Voorwaarts, mars !
De mannenmode voor komende winter is op het eerste gezicht conservatief. Maar durvers worden verwend. We sprokkelen een dozijn trends.
De luxemerken zijn dit seizoen behoudsgezinder dan ooit. En eigenlijk is dat goed nieuws. De sobere, ingehouden wintergarderobes van Hermès, Louis Vuitton of Giorgio Armani beantwoorden allicht beter aan de verwachtingen van hun potentiële klanten dan de frivole high fashion die in economisch rooskleuriger tijden over de catwalks van Milaan en Parijs wordt gestuurd.
Wie toch iets meer verwacht van zijn mode, hoeft niet noodzakelijk teleurgesteld te worden. Kijk voorbij de grijze pakken, voorbij de doodgewone donsjassen en de camel cabans, en je stuit hier en daar op verbazingwekkend gedurfde, intens actuele kleren.
Alles welbeschouwd wordt het een mooie, waardige winter, met briljante collecties van onder meer Lanvin, Miharayasuhiro en Dries Van Noten. Maar opgelet : ontwerpersmode lijkt aan relevantie te verliezen, in het voordeel van vooral (maar niet uitsluitend) Amerikaanse heritage-merken. Vrouwen dragen mode, mannen verkiezen steeds duidelijker een uniform. Ontwerpersmode dreigt een beperktere rol te gaan spelen : niet langer een doel, maar een middel dat een uniform in de massa kan onderscheiden, een soort van accessoire.
1. Ontdek de soldaat in jezelf.
De verbeelding van de doorsneeontwerper heeft, dat wisten we al, grenzen, en dus is het geen wonder dat om de zoveel seizoenen de soldatengarderobe opnieuw wordt geplunderd. Christopher Bailey, de opperbevelhebber van Burberry, put uit het historisch erfgoed van zijn werkgever onder meer kaki soldatenmantels, zwaar en massief, met dubbele rij gouden knopen. Bij Comme des Garçons zijn er (een soort van) kogelvrije vesten. Niet noodzakelijk militaristisch, maar toch stoer, is de collectie van het ooit zo tere Lanvin. Ontwerper Lucas Ossendrijver balanceert perfect tussen high fashion en streetwear, tussen traditie en nu.
2. Maar een rokje mag ook.
We bespeurden al enkele seizoenen rokjes en schortjes op de catwalks, maar nooit zoveel als deze winter. Wie durft ?
3. Je hebt niet noodzakelijk sneeuw en een berg nodig om aan wintersport te doen.
Als het van de Milaan-shows afhangt, dan wijden we de winter non-stop aan ski, ijshockey en bergbeklimmen. Zie de collecties van onder anderen Dirk Bikkembergs, Emporio Armani (snowboarders in fluogele tenues), Dsquared2 (ijshockeykampioenen) en D&G (skiërs).
4. De crisis is nog altijd niet voorbij, en grijs is daarvan het beste bewijs.
Zie bijvoorbeeld de grijze, bijna conventionele pakken van Maison Martin Margiela, uitermate geschikt voor wie soms gebukt gaat onder Oostbloknostalgie, of een verwoed fan is van de televisieserie Mad Men. Beige mag ook, net zoals in de damesmode.
5. Ga voor sober.
Klassiek is nooit verkeerd, dit seizoen minder dan ooit. Het moment is aan de archetypes, al dan niet heruitgevonden : camel mantels, bomberjasjes, trenchcoats, en andere evergreens. De grote luxehuizen spelen thuis. Bij Hermès heeft ontwerpster Véronique Ninachian een uitstekend seizoen. Bij Louis Vuitton kiest Paul Helbers voor het understatement van een (relatief) utilitaire collectie. Zelfs Dolce e Gabbana hebben zich dit keer ingehouden.
6. Mix, match, remix.
Deconstructie is populair, en dus zien we veel jassen en mantels met mouwen in een ander materiaal, of vestjes waarvan de mouwen afgerukt lijken. Dries Van Noten combineert al jaren contrasterende prints en dito materialen, en gaat dit seizoen in overdrive. Misschien niet zijn gemakkelijkste collectie, maar desondanks uitstekend.
7. Durf de aandacht te vestigen op je taille.
Zie onder meer de korsetten van Lanvin, en de drieledige trenchcoats van Raf Simons : wespentailles voor de winter.
8. Rock-‘n-roll is van alle tijden.
Teddy boys in luxeverpakking bij Bottega Veneta ! De laatste collectie van Alexandre Plokhov voor Versace zit boordevol futuristische, zeer verleidelijke leren jekkers. De Russische ontwerper liet zich inspireren door sciencefiction ( Tron in het bijzonder) : rock-‘n-roll in de ruimte, en de beste mannencollectie van Versace in jaren. Ook de collectie van Miharayasuhiro, een van onze favorieten dit seizoen, heeft een hoog rockgehalte.
9. Vergeet je tas niet.
Lanvin heeft oversized rugzakken, Gaspard Yurkievich werkt samen met Eastpak – en als de prioriteit voor deze winter nu eens een perfecte tas was ?
10. Wees vooral niet jezelf.
Ga eerder voor Sherlock Holmes (bij John Galliano), Kenny uit South Park (bij Comme des Garçons), bokser (bij Jean-Paul Gaultier), of Jezus Christus (bij Givenchy, doornenkroon optioneel).
11. Ruitjes blijven troef. Maar niet lang meer. Enjoy it while it lasts.
De winter beleeft een (klein) grungemoment, bij onder anderen Miharayasuhiro. En ruitjes zijn nog altijd alomtegenwoordig. Kies ze in ongewone kleuren, of combineer ze met dikke strepen, een Liberty-print, of andere ruitjes.
12. En dan is er altijd nog zwart.
Oef ! Ann Demeulemeester heeft een ingetogen, monochroom moment. The Viridi-anne, uit Japan, mengt gotisch met sportswear. Rick Owens is zijn donkere zelf. Bij Dior Homme draait alles om steenkool. Zie ook de laatste, prachtige collectie van wijlen Alexander McQueen. Die is, met zijn knokenprints, niet bijzonder zwart, maar wel enigszins morbide.
Door Jesse Brouns – Foto’s Catwalkpictures
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier