdagen.

TIJDENS HET SHOPPEN4. Cultureel erfgoed

Lipp werd door het ministerie van Cultuur als Frans cultureel erfgoed geklasseerd. De brasserie trok eind negentiende eeuw al literair en politiek talent aan en vandaag hebben nog altijd een aantal vooraanstaande politici en cultuurcoryfeeën er een vaste plaats. Ze komen, net als Jack Nicholson, Sophia Coppola of Jean-Paul Belmondo, voor het onvergelijkbare decor, de unieke uitstraling en de typische brasseriekeuken. Gemarineerde haring, sinds 1924 een succesnummer, kent bijvoorbeeld zijn gelijke niet. ’s Namiddags biedt de keuken een beperkte kaart met diverse salades, terrines, steak tartaar en copieuze nagerechten. Voor het imposantere werk, zoals gepaneerde varkenspoot of zuurkool, moet je tijdens de courante etensuren aankloppen.

Brasserie Lipp, 151 Boulevard Saint-Germain 151, 75006 Parijs, metro : Saint-Germain-des-Prés, 75006 Parijs. +33 1 45 48 53 91. Alle dagen open tot 01 uur. www.brasserie.lipp.fr

5. Uitstekend Italiaans

Grote modezaken die voor hun klanten restauratiemogelijkheden voorzien zijn niet uitzonderlijk. Wat het restaurant van de Emporio Armaniwinkel op de boulevard Saint-Germain uniek maakt, is het kwalitatief hoogstaande aanbod. Het is bovendien doorlopend open. Je kunt er terecht voor een snelle hap, maar de zaak groeide op korte tijd ook uit tot een van de beste Italiaanse restaurants van Parijs. Het merendeel van de klanten komt in de eerste plaats naar Emporio Armani Caffé voor de uitstekende pasta- en risottobereidingen en brengt, als er tijd genoeg is, nog een bezoekje aan de winkelcollecties. Door de eersteklasproducten liggen de prijzen aan de hoge kant in vergelijking met traditionele bistro’s. Voorgerechten kosten gemiddeld 20 euro, pastabereidingen 27 euro en voor vis of vlees als hoofdschotel betaal je 35 euro.

Emporio Armani Caffé, 149 Boulevard Saint-Germain, 75006 Parijs, metro : Saint-Germain-des-Prés. +33 1 45 48 62 15. Zondag gesloten.

6. Wereldse keuken

Vlakbij de Pont Neuf staat het bekende warenhuis La Samaritaine al een tijdje leeg. Gelukkig zijn er de reuzenboetieks van Louis Vuitton en Kenzo die voor veel aangename passage zorgen. Op de bovenste verdieping van deze laatste mocht designer Philippe Starck zich voor Kong uitleven, met een esoterisch interieur als resultaat. Vooraan heb je uitzicht op de Seine maar de plaatsjes aan de bar zijn minstens even leuk. Op de kaart staan oerklassieke Franse gerechten naast dito hits uit de Japanse, Chinese, Vietnamese en Thaise keukens. Kong staat ook voor het betere saladewerk. Je kunt er in de vooravond op adem komen bij een pittige cocktail. Vanaf halftwaalf brengen dj’s een andere sfeer.

Kong, 1 Rue du Pont Neuf, Parijs 75001, metro : Pont Neuf. +33 1 40 39 09 00. www.kong.fr, Geen sluitingsdagen.

VOOR EEN CULINAIRE LUNCH7. Suddergerechten en salades

Christian Constant verbaasde eerder al met persoonlijke bistro- en restaurantformules en voegt er met Les Cocottes nog eentje aan toe. Centraal staan de gietijzeren stoofpotjes van topfabrikant Staub, wat meteen de naam van de zaak toelicht. We proeven van gekonfijte aardappeltjes die opgevuld zijn met kruidige varkenspoot (12 euro), na een sublieme en bijzonder authentieke Cesar salade (12 salade). In Les Cocottes serveert men naast suddergerechten inderdaad ook salades en prima charcuterie. De bekende chocoladetaart van Constant staat gelukkig ook op het menu (8 euro). Dagsuggesties kosten 9 tot 15 euro. Men eet gezeten aan de toog of aan hoge bartafels.

Les Cocottes, 135 Rue St-Dominique, 75007 Parijs, metro : Ecole Militaire. +33 1 45 55 15 05. www.leviolondingres.com. Zondag gesloten. Geen reservering mogelijk

8. Flamboyant culinair rendez-vous

Market vierde onlangs zijn zevende verjaardag en is nog steeds voor le tout Paris een van de populairste culinaire afspraakplaatsen. Het is ook het enige restaurant van wonderboy en driesterrenchef Jean-Georges Vongerichten in Frankrijk. Zijn herkenbare keuken waarin oosterse producten, specerijen en technieken een belangrijke plaats innemen, blijft door zijn smaakrijk en licht karakter verrassen. Het museale interieur, de flamboyante bar en de unieke locatie zijn andere troefkaarten. En dan zijn er natuurlijk nog de creaties van onze landgenoot, de jonge Limburgse chef Wim Van Gorp die van zijn baas de vrije hand krijgt om Market culinair te blijven inspireren. Tempura van calamares met yuzumayonaise (16,50 euro) en zacht gegaarde zalm in champignonbouillon met sake en gember (29 euro) zijn daar prima voorbeelden van.

Market, 15 Avenue Matignon, Parijs 75008, metro : Franklin D. Roosevelt. +33 1 56 43 40 90. Geen sluitingsdagen.

9. Uit liefde voor het goede leven

Gastheer Julien Fouin leefde tot voor kort van zijn culinaire pen. Begin dit jaar zei hij het schrijversgild vaarwel om zelf in de vuurlinie te gaan staan. Koken doet hij naar eigen zeggen alleen thuis. Het grote werk laat hij in Glou, zijn restaurant in het hart van de Marais, over aan een echte prof. Julien Fouin is bezeten van producten en wijnen en steekt vooral tijd in de selectie. Hij schenkt maar liefst twintig wijnen per glas. De voormalige journalist koestert ook het werk van kleinschalig opererende wijnboeren en selecteert karakterwijnen die toch vlotweg drinken. Vandaar ook de naam Glou die naar de slikbeweging verwijst. We proefden van sappige en elegant gekruide terrine van lam met chutney van vijgen die een bevriende charcutier maakt (10 euro) en begonnen met kleine sardienen en krokante salade (9 euro).

Glou, 101 Rue Vieille du Temple, 75003 Parijs, metro : Rambuteau. +33 1 42 74 44 32. Gesloten op dinsdag.

Door Willem Asaert Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content