:: Kleur, nog tot 27 juni in Galerie Sofie Lachaert, Sint-Jozefstraat 30, 9140 Tielrode, www.lachaert.com. Daan De Decker & Geertje Bruyninckx, nog tot 7 juni in Galerie Zijsprong, Mechelsesteenweg 119b, 2018 Antwerpen, 03 281 22 08.

Er gebeurt weer wat”, zegt Sofie Lachaert. “Jonge mensen gaan het juweel op een totaal nieuwe manier benaderen. Zo zit er ineens weer veel kleur in de ontwerpen.” Tot eind juni toont Lachaert werk van zes buitenlandse juweelkunstenaars : David Bielander, Helen Britton, Vera Siemund, Ute Einzenhöfer, Anna Heindl en Mikiko Minewaki. De een maakt van een rode wekpotelastiek een broche, de andere geeft kleur door te emailleren, een derde tracht met edelstenen het licht van de diepzee te vangen. Heel uiteenlopend, grappig, verrassend en vrolijk.

Galerie Zijsprong toont werk van twee Vlaamse juweelontwerpers die nog wel vanuit het klassieke metier werken. Daan De Decker laat zich inspireren door de architectuur van ons land : wankele huisjes, scheve koterijen,… ze vallen hem op tijdens zijn motortochten en krijgen een nieuw gezicht in een broche of hanger. De ontwerpen van Geertje Bruyninckx ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen : een bezoek aan Scherpenheuvel geeft aanleiding tot een reeks Maria-broches, de psychologische rorschachtest is de basis voor een andere reeks broches. Beiden houden de toeschouwer een spiegel voor.

IIIIIIIAFGEROOMDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIILVMH, het moederhuis van Louis Vuitton en een dozijn andere luxelabels, zag zijn omzet de eerste drie maanden van 2004 met 10 procent stijgen. Het zijn de beste kwartaalcijfers sinds eind 2002. IIIII Bij kunstuitgeverij Assouline verscheen in april The Wrap, rond de beroemdste creatie van Diane von Fürstenberg. De beruchte jurk met de V-hals dateert uit de jaren zeventig en wordt met een eenvoudige sjerp rond de taille geknoopt. Tegen ’76 waren er wereldwijd ruim vijf miljoen van verkocht. Het model is sinds ’96 weer in productie. Later dit jaar worden eerdere uitvoeringen opnieuw gelanceerd. IIIII Honderd fotografen uit 26 landen fotografeerden 24 uur het leven in Afrika : van de overbevolkte boten op de Congo-stroom tot de hippe muziekscene van Lagos, het werd allemaal vastgelegd. Het project Day in the Life of Africa omvat een boek en een reizende tentoonstelling die tot 31 mei te zien is in het Afrikamuseum van Tervuren. De opbrengst gaat naar een speicaal Aids Education Fund in Afrika (www.ditla.com).

Samenstelling Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content