Bij citytrippers en cultuurzoekers staat New York hoog op het lijstje. In de megapool kun je ook lekker, snel en goedkoop eten… als je maar weet waar. Wij zochten negen adresjes voor u uit.

Als city break oefent New York een permanente aantrekkingskracht uit. Wie tussen het museumhoppen, shoppen en musicalvertier door ook lekker, goedkoop en snel culinair aan zijn trekken wil komen, vindt in Manhattan eindeloos veel mogelijkheden. Opdat u zich niet in het enorme aanbod zou verslikken, maakten we voor u een strenge selectie. Oude getrouwen die we een kwarteeuw geleden voor het eerst bezochten en die na een zoveelste bezoek nog steeds charmeren, kregen een plaatsje naast nieuwkomers die de harten van New Yorkers vandaag veroveren. De absolute toprestaurants laten we hier buiten beschouwing. Daarvoor hebt u ruim tijd nodig en uiteraard veel geld.

Voor een snelle lunch

1 Momofuku Noodle Bar

Snel, apart en lekker licht. Sinds chef David Chang dit restaurant en ook Momofuku Ssäm Bar opende, is hij niet uit de New Yorkse media gebleven. Met het spartaanse interieur, dat refereert aan de Japanse noedelbars, en de eigenzinnige muziekkeuze verwacht je vooral een jonger publiek, maar zijn formule weet alle leeftijden te charmeren. Momofuku is een fastfood de luxe- restaurant waar iedereen binnen de tien minuten bediend wordt en na een half uur terug op straat staat. Vandaar ook het succes bij kantoortijgers die met een gestoomd broodje gevuld met gelakt Berkshirevarken (9 dollar) en een inktvissalade met gepekelde groentjes (13 dollar) de dag doorkomen. Chang haalt zijn basisideeën uit de Japanse en Koreaanse keuken en verwerkt in zijn eigenzinnige culinaire creaties evengoed invloeden uit de Kantonese als uit de joods-Amerikaanse keuken. Resultaat is een verrassende kaart die snel wisselt en ondanks het grote succes laag geprijsd blijft. Michelin heeft er terecht een Bib Gourmand voor over.

Momofuku Noodle Bar, 171 First Avenue (tussen 10de en 11de straat) 212 475 7899 en Momofuku Ssäm Bar, 207 Second Avenue (13de straat), 212 254 3500, www.momofuku.com

2 Peter Luger Steak House

Een generatie lang al geldt Peter Luger als het beste vleesrestaurant van New York en een van de beste van het land. De zaak dateert uit 1887 en werd recentelijk uitgebreid met een nieuwe vleugel in dezelfde belegen Duitse Brauhaus-stijl. Voor de sappige porterhouse steak bij Peter Luger moet je wel heel even Manhattan verlaten, maar het restaurant ligt vooraan in Brooklyn net voorbij de Williamsburg Bridge. ’s Avonds wordt Peter Luger meestal overrompeld en daarom vinden we dit Steak House geschikter voor een voortreffelijke en snelle, stevige lunch. De keuze staat hier trouwens al vast voor je naar binnengaat. Dat is dus ook tijd gewonnen en de service is bijzonder efficiënt. Voorafgaand aan het vleesfestijn raden we een salade van coeur de boeuf-tomaten met uiringen met Lugersaus aan en bij de porterhouse hoort een portie romige spinazie. Het lijkt banaal maar het hoort erbij en wie dit niet bestelt, lijkt verdacht. Opgepast bij de rekening, enkel cash of de mysterieuze Peter Luger Credit Cards zijn hier welkom. Reken op 40 dollar per persoon.

Peter Luger Steak House, 178 Broadway (Driggs Avenue),

Brooklyn, 718 387 7400, www.peterluger.com

3 Katz’s Delicatessen

In Lower East Side is nostalgie nooit ver weg. Bij Katz’s serveren ze die met de pollepel. Het duurde een tijdje vooraleer Michelin begreep dat dit adres evenzeer bij het New Yorkse stadsbeeld behoort als Lady Liberty. Geen service aan tafel maar aanschuiven in de rij voor de beste roastbeef en pastrami op roggebrood die te vinden is aan die kant van de Atlantische oceaan. Al is het verschil met Carnegie Deli miniem. Overigens ontbreekt dat andere New Yorkse instituut nog steeds in de rode gids. Beide adressen bieden snel en voedzaam eten en tonnen sfeer in authentieke joods-Amerikaanse traditie. Proef ook van gepekelde augurken en als dessert New York cheesecake. Betalen doe je aan de kassa en daarvoor moet je meestal nog wel even aanschuiven. Dat hoort bij de magie. Het reftergevoel kan nieuwelingen afschrikken, maar wie één keer binnen is geweest, keert meestal terug. Voor ca. 15 dollar per persoon een onvergetelijke gebeurtenis. Maar verlies het controleticketje dat een bewaker bij het binnenkomen aanreikt niet. Want kun je dat bij het buitengaan niet tonen, dan krijgt het land van de vrijheid plots bureaucratische koudeoorlogtrekjes.

Katz’s Delicatessen, 205 E. Houston St (Ludlow St.), 212 254 2246, www.katzdeli.com / Carnegie Deli, 854 Seventh Avenue (55th St.), 212 757 2245, www.carnegiedeli.com

Tijdens het shoppen

4 Golden Unicorn

In Chinatown heb je keuze uit honderden restaurantjes waarvan sommige ’s namiddags ook dimsumhapjes serveren. In het immer drukke Golden Unicorn bijvoorbeeld waar geen menukaarten uitgedeeld worden. Dametjes rijden met karren van tafel tot tafel en tonen wat ze in hun stoommandjes te bieden hebben. Met de paar woorden Engels die ze machtig zijn, proberen ze hun klanten duidelijk te maken wat ze te koop hebben. Na een eenvoudige knik serveren ze met een grijptang de mandjes en met een stempeltje op een papiertje maken ze een tussentijdse balans op van wat aan het einde de rekening wordt. Sneller, simpeler en efficiënter dan McDonald’s of Burgerking. Niet duurder en wel lekkerder. ’s Avonds kun je in Golden Unicorn terecht voor traditioneel Kantonees eten. Het kitscherige interieur, dat vooral de Chinezen lijkt te bekoren, moet je er bijnemen, net als de typische drukte. Voor 25 dollar heb je méér dan voldoende gegeten. Thee is gratis.

Golden Unicorn, 18 E Broadway, 2nd & 3rd floor (Catherine St.), 212 941 0911, www.goldenunicornrestaurant.com

5 Le Cirque Wine Lounge

Sinds begin de jaren tachtig geldt eigenaar Sirio Maccioni van restaurant Le Cirque als een van de elegantste gastheren van Manhattan. Beroemdheden uit de filmwereld, societyfiguren en collega-chefs en restaurantondernemers, onder wie Bocuse, Ducasse en Souvereyns, zijn hier graag te gast. Door een aantal locatie- en chefwissels heeft de keuken van Le Cirque misschien wat aan grandeur ingeboet, maar de uitbreiding met een wine lounge was een knappe zet om ook tussen lunch en diner publiek te trekken. Je ervaart dezelfde excellente service, de gerechtjes zijn in verhouding redelijk geprijsd en er is keuze tussen meer dan dertig wijnen die je als proevertje of als glas kunt bestellen. De crispy calamari met zoetzure dip (14 dollar) behoort tot de beste inktvisbereidingen in New York en de unieke power scene is nergens tastbaarder. Perfect om een avondje musical extra te kruiden.

Le Cirque Wine Lounge, One Beacon Court, 151 E. 58 th St. (tussen Lexington & 3rd Avenue), 212 644 0202, www.lecirque.com

6 Bouchon Bakery

Een verwenadresje in het Time Warner Center, een van de spectaculairste winkelparadijzen van de stad, is de Bouchon Bakery vanwaar je uitkijkt op Columbus Circle. Je bent er te gast bij driesterrenchef Thomas Keller, die even verder het beroemde Per Se uitbaat en die ook met The French Laundry in Californië al enkele jaren in de top tien van de beste restaurants ter wereld staat. In beide eethuizen is het alles behalve makkelijk, tot quasi onmogelijk om een plaats te reserveren, maar hier kun je dus gewoon aan tafel gaan. Verwacht niet dezelfde culinaire kunstjes als in de twee andere eettempels maar wel eenvoudige gerechten (quiche 11,75 dollar, soep 11,25 dollar, fondue 14,75 dollar), salades (13 dollar), sandwiches (9,75 tot 16,75 dollar) en patisserie (gemiddeld 9 dollar) van superieure kwaliteit. Brood en koeken uit eigen bakkerij behoren tot het beste wat Manhattan op dat vlak te bieden heeft. En in New York hebben ze, in tegenstelling tot de rest van het land, echt verstand van brood bakken.

Bouchon Bakery, Time Warner Center, 10 Columbus Circle, 3rd floor (tussen 60th St. & Broadway), 212 823 9366, www.bouchonbakery.com

Voor een culinaire avond

7 Peasant

Een paar straten buiten Little Italy bevindt zich Peasant, een uniek Italiaans restaurant met houtvuuroven. Chef en eigenaar Frank DeCarlo houdt van rustieke gerechten die hij elegant bereidt. Vooral de authentieke sfeer en smaken maken hem terecht geliefd bij de beste chefs van de stad. In het donkere restaurant is de eentalige Italiaanse kaart moeilijk leesbaar maar de supervriendelijke medewerkers lichten indien gewenst het hele oeuvre van de chef toe. Bij het aperitief serveert DeCarlo romige ricotta van de onvolprezen kaaswinkel Di Paulo een paar straten verder, waar ze al vijf generaties lang in een achterkamertje mozzarella maken. Probeer de venusschelpen of inktvisbereidingen (12 tot 15 dollar).

Naast Frank DeCarlo verdient ook de gourmet shop van de gebroeders Luigi en Salvatore Di Palo een bezoek. Ze zijn de ware culinaire ambassadeurs van Italië in New York.

Peasant, 194 Elizabeth St. (tussen Prince & Spring St.),

212 965 9511, www.peasantnyc.com

Di Palo’s Dairy, Little Italy, 200 Grand Street (Mott St.), 212 226 1033

8 Mai House

De Tribecawijk in Lower Manhattan herbergt nogal wat restaurants in lofty sfeer waarin de bekende horecaondernemer Drew Nieporent een hand heeft. Met zijn Tribeca Grill, waarin ook Robert De Niro aandelen heeft, zette hij bijna twintig jaar geleden in dit pakhuizendistrict de toon. Onder zijn impuls vestigde ook de Japanse meesterkok Nobu zich hier, wat Tribeca nog meer bekendheid gaf. Zijn meest recente vestiging opende hij eind vorig jaar. Drew Nieporent trekt in Mai House de Vietnamese kaart. Liefhebbers van deze aromatische en frisse keuken vinden er naast traditionele gerechten uit zowel het noorden als het zuiden van het land ook eigentijdse creaties op basis van typische Vietnamese ingrediënten. We proefden van klassieke nem (12 dollar), een ongewone artisjokcreatie (13 dollar) en gelakte ribben (25 dollar). De voormalige opslagplaats leent zich uitermate goed voor een Vietnamees interieur uit de tijd van toen, met wel een opvallende eigentijdse cocktailbar.

Mai House, 186 Franklin St (tussen Greenwich & Hudson St.), 212 431 0606, www.myriadrestaurantgroup.com

9 Union Square Cafe

Al jaren door de New Yorkers gekoesterd en altijd afgeladen vol. Een van de culinaire evergreens van Manhattan dankzij Italiaanse en Amerikaanse gerechten op basis van zoveel mogelijk bioproducten, die onder meer lokale boeren op de nabijgelegen Greenmarket op Union Square aanbieden. Eigenaar Danny Meyer startte de zaak in 1985 en staat sinds de opening genoteerd bij de populairste restaurants van de stad. Union Square Cafe geldt nog steeds als een inspiratiebron voor veel horecaondernemers, zowel in de VS als Europa. En dat is een referentie die kan tellen. Chef en co-eigenaar Michael Romano kreeg twee jaar geleden assistentie van Carmen Quagliata die met zijn Italiaanse roots meer diepgang gaf aan de toegankelijke en verfrissende keuken. Calamari fritti (13 dollar) en salade met erwtjes en boontjes (13 dollar) en pasta fagiolo (13 dollar) zijn maar een paar voorbeelden van deze pure keuken. Schitterende wijnlijst en veel kwaliteitsreferenties per glas. Reserveren is zoals overal in New York verstandig.

Union Square Café, 21 East 16th St (tussen 5th Ave & Union Square), 212 243 4020, www.unionsquarecafe.com

Door Willem Asaert Foto’s Bart Michiels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content