De zesde editie van de wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar’ vond plaats tijdens de gastronomiebeurs Kokerello. Thema was : koken met vis. Voor het eerst waren vrouwen evenredig vertegenwoordigd en kaapten zij de prijzen weg. Mireille Vervecken won de titel.

Alle recepten van de deelnemers en meer foto’s van het gebeuren vindt u op www.gastronomennet.be.

Meer dan driehonderd kookliefhebbers stuurden een eigen visrecept op voor de zesde uitgave van de wedstrijd Hobbykok van het Jaar. Een vakjury selecteerde de tien interessantste inzendingen en de tien finalisten kwamen op 4 december jongstleden samen op de gastronomiebeurs Kokerello in Gent. Zij moesten zelf klein keukengerei, zoals messen, en de ingrediënten meenemen. In het zog van de kandidaten kwamen helpers, familieleden en fans. De finalisten werden verdeeld in twee groepen. ’s Morgens kregen de eerste vijf een volledig uitgeruste kooksectie op het podium van het kooktheater ter beschikking en in de namiddag was de tweede groep aan de beurt. Het hele gebeuren stond onder de professionele leiding van Carine Vandeplas, die met de microfoon in de hand het talrijke publiek inlichtte over de stand van zaken en uitleg verschafte over de kandidaten en hun creaties. De leerlingen van de hotelschool Ter Duinen stonden paraat om de gerechten te serveren. De jury bestond uit : Lieve Claes, directeur van de Weekend Knack Kookclub, Tessa Vermeiren, directeur Weekend Knack,William De Nolf, verantwoordelijke gastronomennet, Raf Sonneville, directeur van Ter Duinen, Matthieu Beudaert, Hobbykok van het Jaar 2004 en Pieter van Doveren, culinair redacteur.

Hoog niveau

De deelnemers kregen allemaal 1 uur en 15 minuten om hun creatie te bereiden. Het was de eerste keer dat de mannen niet in de meerderheid waren : de finalisten bestonden uit vijf vrouwelijke en vijf mannelijke deelnemers en er waren opvallend veel jonge kookliefhebbers bij. Zo’n wedstrijd gaat altijd gepaard met de nodige verrassingen : een van de kandidaten vergat de presentatieborden en een ander kreeg af te rekenen met een op het bord uiteenvallende saus. Viv Hermans had helemaal pech : zij werd eerst verstoord door iemand uit het publiek die brutaalweg met een plak gedroogde ham wegliep en sneed zich vervolgens in de vinger. Het heeft deze getalenteerde hobbykok er niet van weerhouden om zich te klasseren bij de winnaars.

Om 10.45 uur was het zover : Nele Keyaert, kandidaat nummer één, presenteerde haar gerecht zelf aan de jury : zeewolf met Gandahamkorst, koolduo en rodewijnsaus. Deze bereiding viel meteen in de smaak bij de voltallige jury en zette de toon voor het verdere verloop. Ook de rest van de wedstrijd speelde zich af op een opvallend hoog niveau : zo goed als alle gerechten waren op hun plaats geweest in een eersteklas gastronomisch restaurant ! Een voor een werden alle prestaties beoordeeld op uitzicht, smaak, originaliteit en interpretatie van het thema. Dat was dit jaar vis, een hoofdingrediënt waar je als inventief kok vele kanten mee op kan en dat zich laat begeleiden door prachtige sausen. Er waren opvallend veel Italiaanse invloeden in de verschillende creaties terug te vinden. Risotto bijvoorbeeld was erg populair. Noilly Prat was een terugkomende smaakmaker in heel wat sausen. Ook voorzagen diverse kandidaten hun bereiding van een krokantje van droogham om op deze manier diepte van smaak vast te leggen.

Topscores

Na de beoordeling van het laatste gerecht werden de waarderingscijfers samengeteld door William De Nolf. De spanning steeg ten top, want maar liefst acht gerechten behaalden topscores. Tessa Vermeiren reikte de eerste prijs uit aan Mireille Vervecken die de overwinning behaalde met ‘ tom-pouce van kabeljauw, pancetta en savooistoemp met een sausje van bospaddestoelen’. Het perfect gegaarde kabeljauwhaasje werd opgetild door zijn garnituur en het geheel wist te epateren door de harmonie van eerlijke, intense smaken. De winnares kreeg een trofee en mag een jaar lang de titel Hobbykok van het Jaar voeren. Mireille Vervecken won tevens een praktische Falcon Wine Cooler, een ‘wijnklimatisatiekast’ ter waarde van 1000 euro en een Magimix-stoomkoker ter waarde van 200 euro.

De tweede prijs ging naar de moedige en enthousiaste Viv Hermans die de voltallige jury wist te verleiden met haar ‘Gepocheerde griet met een krokant korstje op een bedje van gebakken witloof en een bouillon van aardappel en truffel’. Ook dit gerecht was een pure smaakbom. Had Viv de bouillon minder ingekookt dan was de saus minder zout geweest en had zij waarschijnlijk gewonnen ! Viv Hermans ging naar huis met een Magimix-stoomkoker en met een selectie Californische wijnen van het huis Ernest & Julio Gallo ter waarde van 200 euro, inclusief een wijnkit (schort en kurkentrekker).

De derde prijs was voor Nele Keyaert. Haar creatie ‘Zeewolf met Gandahamkorstje, koolduo en rodewijnsaus’ was oogstrelend gepresenteerd en ook hier zaten alle smaken goed. Nummer drie werd beloond met eveneens een Magimix-stoomkoker en een collectie Californische wijnen van Ernest & Julio Gallo ter waarde van 171 euro, inclusief een wijnkit.

Alle finalisten gingen terug naar huis met een inox wok van Demeyere ter waarde van 158 euro en een lekker etentje voor twee personen in een toprestaurant. Na de uitreiking was er tijdens de receptie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, om de gerechten te vergelijken en om eventueel uitleg te vragen aan de jury. Om 16 uur diende het kooktheater vrijgemaakt te worden voor een door Weekend Knack georganiseerde kookdemonstratie van Geert Van Hecke van De Karmeliet, laureaat diamanten garde Knack restaurantgids 2005-2006. Ook dit kookevenement genoot een brede belangstelling.

Zo goed als alle gerechten waren op hun plaats geweest in een eersteklas gastronomisch restaurant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content