Vroege nachten in Parijs

In Parijs zijn de before clubs met dj, eigen muzieklabel en cd’s de nieuwste hit in het uitgaansleven. Wordt binnenkort vervolgd bij ons.

Sinds het midden van de jaren tachtig kan iedereen die de nacht wil verlengen, altijd wel ergens terecht voor een after hours party. Maar een gedeelte van het schone, jonge en vooral niet meer zo jonge volkje kan het zich niet veroorloven om een paar keer per week uit te gaan tot het licht wordt. Wie toch nog deel wil uitmaken van het stedelijke uitgaansleven kan voortaan terecht in de before bars, kortweg B4 (lees: bi four). Het concept achter die clubs: leg een paar keer per week de klemtoon van het uitgaansgebeuren op de vooravond, zorg voor fluwelen of lederen barstoelen en canapés, serveer lichte maar smakelijke happen, engageer een excellente cocktailmixer, huur een eersteklasdeejay en breng regelmatig cd’s uit onder de naam van de bar zelf. Eigenlijk zijn het dus lounge bars of cocktailbars waar stevig gedronken wordt, waar je ook tapas of sushi kunt eten en zelfs dansen wanneer de dj de sfeer er weet in te brengen. Tegen middernacht, ten laatste om één uur, is het tijd om te vertrekken. Naar de echte clubs, of naar huis.

Voor pr-mensen zijn de before bars alvast een geschenk uit de hemel: de vooravond blijkt een ideaal moment om te ontstressen en journalisten en goede klanten te ontmoeten. Persmeetings en informele zakenafspraken vinden dan ook steeds meer plaats in de B4’s. Reebok, Hermès en Vuitton organiseerden hun defilé in de populaire Mezzanine de l’Alcazar. Vanuit de Mezzanine kijk je uit op l’Alcazar, het restaurant van Terence Conran, waar de Franse beau monde uit telecommunicatie, mode en muziek regelmatig te zien is.

Before bars trekken duidelijk een hip publiek aan: een mix van artistieke en trendsettende mensen uit media- en businesskringen. Vandaar dat er in het 8ste arrondissement een grote concentratie aan B4’s is. De aanwezigheid van de fameuze rue du Faubourg Saint-Honoré, waar de haute en minder haute couture elkaar afwisselen, en van historische stijlmonumenten zoals hotel Le Crillon, hotel Meurice en het recentere hotel Costes zal daar niet vreemd aan zijn. Om bijvoorbeeld de bar van hotel Costes binnen te geraken, draag je het best een zwart pak met zwarte pull met rolkraag, al lukt het ook wel als je een plastic zak uit de rue Saint-Honoré bij je hebt. In het ultiemste geval probeer je er zo rijk en beroemd mogelijk uit te zien om de buitenwippers te verschalken. De legendarische deurpolitiek van Les Bains Douches verspreidt zich blijkbaar als een virus.

Die van de Buddha Bar is gelukkig een stuk relaxer. De Buddha Bar is een van de mooiste en bekendste before bars van het moment en bestaat uit een enorme kelderruimte met hoge gewelven en een twee verdiepingen hoge boeddha die het restaurant overziet. Op de mezzanine zijn overal kleine salonnetjes geïnstalleerd, en achter de lange bar mixt Djalil cocktails, waarvoor de bestellingen onafgebroken uit een kleine faxmachine vallen. De diepe, granaatkleurige fluwelen canapés van de Mezzanine hebben in de Buddha Bar plaatsgemaakt voor lederen fauteuils en lage stoeltjes. Het publiek bestaat zowel uit Spaanse nerdkoppels als modebewuste zakenmensen. Soms zit Noami Campbell er aan de toog, of ten minste altijd wel iemand die haar daar ooit gezien heeft. Wil je er eten, reserveer dan minstens een week op voorhand. Op de vraag of we konden aanschuiven, kregen we met een eerlijke glimlach het volgende antwoord: “Oui, certainement. Pouvez-vous repasser vers 23.30h?”

Op de nabijgelegen Champs Elysées werd de vroegere showroom van Renault omgevormd tot before bar en restaurant. Het label Nova Records zorgt voor muziek en dj’s, en dit voorjaar waren er alvast defilés van Shinichiro Arakawa, Gaspard Yurkievich, Icarius, Walter Van Beirendonck, Alexandre Herchovitch, Niels Klavers, Wendy & Jim en Kostas Murkudis. L’Atelier zoekt nog zijn publiek en twijfelt tussen populair en exclusief. De buitenwippers kijken met argwaan naar mensen van middelbare leeftijd die met plastic zakken van Le Marché Franprix de grote glazen deuren binnenstappen, maar laten hen voorlopig nog binnen. De vitrines worden dan ook nog niet gevuld met beautiful people, wel met de allernieuwste Renault-modellen. Het interieur is heel seventies, net als de architectuur. Het eten is behoorlijk en de prijzen zijn dat ook. Atelier Renault doet meteen dromen over de enorme mogelijkheden die de Citroën-garage op de Leopold II-laan in Brussel biedt.

De Wax Bar organiseert elke eerste donderdag van de maand een before. Net zoals Café du Tresor en Folies is Wax een pretentieloze bistro met een eigenzinnige dj. Het publiek hier beperkt zich niet tot het before-leven maar wil even in een doorsluisomgeving verblijven vooraleer ze naar Rex, Queen of Enfer trekken, het echte clubbingcircuit.

Ontwerpster Barbara Bui wilde de B4-trein niet missen en lanceert in haar Café elke derde donderdag van de maand een before-avond met dj Emmanuel S. De Barbara Bui Café-cd komt binnenkort uit. Ook Barfly en Barrio Latino, van dezelfde eigenaar als die van de Buddha Bar, sluiten aan bij het before-barcircuit. Voor hen stelde dj Carlos Campos interessante compilatie-uitgaven samen die uitkwamen bij het label Pschent/Wagram. Dat is nog een verschil met de overal opduikende lounge bars: de meeste before bars brengen hun eigen muziekcompilaties uit en beschikken zelfs over een eigen label. Met succes overigens: van The Buddha Bar II zijn al 150.000 exemplaren verkocht, van Costes I 100.000.

Sommige compilaties zijn meteen te klasseren onder liftmuziek, maar andere bieden een interessante mix van oosterse muziek, hiphop, Yves Montand, dub en blues. Kortom, très Paris cool. Bij de liftmuziek horen zeker de Dinner Time– of Seductive Time-compilaties van La Mezzanine de l’Alcazar, maar ook de Hotel Costes I en II en Etage III van Stephane Pompougnac. Was Shirley Bassey al niet lounge genoeg zonder dat er van haar songs nog eens een extra aangedikte loungeversie moet uitkomen? Of zoals Hervé Duflot, de eigenaar van de Wax Bar, in Libération zei: “De before bars zijn een cultureel alibi om een commercieel gat in de markt te rechtvaardigen. Sommigen onder hen draaien alleen maar liftmuziek op laag volume en bieden grote canapés en dure coctails.”

Wel genietbaar zijn de compilaties die Claude Challe maakte voor de legendarische club Les Bains Douches, waar hij in ’96 dj was. Na een eerste cd die simpelweg Les Bains Douches heette, maakte hij ook nog de tweedelige verzameling Flying Carpet. Het eerste deel daarvan bevat een eclectische mix van moderne Arabische muziek, waaronder de 25ste symfonie van Mozart met een Arabische backbeat. Het tweede is geïnspireerd op India. Daarna volgden nog Buddha Bar I en II, met muziek van Craig Armstrong en Nusrat Fateh Ali Khan (om te eten) tot Zihan & Kamien (om te dansen). Claude Challe heeft inmiddels Les Bains verlaten om zijn eigen Nirvana Lounge te lanceren. Het fenomeen zit duidelijk in de lift.

Before internationaal en in België

Absolute internationale voorlopers zijn Café Del Mar op Ibiza en de Eighteenth Street Lounge, met het gelijknamige label, in Washington DC.

De Belgische before bars zijn verwant met de B4’s uit Parijs maar brengen voorlopig geen cd-compilaties uit. Enorm populair zijn de Wilde Bar op de Anspachlaan in Brussel (naast de Suisse), de Sous-Sol in Gent, L’Arnaque in Bergen en L’Escalier in Luik. De eerste echte B4-bar met muziekcompilaties kunnen we deze zomer verwachten in de Brusselse Borgvalstraat, waar de vroegere L’Acrobate verbouwd wordt. He initiatief komt van François Moret, Bernard Prevot en Fred Nicolay, de eigenaar van Mappa Mundo, Zebra en Le Roi des Belges.

De loungemuziek wordt in de lage landen werd verdeeld door labels als LEA (Life Enhancing Audio) maar ook via de majors. Let op het woord “lounge” in de titel.

Meer info over party’s en bars in België: www.noctis.com/parties&events

Before in Parijs

Atelier Renault: elke donderdag om 21 u., Champs-Elysées 53, 75008 Parijs, Tel. +33-1-49 53 70 00.

Les Bains Douches: Rue du Bourg l’Abbée 7, 75003 Parijs, Tel. +33-1-48 87 01 80.

Barbara Bui Café: elke derde donderdag van de maand om 21 u., rue Etienne-Marcel 27, 75001 Parijs, Tel. +33-1-45 08 04 04.

Buddha Bar: dagelijks vanaf 22 u., rue Boissy-d’Anglas 8, 75008 Parijs, Tel. +33-1-53 05 90 00.

Café du Tresor: van woensdag tot zondag, rue du Trésor 5-7, 75004 Parijs, Tel. +33-1-44 78 06 60.

Folies: concerten op vrijdag of zaterdag, rue de Belleville 8, 75020 Parijs, Tel. +33-1-46 36 65 98.

La Fabrique: van maandag tot zaterdag, rue du Faubourg Saint-Antoine 3, 75011 Parijs, Tel. +33-1-43 07 67 07.

Mezzanine de l’Alcazar: van woensdag tot zaterdag, jazzbrunch op zondag, rue Mazarine 62, 75006 Parijs, Tel. +33-1-53 10 19 99.

Opa: before en concerten vanaf 20.30 u. van maandag tot zaterdag, rue Biscornet 9, 75011 Parijs, +33-1-49 28 97 16.

Wax: elke dag om 21 u., rue Daval 15, 75011 Parijs, +33-1-40 21 16 16.

De volledige tekst met alle mogelijke hyperlinks naar loungemuziek en before bars vind je vanaf deze week op http://www.knack.be/weekend/index.htm.

Tekst en foto’s Marleen Wynants

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content