Wordt 1996 een goed filmjaar ? Als voorsmaakje een selektie van tien films om naar uit te kijken. De eerste vijf titels heb ik al kunnen keuren en behoren beslist tot de bioskoopevenementen van het jaar.

Heat. Het zou me sterk verbazen mocht 1996 een sterkere film brengen dan deze magistrale, bijna drie uur lange misdaadstudie van Michael Mann, waarin de halsstarrige politieman Al Pacino jacht maakt op de onklopbare bankovervaller Robert De Niro. Een absoluut meesterwerk.

Casino.De Niro is ook van de partij in dit grillig en intens fresko van Martin Scorsese over misdaad, hebzucht en gokkoorts in een Las Vegas met jaren zeventig glitter. Grootste verrassing : Sharon Stone brengt een vertolking van oscar-kaliber.

Strange Days. Overweldigend SF-vizioen van Kathryn Bigelow waarin virtual reality de nieuwe drug is en Ralph Fiennes een illegaal handeltje drijft in ?clips”, waarmee de konsument andermans sterke sensaties kan zien en voelen.

Twelve Monkeys. Nog een naargeestige toekomstvisie, dit keer met Bruce Willis als een gevangene uit de 21ste eeuw, die naar onze tijd gekatapulteerd wordt om de oorsprong te vinden van de plaag die nagenoeg het hele mensdom van de kaart veegde. Terry Gilliam is de regisseur van deze terneerdrukkende fabel.

Toy Story. De eerste honderd procent computer-generated tekenfilm uit de Disney-studio is een triomf van technologisch vernuft en een verrukkelijk experiment dat verstrekkende gevolgen zal hebben voor de toekomst van de animatiefilm.

Nixon. Oliver Stone, de meest hysterisch paranoïde regisseur van zijn generatie, schetst de opkomst en de neergang van de meest hysterisch paranoïde president uit de Amerikaanse geschiedenis. Zelden waren onderwerp en (film)biograaf zo perfekt op elkaar afgestemd. Met kameleon Anthony Hopkins als Tricky Dick.

Seven. Naar verluidt biezonder enge thriller van David Fincher (?Alien 3″) waarin twee politiemannen jonge waaghals Brad Pitt en wijze zwarte veteraan Morgan Freeman jacht maken op een psychopaat die in een week tijd zeven moorden pleegt, die op groteske manier de zeven hoofdzonden moeten illustreren.

The Portrait of a Lady. De eerste film van Jane Campion sinds ?The Piano” is een Henry James-verfilming met een rolverdeling om van te snoepen : Nicole Kidman, John Malkovich, Barbara Hershey, Shelley Winters en John Gielgud.

Mary Reilly. Malkovich is ook de tegenspeler van Julia Roberts in deze door onheil geplaagde produktie waarvan de release al minstens drie keer werd uitgesteld en waarin Stephen Frears het bekende horrorverhaal van Dr. Jekyll/Mr. Hyde vertelt vanuit het standpunt van het keukenhulpje van de gespleten werkgever.

The Pillow Book. Het langverwachte nieuwe filmceremonieel van Peter Greenaway gaat over Japanse kalligrafie en erotiek, en stelt de regisseur in staat tekst en beeld op een unieke wijze te kombineren en manipuleren.

De Niro en Kilmer in Heat : Manns magistrale misdaadstudie.

‘Toy Story : grensverleggend experiment.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content