Donna Wilson staat bekend om haar collectie met vreemde, gebreide knuffels, fleurige kussens, luxueuze lamswollen dekens, poefs en andere vrolijke producten. Oorspronkelijk komt ze uit Schotland, maar tegenwoordig runt ze haar studio en atelier in het grote Londen.

DECORATIE

Hebt u altijd veel fantasie gehad ?

Donna Wilson: Die grote portie fantasie kreeg ik van mijn grootmoeder mee. Als klein meisje leerde zij me hoe ik moest tekenen en hoe ik met andere ogen naar de dingen kon kijken. Als kind was ik dan ook voortdurend bezig met pen en papier. Meer had ik niet nodig. Dat probeer ik te verwerken in mijn producten. Zij zijn gebaseerd op die typische, naïeve kindertekeningen, waarbij het niet uitmaakt of een kat vijf poten of twee hoofden heeft.

Hoe is het allemaal begonnen ?

In mijn eerste masterjaar aan het Royal College of Art in Londen, waar ik me specialiseerde in mixed media textiles, ben ik begonnen met de verkoop van zelfgemaakte poppen. Door ongeveer twintig poppen per maand te verkopen, kon ik net mijn huur betalen. Aan het Royal College moedigden ze mij aan, en ik begon vreemdere poppen te maken, mijn zogenaamde creatures, die net iets uitdagender waren en minder conventioneel. Tijdens de afstudeershow vielen die bijzonder in de smaak bij het publiek.

Sommige knuffels kijken een beetje boos, zo lijkt het.

Al mijn wezens hebben hun eigen persoonlijkheid. Sommige zijn inderdaad een beetje knorrig (lacht). Ik wil geen te conventionele poppen maken. Ik wil mensen doen nadenken. Door de kleuren en patronen is het in het algemeen wel een vrolijke collectie.

U bent begonnen met poppen, maar de huidige collectie omvat ook dekens, kussens, servies, meubels en zelfs boeken. Had u nieuwe uitdagingen nodig ?

Ik had nood aan meer variatie in de collectie. Ik ben vrij snel begonnen met kussens bijvoorbeeld. Zeer vlug daarna kwam ik in contact met Scp, een kleinhandelaar in Londen, die mijn werk vanaf het begin gevolgd had. Op hun vraag ben ik begonnen met het ontwerpen van meubels, zoals sofa’s en stoelen.

Uw bedrijf groeit. Komt u zelf nog toe aan het handwerk ?

Alles wordt nog steeds handgemaakt in mijn studio. Ik wil absoluut niet dat mijn producten op grote schaal geproduceerd worden in een fabriek. De eerste exemplaren maak ik trouwens altijd graag zelf. De hele tijd alleen maar achter de computer zitten zou me gek maken, denk ik. Ook tijdens het ontwerpproces brei ik veel om het ontwerp uit te proberen.

Info : www.donnawilson.com. Tijdens Design September 2011 zal Donna Wilson tentoonstellen en verkopen in de winkel La Fabrika in de Antoine Dansaertstraat in Brussel, van 8 tot 30 september.

Tine Vandeweyer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content