Het is een goed seizoen voor de mannenmode. Die is avontuurlijk, gedurfd, zorgeloos. En vrouwelijker dan ooit tevoren. Het wordt een zomer zonder taboes.

A vant-garde en sportswear varen deze zomer geregeld onder dezelfde vlag (bij Lanvin, bijvoorbeeld, of bij Prada). En ‘stoer’ en ‘verwijfd’ zijn niet noodzakelijk elkaars tegengestelden, wel twee kanten van één en dezelfde munt. Tom Waits inspireert (tijdens de modeweken, in juli vorig jaar, kraakte zijn schorre stem door de luidsprekers bij Kris Van Assche, Yohji Yamamoto en Bottega Veneta). De nieuwe man is niet gladjes. Of net weer wel. Bijvoorbeeld wanneer hij op de catwalk of in advertenties verschijnt in de vorm van androgyn model Andrej Pejic.

De meeste ontwerpers in New York, Milaan en Parijs hebben de rok voor heren intussen opgegeven, maar vatten de strijd nu aan met een ander wapen : de bijna-rok, ofte wikkels, schortjes en shortjes (gecombineerd met hier en daar een zijden blouse). Rei Kawakubo van Comme des Garçons probeert de grenzen nog wat verder te verleggen met regelrechte jurken. Andere ontwerpers houden het virieler. Ze kijken naar hiphoppers en B-boys (Adam Kimmel), naar rockabilly’s (Versace), of naar astronauten (Thom Browne).

De indrukwekkendste collecties van het seizoen zijn, wat ons betreft, die van Dries Van Noten en Prada. Van Noten mengt skinhead-attitude en formelere chic. Bombers en legerbottines, gebleekte jeans en militaire shorts, gecombineerd met klassiekere stukken uit de mannengarderobe. Alsof stoute jongens te graai zijn gegaan in de kast van hun elegante grootvader. Prada heeft net niet onweerstaanbare marinetruien (we hebben, tussen haakjes, zelf lang getwijfeld, maar vonden 550 euro toch wat veel, plus het feite dat we tijdens de jongste modeweek in Milaan net iets te veel mannen zagen in bewuste trui, en/of bijbehorende schoenen met espadrillezool), en interessant denim. Alber Elbaz en Lucas Ossendrijver zijn bij Lanvin geobsedeerd door textuur : ze maken kleren die je wilt aanraken. Ze hebben begrepen dat de mannenmode gimmicks nodig heeft, en die zijn er genoeg : hightech sandalen, heuptassen en juwelen die een link leggen met de vrouwencollecties van Lanvin, en dus inspelen op de feminisering van de moderne man.

De collecties van Bottega Veneta en Hermès zijn ingehouden sexy, Ann Demeulemeester speelt op voortreffelijke wijze met zwart en wit, en bij Jil Sander hamert Raf Simons deze zomer op elektrische kleuren. Let the sun shine.

EEN BLAUW PAK …

We zagen opvallend veel blauwe pakken op de catwalks van Milaan en Parijs. Ideaal, lijkt ons, voor die lang uitgestelde trip naar Smurfenland (Ermenegildo Zegna, Gucci, Louis Vuitton).

STREPEN …

Strepen zijn alomtegenwoordig deze zomer. Het liefst horizontaal en in technicolor, maar zwart/wit mag ook (vinden Kenzo, Neil Barrett, Songzio). De matrozenesthetiek is populair. Zie onder meer de hogerop vermelde, voor frisse lentedagen bedoelde Bretonse truien van Prada.

… OF EEN WIT PAK

Een wit pak kan zowel klassiek zijn (Hermès, Salvatore Ferragamo) als avant-garde (Ann Demeulemeester, Givenchy, Juun J).

… OF VLEKKEN

Tweede belangrijke zomerfenomeen : allerhande vlekken, in het bijzonder verf- of ammoniak-spatten. Bij Dries Van Noten, Kris Van Assche, Jean-Paul Gaultier, Paul Smith. Topstuk van de zomer : de gebleekte jeans van Van Noten, met wolkjeseffect.

BUIKSPIEREN …

Er is dit seizoen veel aandacht voor dijen en benen (zie hoger), maar ook voor armen en buik-spieren. Met in het bijzonder een aantal extreem korte hemden en jasjes, jarentachtigstijl (van Calvin Klein Collection tot Yves Saint Laurent). Walter Van Beirendonck propt de buikspieren in een korset : een andere manier om de aandacht te vestigen op de navel.

EEN ROKJE, EEN SHORTJE …

Het cliché wil dat een echte man geen schrik heeft van zijn vrouwelijk kant. En ook niet van rokjes. Of tenminste : van schortjes, XXL T-shirts en andere kledingstukken die wel neigen naar travestie, maar officieel nog altijd tot de klassieke mannengarderobe behoren (Rick Owens, Raf Simons, Yves Saint Laurent, Givenchy).

… OF EEN EXTRAWIJDE BROEK

Skinny en slim hebben hun beste tijd gehad, en wijd is wijs (Raf Simons, Bottega Veneta, Kris Van Assche, Dior Homme).

… OF BICEPS (EN AANVERWANTEN)

De eenentwintigste-eeuwse versie van het worstelaarstenue verdient misschien geen navolging.

JEANS …

De sterkste collecties van het seizoen, Dries Van Noten en Prada (en een trapje lager, Yasuhiro Mihara) zijn big on denim.

BLOEMEN …

Yohji Yamamoto verjongt zijn lijn door te delven in de geschiedenis : pakken in gebloemde tapisseriestof en Mozartpruiken.

ROCK-‘N-ROLL …

Burberry Prorsum en Paul Smith blijven trouw aan hun Britse roots, de mods. Martyn Ball, de ontwerper van de mannenlijn van Versace, liet zich inspireren door rockabilly: een nieuwe koers voor het merk.

… OF RUITEN

De Schotse ruit maakt in het najaar nog maar eens een grote comeback. Deze zomer zijn onder anderen D&G, Walter Van Beirendonck, Issey Miyake en Thom Browne al ruitjeslustig.

… OF FOLK

Bottega Veneta, Dolce e Gabbana, Louis Vuitton, Hermès en Gianfranco Ferré hebben een moddermoment (met veel groen en beige). Top in deze categorie : de voor natuurwandelaars op het lijf geschreven kleren van Yasuhiro Mihara.

… OF TECHNICOLOR

De felste kleuren van het seizoen zijn te zien bij Jil Sander.

DOOR JESSE BROUNS – FOTO’S CATWALKPICTURES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content