“Verwacht van mij geen spectaculair verhaal van een opa die me als jong kind een camera cadeau heeft gedaan. Ik kom evenmin uit een artistieke familie, al tekende mijn moeder vroeger wel. Ik wist niet eens dat je fotografie kon studeren. Toen ik achttien was, moest ik kiezen. Ik voelde me wel tot beelden aangetrokken, maar dacht niet dat fotografie binnen mijn bereik lag. Drie dagen voor het toelatingsexamen, maakte ik mijn keuze en ik slaagde.”

Deze week staat fotografe Bieke Depoorter op de cover als onze Vrouw van het jaar. Amper in 2009 afgestudeerd, trok ze met haar intrigerende en poëtische beelden al meteen de aandacht van het legendarische fotocollectief Magnum. Pierre Darge interviewt haar op pagina 20. Wij bewonderen haar frisse blik, haar doorzettingsvermogen en uiteraard die bevreemdende foto’s waar je kunt blijven naar kijken en waarin je steeds iets nieuws ontdekt. Zo’n talent verdient een titel.

De legende wil dat het Amerikaanse blad Time de Man van het jaar-wedstrijd startte in december 1927, omdat er die laatste week van het jaar niet echt veel nieuws was, en omdat ze beseften dat ze het toenmalige idool Charles Lindbergh nog nooit op de cover hadden gezet. En dat was het dan. Op 2 januari 1928 stond de jonge Amerikaanse held op de voorpagina, onder de kop : Man van het jaar en een traditie was geboren. De tweede gelukkige was automagnaat Walter P. Chrysler en de lijst daarna leest als een geschiedenisles.

Time-stichters Henry Luce en Briton Hadden waren ervan overtuigd dat geschiedenis gevormd en gemaakt werd door de daden van bijzondere mensen, en op die basis kozen ze hun winnaar. De titel was niet per definitie een compliment of een mooie verdienste ; de invloed die iemand de voorbije twaalf maanden uitoefende – positief of negatief – was doorslaggevend. Dus hebben in de loop der tijden Adolf Hitler (1938) en Jozef Stalin (1939 en 1942) gewonnen, net als Khomeini (1979) en Poetin (2007). De keuze van Khomeini werd weliswaar op zo veel kritiek onthaald dat in 2001 niet Osama Bin Laden maar de New Yorkse burgemeester Rudolph Giuliani het haalde. De winnaar hoefde uiteindelijk ook geen individu te zijn, maar was soms een groep : de Amerikaanse middenklasse (1969), Amerikaanse vrouwen (1975) of klokkenluiders (2002). En soms was het zelfs geen persoon : in 1982 won de computer en in 1988 de bedreigde aarde. In 2006 was het de hoogst originele en omstreden : you, wij allen, die net via het internet de wereld hadden overgenomen.

Je zou denken dat na al die originele keuzes niets nog kan verrassen, maar toch. Sinds 1998 wordt er een onlinepoll georganiseerd en terwijl ik dit schrijf, staat – oh horror – actrice/zangeres Miley Cyrus op de eerste plaats als Time-persoon van het jaar. Voor klokkenluider Edward Snowden, de nieuwe Paus en die oude Poetin. Wij blijven bij Bieke.

Lene Kemps – lene.kemps@knack.be

“Amper in 2009 afgestudeerd, trok Bieke Depoorter met haar intrigerende en poëtische beelden al meteen de aandacht van het legendarische fotocollectief Magnum”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content