Vrouwen helpen vrouwen

Uschi Cop © JEF VAN EYNDE

“Ook in de literatuur is er nood aan een safe space, een plek waar erkenning is voor het feit dat niet-mannen nog steeds bepaalde drempels ervaren”, zegt Uschi Cop (33), schrijver, curator en doctor in de taalpsychologie. Uschi werkt momenteel aan haar debuutroman en richtte Hyster-x op, een schrijverscollectief en sociaal netwerk voor vrouwen en non-binaire personen.

hyster-x.com

@hysterx.collective

Het Hyster-x-event ‘De borst’ vindt plaats op 12 december in De Studio in Antwerpen.

“BIBI steunt op drie pijlers: beweging, voeding en zelfzorg. We willen dat het voor iedere vrouw simpel wordt om te sporten, maar ook dat ze een goede relatie met eten kan ontwikkelen.” Hellen Dobbeleers (29) en Katrien Sas (32) richtten vorig jaar BIBI Antwerpen op, een feelgood fitstudio voor vrouwen, met focus op zelfzorg. Katrien is personal trainer en vertrouwenscoach, terwijl Hellen als diëtiste klanten begeleidt in hun voedingsgewoonten.

@bibi_fitstudio

“Meer dan 75 procent van de vrouwen in België heeft geen kennis over haar eigen menstruatiecyclus”, zegt Morgane Leten (34), oprichtster van Guud Woman, een platform dat informatie, ondersteuning en voedingssupplementen aanbiedt aan vrouwen die hun menstruatiecyclus willen verbeteren. Uit onderzoek blijkt immers dat negentig procent van de vrouwen lichamelijke of mentale klachten heeft tijdens haar maandstonden.

guudwoman.com

“Met Imazi.Reine wilde ik een ontmoetingsplek creëren voor kunstenaressen van de Noord-Afrikaanse diaspora die gevoelige thema’s zoals migratie, gemis en identiteit in hun kunst verwerken, iets waar ik zelf ook nood aan had”, zegt Fatima-Zohra Ait El Maâti (25), de Brusselse documentairemaakster en bezielster van het feministische collectief Imazi.Reine, dat onder meer negatieve stereotypes over moslimvrouwen uit de weg wil ruimen.

@imazi.reine

“Ik startte De Sportstudio omdat de sportwereld elitair kan zijn en ik merkte dat een groep vrouwen wilde sporten, maar weinig aansluiting vond in het aanbod. Hier kunnen dames alles bereiken waar ze niet van durfden te dromen”, zegt Souhaila Akarkach (30), hoofdcoach en eigenaar van De Sportstudio in Antwerpen, een sportclub waar vrouwen die weinig tot geen ervaring hebben met sport zichzelf kunnen zijn.

@desportstudio.antwerpen, desportstudio.com

Zes jaar geleden opende Lore Moerman (36) de deuren van haar restaurant Bodo in Gent. Een van de eerste gerechten op de kaart was een bouillabaisse (foto). Intussen groeide Bodo uit van een laagdrempelige bar tot een verfijnde bistro die jaarlijks in de Michelin Bib Gourmand-gids staat. Ga hier eten op je volgende trip naar Gent.

@bodo.gent

Hellen Dobbeleers en Katrien Sas
Hellen Dobbeleers en Katrien Sas© LISE VAN TRIJP
Morgane Leten
Morgane Leten© GF
Fatima-Zohra Ait El Maâti
Fatima-Zohra Ait El Maâti© LATIFA SABER
Souhaila Akarkach
Souhaila Akarkach© GF
Vrouwen helpen vrouwen
© JEF BOES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content