WAAR IDEEËN KIEMEN

Bruno Pieters

Het is een van de mooiste mysteries in de mode: waar vinden ontwerpers hun inspiratie? Op reis, blijkt uit een kleine rondvraag. Zeven Belgische designers over de trip die hun huidige collectie beïnvloedde, en over hun volgende vakantiebestemming.

Bruno Pieters, van Honest By – BESTEMMING: INDIA

Inspiratie : “Ik reisde al tweemaal naar India, zowel naar Rajasthan als naar Kerala. Wat ik mooi vind aan het land is de spontane vorm van transparantie onder de bevolking. Als je er iets koopt, zal de verkoper je vaak vertellen wie het object heeft gemaakt. Dat inspireert mij om met Honest By ook zo transparant en duurzaam mogelijk te werken. Onze lente/zomercollectie voor 2017 is heel grafisch, met teksten en woorden op de stoffen en hoodies. Het kleurenpalet is ook beïnvloed door India.”

Favoriete reis na de modeweken : “Met mijn werk voor Honest By volg ik de modekalender en modeweken bijna niet. Toch hebben we momenteel een drukke periode achter de rug, met het maken van de nieuwe collectie, het openen van onze eerste winkel in Antwerpen en de lezingen die ik geregeld geef in scholen en bedrijven, over het belang van transparantie in de modewereld. Ik kan dus wel even vakantie gebruiken. Het liefst zou ik teruggaan naar India, maar het zal Zuid-Frankrijk worden. Een van mijn oudste vriendinnen woont daar, dicht bij Hossegor. Daar kan ik echt tot rust komen.” honestby.com

Jan-Jan Van Essche – BESTEMMING: MALI

Inspiratie : “Net voor ik aan deze collectie begon, was ik in Mali, een land dat me al lang sterk beïnvloedt. Ik ging er op bezoek bij een bevriend textielkunstenaar en indigomeester, Aboubakar Fofana. Dat was een ongelofelijk inspirerende ontmoeting, op zoveel vlakken. Het was niet mijn eerste keer in Mali, toch is het land opnieuw onder mijn vel gekropen. Ik heb geprobeerd om de serene sfeer en simpele schoonheid die ik er ervaar in mijn collectie te steken. Het resultaat zijn uitgepuurde vormen, aardse kleuren en natuurlijke, ongeverfde stoffen. De natuurlijke elegantie die de Malinezen bezitten, wil ik delen met mijn kleren.”

Favoriete reis na de modeweken : “Ik heb niet de gewoonte om na elke modeweek weg te gaan, vaak lukt dat ook niet. Maar ik heb dit jaar wel een zakenreis gepland, naar Japan. Hoewel de trip geen vakantie is, kijk ik er toch enorm naar uit. Het zal de derde keer zijn dat ik het land bezoek en telkens krijg ik een enorme boost van de mensen, het landschap, de kunstnijverheid, het eten en de ontmoeting van de geschiedenis van het eiland met de moderne tijd.” janjanvanessche.com

Cédric Charlier – BESTEMMING: NEW YORK

Inspiratie :Ik heb me laten inspireren door Debbie Harry, de zangeres van Blondie, en haar leven in New York. Ik heb mijn SS17-collectie zelfs voorgesteld op een dakterras in Midtown Manhattan, bij zonsondergang. De modellen en het publiek waren omgeven door het landschap van de stad. Het was het beste decor dat ik me voor deze collectie kon voorstellen. De modellen droegen dikke zwarte eyeliner, mannelijke jassen en leren rokjes. De mix van mannelijke en vrouwelijke elementen die je overal in New York ziet, samen met het ritme van de stad, kunnen mij eindeloos inspireren.”

Favoriete reis na de modeweken : “In april ga ik naar Japan. Ik ken het land alleen van zakentrips, maar deze keer wordt het een echte vakantie. Ik wil de Japanse cultuur, natuur en gastronomie beter leren kennen. Het eiland heeft zoveel te bieden. Ik kijk er vooral naar uit om me terug te trekken in de Japanse Alpen, in het noorden, en even helemaal los te komen van wat ik normaal doe.”

cedric-charlier.com

Stephan Schneider – BESTEMMING : CARNAVAL IN DÜSSELDORF

Inspiratie : “Ik ben afkomstig uit Düsseldorf, een van de drie Duitse hoofdsteden van het carnaval. Voor de Rheinländer is het carnavalfeest van februari een van de belangrijkste perioden van het jaar : het is haast cultureel erfgoed. Je mogen verkleden en een week in een andere persoonlijkheid kruipen, zorgt ieder jaar voor een creatieve uitbarsting. De kostuums die ik vroeger voor carnaval maakte, zijn waarschijnlijk de reden dat ik later mode ben gaan studeren. Mijn SS17-collectie is geïnspireerd op de serpentines die in februari in elke etalage in Düsseldorf hangen. De vrolijke serpentines en confetti kleuren het straatbeeld en staan voor mij symbool voor het begin van de lente.”

Favoriete reis na de modeweken : “Na een drukke modeweek in Parijs verlang ik altijd naar de pure natuur en frisse buitenlucht. Mijn grootouders zijn afkomstig uit de Duitse Eifel, een kleine vijftig kilometer achter de grens met de Oostkantons. Het is een prachtige, ruwe, ietwat vergeten streek, waar ik van het lekkerste water en de zuiverste lucht ter wereld kan genieten.” stephanschneider.be

Christian Wijnants – BESTEMMING : IN HET SPOOR VAN CHRISTO NAAR COLORADO

Inspiratie : “Mijn job laat het helaas niet altijd toe om veel te reizen. Gelukkig ben ik een goede virtuele reiziger : met boeken, films, kunst en muziek reis ik in gedachten. Het is een vorm van escapisme die ik nodig heb. Zo liet ik mij voor de SS17-collectie inspireren door het werk Valley Curtain van kunstenaar Christo : in 1974 liet hij een oranje nylon gordijn opspannen tussen twee bergen in Colorado. Het is een enorm kunstwerk dat speelt met lucht en ruimtelijkheid. Ik vertaalde het naar een collectie jurken die dansen in de wind. Mijn liefde voor dat soort landschappen en droge woestijnen, waar het spel tussen lucht en het licht heel bijzonder is, ontstond toen ik twee jaar geleden het Joshua Tree National Park en Palm Springs bezocht, in Californië.”

Favoriete reis na de modeweken : “In april ga ik naar New York om te ontspannen na de intense modeweek van Parijs, maar ook om inspiratie op te doen voor mijn volgende collecties. Meestal wissel ik citytrips, met veel musea en cultuur, af met een rustvakantie op het strand of in de natuur.” christianwijnants.com

Anna Heylen – BESTEMMING: MONGOLIË EN ZUID-AFRIKA

Inspiratie : “Vier jaar geleden ging ik voor het eerst naar Mongolië, omdat ik er een aantal stuks laat produceren, zoals kasjmieren sjaals en de kasjmieren V-halstrui die het hele jaar in mijn collectie zit. Ze worden er op een artisanale manier geweven, op een oud weefgetouw. Onlangs was ik er opnieuw en trok ik de steppe in. Het was fantastisch : ik maakte er de verhuizing mee van een nomadenfamilie van hun zomerlocatie naar hun winterplek. Ik heb er enkele oude stukken tent kunnen kopen, waarmee we een reeks gelimiteerde kussens maakten. Daarnaast is ook Zuid-Afrika voortdurend een bron van inspiratie. In KwaZoeloe-Natal loopt een samenwerking met een prachtige liefdadigheidsinstelling die hiv-besmette kinderen helpt. We richtten er een atelier op, waar vrouwen armbanden en accessoires maken. De opbrengst is voor hen en in mijn winkel verkoop ik ook enkele van hun creaties.”

Favoriete reis na de modeweken : “Ik ben al zeven jaar uit het klassieke modesysteem gestapt en volg mijn eigen ritme. Ik neem dus niet deel aan de modeweken. Maar reizen zijn levensnoodzakelijk. Telkens neem ik gevoelens, kleuren en details mee naar huis die ik daarna verwerk in kleine reeksen, accessoires of een bruidsjurk. Mijn volgende trip gaat naar Toronto.” annaheylen.be

Inge Onsea, van Essentiel – BESTEMMING: INDIA

Inspiratie : “Ik heb vijf jaar in Mumbai gewoond. Mijn liefde voor het mixen en matchen van gekke kleurencombinaties is daar ontstaan. Ik vind het geweldig hoe Indiërs over straat durven lopen in een roze hemd met turquoise gilet, of in een groene broek met fuchsia vest. En dan die prachtige kleuren van de sari’s die de vrouwen dragen : paars met geel, bruin met rood. De stoffen en kleuren van India verbazen en inspireren mij telkens als ik er ben. Ook dit seizoen is het kleurenpalet van onze collectie een ode aan het land.”

Favoriete reis na de modeweken : “Later dit jaar ga ik naar Trancoso, een dorpje in Brazilië. Het is er de hemel op aarde. ’s Morgens drink ik een koffie op het kleurrijke Quadrado, het plein, terwijl rond mij wilde paarden grazen. Ik ben er al drie keer geweest en het zijn vooral de bewoners die mij boeien. Ieder jaar ga ik ook één week naar Lanserhof, een kuuroord in Duitsland en Oostenrijk waar ik volledig van de wereld word afgesloten. Er is geen wifi, er wordt niet gepraat, er zijn alleen urenlange boswandelingen.” essentiel-antwerp.com

Tekst Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content