Keuken: 7,5

Decor: 7,5

Comfort: 7,5

Service: 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 8

Maanden voor de deur van het slot ging, gonsde het al van de geruchten over twee capabele jonge horecaratten die, geruggensteund door een epicurist met geld, bezig waren om een oud rijtjeshuis aan de steenweg naar Charleroi om te bouwen tot een nieuwe gastronomische pleisterplaats. Het gedreven triumviraat komt uit Namen en is vast besloten om via hun eethuis Chai Gourmand Gembloux op de culinaire landkaart te zetten. De kans dat dit lukt is reëel.

Wij kwamen op een drukke, regenachtige maandagavond en werden aan de deur verwelkomd door onaangename rioolgeuren. De inrichting is warm en actueel van kleur en vorm. Aan de linkerkant van de ingang bevindt zich een eetvertrek met eetbar en zicht op de keuken. Aan de rechterkant is de grote eetzaal, die uitgeeft op een romantische binnentuin. De tafels zijn feestelijk gedekt. Het designbestek is vooral mooi, het ligt moeilijk in de hand. De spijskaart vermeldt gevarieerde, hedendaagse feestgerechten en de menu’s zijn aantrekkelijk en populair. Chai staat in het Gallisch voor de plaats waar de wijn wordt opgeslagen. Chai Gourmand heeft dan ook een mooie wijnkaart met vriendelijk geprijsde ontdekkingen, vooral uit Zuid-Frankrijk, en groot geschut uit de Bourgogne aan redelijke prijzen. Op weekdagen is er een lunch voor 24 euro. Voor het menu Gourmand betaal je 50 euro (80 euro met wijn). Wij schreven ons in voor het Menu du Chai, dat uit vier gangen bestaat en 40 euro kost. Voor het assortiment bijpassende wijnen, ruim geschonken en van bevredigende kwaliteit, kwam er 24 euro bij.

Het eerste gerecht was op de plaat gebakken zeebarbeel, opgediend met saus van schaaldierenkoraal, cantharellen, courgette en groentejus. In boter gebakken rogvleugel volgde met krokant gegaarde bloemkool, gestoofde spinazie en klassieke rodewijnsaus en klassieke gribichesaus. In beide bereidingen zaten gaartijden en smaken goed ! Het zachte borstvlees van dikke kwartels was gevuld met groene olijven en werd gepresenteerd als een medaillon, de lever was verpakt als ravioli en de bouten waren langzaam gekonfijt in vet. Bij het vlees kwamen gekonfijte tomaat en selder met kappers en krenten.

In sangria gepocheerde vijgen, crème van sinaasappel, zalvend zacht ijs van aardbei en krokant van ananas vormden een passende afsluiting van een maaltijd, vol natuurlijke smaken van eersteklasproducten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content