Een schitterend panorama over de Egeïsche kust, een authentiek

stoombad en hip met een knipoog : Turkijes enige ‘Small Luxury Hotel’ combineert internationale uitstraling en traditionele wellness.

Beviel de behandeling je ?” vraagt Diana Timbrell, manager van de spa van The Marmara Bodrum, nadat ik in de hammam op ambachtelijke wijze gestoomd, gepeeld, geschrobd, gewassen, gespoeld en afgedroogd ben. De charmante Engelse dame, in een vorig leven copyrightspecialiste in de stadsjungle, verbond haar lot met dit hotel. “Ik kwam hier al twintig jaren op vakantie”, vertelt ze enthousiast. “Toen de eigenaar mij zes jaar geleden, bij de start van het hotel, vroeg om voor hem te werken was de keuze simpel. Ik heb mij nu in Turkije gesetteld : Living well is the best revenge.”

Bodrum, de meest internationale van de Turkse badsteden, noemt zichzelf graag het Turkse St-Tropez.

De ambitie is even vals als de Louis Vuitton handtassen of Dirk Bikkembergs kleding in de soek. Bodrum is onmiskenbaar Bodrum. Met moderne zeiljachten en traditionele gulets – schitterende teakhouten tweemasters – langs de kade in de schaduw van het kasteel van de hospitaalridders van Sint-Jan, dat sinds de middeleeuwen over de haven waakt. Met aan de horizon de eilanden Kos, Simi en Rhodos die als vale schaduwen schemeren in de diepblauwe Egeïsche zee. Niet in St-Tropez.

“De incrowd uit de grote steden, zakenmensen, filmsterren en sjeiks, kortom le tout Istanbul komt naar Bodrum om te feesten”, vertelt Diana. “Gelukkig feesten ze niet in het hotel, maar in de uitgaansbuurt bij de haven en in megadiscotheek Halicarnassus, een van de grootste in Europa.” Met zijn Spa & Wellness Centrum blijft het hotel een oase van rust, op een heuvel hoog boven het stadsgewoel. “We komen de nachtraven wel tegemoet met een zeer laat ontbijt, dat we serveren tot de middag.”

De binnenhuisarchitectuur is al even speels : een klare mix van moderne kunst, Arabische antiquiteiten en postmoderne grappen. De doorzichtige toiletdeuren verduisteren zodra je ze aan de binnenkant sluit, in de receptielounge kun je met stift je naam op de muur schilderen en het personeel, een legertje would-be mannequins, draagt spierwitte kniebroeken.

Samengevat

+Design

+ Authentiek

+ Rustig

– Romantisch

+ Zwembad

+ Restaurant

+ Wellness

+ Celebrity Spotting

+ Trendy

– Kindvriendelijk

IN DE BUURT

Bezoek het stadje Dalyan, waar je op een boottocht door de meanderende moerassen speurt naar ijsvogels en schildpadden, rondstruint tussen de rotsgraven van Caunas in de kliffen op de andere oever van de rivier of onderduikt in de medicinale modder- en thermale baden.

Op de Turkse westkust kan je in talloze antieke steden indrukwekkende ruïnes terugvinden van Grieken of Romeinen, kruisvaarders of Ottomanen. De antieke steden Efese, Didyma, Milas, Priene en Milete of de warmwaterbronnen van Pammukale zijn zeer bezienswaardige daguitstappen.

Maak een zeiltocht met een gulet naar de turkooizen baaien van de Turkse kust of neem de ferry naar de eilanden Kos of Kalymnos.

PRAKTISCH

The Marmara Bodrum telt honderd kamers en is het enige Turkse lid van de prestigieuze Small Luxury Hotels of the World. Er is een spa met sauna en authentiek Turks bad, pool&lounge bar en restaurant. Prijzen vanaf 280 euro per nacht.

The Marmara Bodrum, Suluhasan Cad. Yokusbasi Mahallesi, Bodrum PK 199, 48400, Turkije, + 90 252 313 81 30, www.slh.com/marmara

Tekst en foto’s Jo Fransen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content