Een geruststellende gedachte: zelfs een modeontwerper en designer als Jasper Conran is niet de hele tijd hip. In zijn buitenhuis bij Bordeaux geniet hij van zelfgemaakte confituur in een rustiek interieur.

Margaret Castleton / Foto’s Pia Tryde (Isopress)

Hij kan zich niet goed meer herinneren wanneer hij dit huis in Frankrijk precies heeft gekocht. Het moet zo’n vijfentwintig jaar geleden zijn. Het was zijn eerste. Nu bezit Jasper Conran drie woningen: deze hoeve vlak bij Bordeaux, een appartement in Londen en een Elizabethaans landhuis met een gracht errond in Suffolk.

De Franse hoeve staat midden in de velden, op een punt waar aardstralen samenkomen. “Als je in dat soort dingen gelooft”, is de commentaar van Jasper, “maar het moet gezegd dat er een ongelofelijke rust van deze plek uitgaat, niemand lijkt hier weg te willen.” De binnenhuisinrichting verraadt enkele verrassende bucolische trekjes van Jasper Conran. “Ik voel me veel gelukkiger op het platteland”, zegt hij, “ik werk hier in de tuin en lees er ook veel over. Ik ga naar de plaatselijke markten en besteed behoorlijk wat tijd aan koken en het dekken van de tafel voor gasten.”

Er komen inderdaad vaak vrienden op bezoek. Het huis heeft drie slaapkamers en in de keuken en de living staan reusachtige Burnham-sofa’s, die elk nog slaapgelegenheid bieden voor twee. “De kunst om een landhuis te bemeubelen is volgens mij heel comfortabele sofa’s weten te vinden.” Hoewel Jasper graag in gezelschap is, komt hij ook wel eens alleen naar Frankrijk, als hij heel geconcentreerd moet werken, zijn batterijen wil opladen of er gewoon eens uit wil zijn. “Ik leid hier een totaal ander leven dan in Londen. Ik sta op voor dag en dauw en ben dan meteen bezig in de tuin of maak confituur en chutney. Ik zit bijna nooit stil en toch ontspan ik me.”

Jasper begon met zijn modebedrijf in 1978. Hij kleedt beroemdheden als Helen Mirren, Lady Sarah Chatto en leden van de koninklijke familie, maar ontwerpt daarnaast ook een betaalbaardere lijn als J voor Debenhams, die ook huishoudproducten omvat. Verder tekent hij glazen voor Stuart Crystal en porselein, bestek en tafellinnen voor Wedgwood. Jasper is een bijzonder creatieve ontwerper die altijd voor verrassingen zorgt. Hij is de zoon van twee beroemde ouders, schrijfster Shirley Conran en Sir Terence Conran, stichter van Habitat en uitgever/auteur van interieurboeken. Je kunt je afvragen in welke mate dat zijn stijl heeft beïnvloed. “Hoeveel is toe te schrijven aan mijn vader? Ik zou het niet weten. Ik denk dat we allebei een goed oog hebben, maar onze stijlen zijn wel verschillend. De huizen van mijn vader zijn niet hetzelfde als zijn commerciële projecten, maar ik denk dat onze ‘huisstijl’ veel gemeen heeft.”

Het was Shirley die het huis in Bordeaux ontdekte. “Mijn moeder belde en zei: ‘Omdat ik nu mijn huis in Frankrijk heb, ben ik eens aan de andere kant van de heuvel gaan kijken en daar heb ik iets veel leukers gevonden. Heb jij geen zin om het te kopen?’ Gelukkig had ik net een sommetje geërfd. Er groeide echter een boom door het dak en ik had toen geen geld om het op te knappen. Pas tien jaar geleden ben ik daaraan begonnen en toen was de boom al heel wat gegroeid. Dit was mijn eerste huis en het is heel persoonlijk. Omdat ik nog jong was toen ik het kocht en er alleen stukje bij beetje iets aan toe kon voegen, is het veeleer organisch gegroeid dan vanuit een plan.”

Jasper bemeubelde zijn huis hoofdzakelijk met Frans antiek, maar enkele meubelen werden overgebracht vanuit Engeland, zoals de sofa’s, het bedlinnen van Habitat, het hedendaagse hemelbed, de badkuip en de kranen. De kleuren en texturen zijn eenvoudig. Jasper kocht antiek Frans lijnwaad en tijk op plaatselijke markten en de witte linnen gordijnen werden ook ter plaatse gemaakt. Elke kamer werd geverfd in een andere steenkleur, behalve zijn slaapkamer, die is lichtblauw. De oudste delen van het huis dateren uit de dertiende eeuw. Met de hulp van een plaatselijke ondernemer bouwde Jasper er een badkamer aan, restaureerde vloertegels en plaatste aan de achterzijde van het huis deuren zodat de achtergevel bij de voorgevel paste. Dat is leuk in de zomer, maar “ik had niet aan de noordenwind gedacht”.

Toen Sue Lawley, de presentatrice van het Radio 4-programma Desert Island Discs, hem plaagde met zijn ‘minimalisme’ en zijn spierwitte sofa’s, repliceerde hij dat hij ook strepen en ruitjes en blauw gebruikt. Zijn collectie gestreepte kleedjes is trouwens prachtig. Het is moeilijk de stijl van dit huis precies te omschrijven: “Het hoefde voor mij niet Frans te zijn, maar wel rustiek, à la Miss Marple of zoiets als ‘op de thee bij de dominee’. Ik wilde iets heel ongekunstelds, ook al noemt u dat misschien gekunsteld”, voegt hij eraan toe, en lacht onbedaarlijk bij het idee. “Maar ik doe erg mijn best en als iets niet helemaal klopt, dan is het maar zo.”

Voor Jasper is wat zich in de tuin afspeelt even belangrijk als de meubelen die hij uitkoos voor het huis. “Ik weet precies wat ik wil. In het begin stonden er enkel twee oude citroenbomen, maar in de zomer ziet het er hier zeer kleurrijk uit: dahlia’s, gladiolen, haagbeuk, lavendel, rozemarijn, hortensia’s en rozen.” Hij heeft ook een grote moestuin, die zijn keuken flink bevoorraadt.

Buster, een vijftien maanden oude Tibetaanse terriër, geniet hier samen met zijn baasje van het landleven. Plots houdt Jasper op met mijmeren over Frankrijk. “Ik denk er nu aan, Buster is in de hondensalon en hij krijgt momenteel een ongelofelijk dure kapbeurt.”

“Er gaat een ongelofelijke rust uit van deze plek, niemand lijkt hier weg te willen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content