Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

In haar memoires schreef Hollywoodauteur Nora Ephron over het verlies van haar grootste vertrouweling. ?Mijn vriendin Judy stierf verleden jaar. Zij was de persoon aan wie ik alles vertelde. Zij was mijn beste vriend, mijn extra zuster, mijn echte moeder, soms zelfs mijn dochter.”

Een wonderlijk gevoel ontstaat wanneer je ouder wordt. Je vriendinnen worden je familie. Je ontdekt hun solidariteit, kracht en humor en je weet dat ze er altijd zullen zijn. De kattigheid en de competitie die relaties tussen jongere vrouwen kunnen verzuren en bemoeilijken, zijn afgelopen. Hormonen zitten je niet meer in de weg en eindelijk zie je je vriendinnen voor wat ze kunnen zijn : bondgenoten. Niet dat vriendschappen probleemloos verlopen. Ze worden een aaneenschakeling van elkaar steunen, vergeven, bevechten en koesteren, over de jaren heen, doorheen echtscheidingen en kinderproblemen, carri√®rekronkels en burn-outs. ?Vriendinnen worden de honing in je bestaan”, zegt de Engelse journaliste Barney Bardsley. ?Ze glijden over je leven en vullen alle leegtes.” Met zoetigheid dan nog.

In haar nieuwe boek She Matters : A Life in Friendships beschrijft Susanna Sonnenberg het belang van de vrouwelijke vriendschappen in haar leven. Van haar eerste kamergenote aan de unief, tot de bondgenoten in haar latere leven. Ze doet dat op een open en vaak pijnlijke manier. Doorheen de vriendschappen kijkt ze kritisch naar zichzelf. Ze verbergt niet dat ze aan een oververmoeide, jonge vriendin met een krijsende baby vertelde dat die geen goede moeder was. ?Een onvergeeflijke zonde”, vindt ze nu. Het is ontroerend hoe ze aan haar vriendin Patricia bekent dat ze een abortus overweegt, terwijl Patricia geen kinderen kan krijgen. Was dat wreed eerlijk of gewoon wreed ? En in een van de fijnste momenten zoekt ze een ex-vriendin van haar overleden vader op, en die geeft haar wat ze het mooiste cadeau noemt : ?Ze vertelde me dat mijn vader altijd trots op me was geweest.” Het is mooi te zien hoe de vriendschappen haar leven kneden, haar karakter vormen en Susanna maken tot wie ze is : een betere versie van zichzelf.

Getrouwde mannen leven langer dan single mannen. Voor vrouwen maakt de huwelijkse staat geen verschil in levensverwachting. Maar vrouwen met sterke vriendschapsbanden worden opmerkelijk ouder. Vriendinnen nemen stress weg, ze geven ons een beter gevoel over onszelf en houden ons ook nog gezond, zo blijkt.

Michelle Obama zei in een interview dat ze wilde dat haar dochters opgroeiden in een cirkel van sterke vrouwen en met gezonde, krachtgevende vriendschappen. In de opvoeding probeerde ze ervoor te zorgen dat Malia en Sasha geen mean girls zouden worden, door zelf het goede voorbeeld te geven : geen geroddel over andere vrouwen, het beste zien in anderen en ze daar ook complimenten over geven, en onvoorwaardelijk vertrouwen schenken.

Zelfs Kelly Vale, die in 2007 een ophefmakend stuk schreef over hoe meisjes haar in een depressie hadden gepest en dat thema uitwerkte in haar boek Twisted Sisterhood, heeft uiteindelijk de kracht van vrouwelijke vriendschap herontdekt. ?Ik heb me terug opengesteld. En ik heb gelukkige, solide vriendschappen opgebouwd die me veel geleerd hebben. Ik ben een betere vriendin nu dan vroeger. Een betere vrouw. Misschien wel een beter mens.”

lene.kemps@knack.be

Lene Kemps

?Vrouwen met sterke vriendschapsbanden worden opmerkelijk ouder. Vriendinnen nemen stress weg, geven ons een beter gevoel over onszelf”

Partner Content