VOORBIJ DE FISH-AND-CHIPS

Hix Oyster & Fish House in Lyme Regis: een van de beste plekjes om te genieten van eersteklas seafood én van het uitzicht op de vissershaven en de Lymebaai. © MICHEL VAEREWIJCK

DE ENGELSE RIVIÈRA IN ZUID-DEVON IS BEKEND OM HAAR MILDE KLIMAAT EN HET ONTSPANNEN LEVEN DAT ZICH AFSPEELT IN SCHILDERACHTIGE KUSTPLAATSJES. LEKKER ETEN NEEMT ER EEN BELANGRIJKE PLAATS IN. OOK ELDERS LANGS DE BRITSE ZUIDKUST VIND JE PLEKJES OM VAN TE SMULLEN.

De Engelse Rivièra strekt zich uit over de bijna veertig kilometer lange, mooie kustlijn van Zuid-Devon. Palmbomen, stranden, blauwe zee en knusse pubs bepalen er het beeld. De drie belangrijkste stadjes, Torquay, Paignton en Brixham, worden beschermd door een natuurlijke haven, de baai van Torbay in het westen van Lyme Bay. Iedere stad heeft zijn eigen karakter en biedt gevarieerd vermaak – van strandplezier, watersport, kustwandelingen tot het onvermijdelijke fish and chips-kraam. Bij de attracties horen onder meer het geboortehuis van Agatha Christie (Torquay), Torre Abbey (het oudste gebouw), de stoomtreinen van Dartmouth, de Paigntondierentuin en de kazen en wijnen van Sharpham (www.sharpham.com). De lokale koks zijn verwend, want de havens van Devon en de vele boerderijen leveren eersteklasproducten. Op de borden komen royaal geserveerde bereidingen vol eerlijke smaken.

VERSE VIS

Onze eerste bestemming is het schilderachtig gelegen Torquay, welbekend bij de liefhebbers van Fawlty Towers. Na een vermoeiende tocht langs kronkelwegen en de vele roundabouts belanden we in het majestueuze Grand Hotel. Daar wachten ons kamers met zicht op de Torbaybaai. Het kustpaleis is oud, heeft charme en de krakende vloeren dompelen je onder in een sfeer uit een Agatha Christiethriller. Als de honger begint te knagen biedt Torquay een ruime keuze aan kleine en grote eethuizen. Hanbury’s behoort tot een van de twintig beste fish & chips-restaurants van de kust. De zaak is dertig jaar terug geopend als takeaway en is sinds vijftien jaar ook een volks eethuis met maritieme inrichting en kleurrijke verlichting, die je in kerstsferen brengt. De in paneermeel gewentelde en op hoge temperatuur gefrituurde kabeljauw is er van onberispelijke kwaliteit. Je bent er ook op het goede adres voor schelvis en pladijs.

The Elephant ligt aan de jachthaven en heeft de reputatie het beste visrestaurant van Torquay te zijn. Chef-kok is Simon Hulstone. Hij won prijzen in Engeland en Frankrijk. Op de eerste verdieping kun je terecht voor fine dining en delicate bereidingen, zoals heilbot met bieten, lardo, verjus, lente-ui en rozijnen. Beneden eet je in brasseriestijl. De spijskaart vermeldt daar eenvoudige, klassieke Engelse en Franse gerechten, zoals koude vichyssoisesoep van prei en aardappels en Exmoor Bluekaas, een half dozijn oesters uit de rivier Teign, Torbayzeetong of pladijs van dagvissers, opgediend met erwtjes groener dan groen. Enkele huizen verder ligt Number 7, Fish Bistro, die bij liefhebbers van verse vis goed aangeschreven staat. De inrichting is rustiek Engels, zonder pretentie. ’s Zomers komt baas Paul Stacey gekleed in korte broek met hemd en das aan tafel uitleggen wat the catch of the day is. Zijn broer Oliver is de chef-kok. Zijn bereidingen zijn gebaseerd op lokale vis, zoals sliptongetjes, Brixhampladijs, rode poon, zeeduivel, inktvis, sint-jakobsschelpen, krab en kreeft.

TRACEERBAAR EN DUURZAAM

De volgende dag vertrekken wij naar het kustplaatsje Lyme Regis, de parel van het naburige graafschap Dorset, bekend om zijn Jurassic Coast (200 km lange woeste kust van Zuid-Dorset en stukje Zuid-Devon). In Hix Oyster & Fish House ontmoeten wij superchef en zakenman Mark Hix. Zijn Londense restaurants en champagne & kaviaarbar oogsten succes. De kok is ook bekend als auteur van een reeks mooie kookboeken over de regionale keuken. Hix ging terug naar zijn geboortestreek en opende in Lyme Regis een oester- en visrestaurant. Vanuit het paviljoen met ornamenteel klokkentorentje, ingebed in een groene klif, heb je onbelemmerd zicht over de vissershaven en de Lymebaai. Hix en zijn jonge chef, Phil Eagle, ondersteunen de duurzame visserij en hun eethuis is waarschijnlijk een van de beste plekjes om te genieten van jakobsschelpen die met de hand werden opgedoken, van zelfgerookte zalm met Corrigan’s sodabrood of van lokale vis, opgediend met zeegroenten (zeespinazie, zeeaster, enz). De legendarische tv-kok Keith Floyd genoot op deze magische plek van zijn laatste lunch. De nota’s die hij achterliet kregen een ereplaats aan de muur.

Volgende stop is de Washingpool Farm met terrasrestaurant. De landelijke kruidenierswinkel ligt vol producten van eigen teelt of van plaatselijke producenten. Simon Holland is de drijvende kracht achter het concept. In de familie is hij de derde generatie boer. De eerlijke kweker woont al veertig jaar op deze plek in de groene heuvels. Niet alle groenten zijn biologisch. Simon vindt traceerbaarheid belangrijker dan het gebruik van pesticiden. Naast groenten, zoals tuinbonen en spitskool, vind je hier ook brood en koekjes, vlees van vrij rondlopende dieren, taart van abrikozen en amandelen of Bakewell fruit scones.

Het is een kwartiertje rijden naar Hive Café, dat begon met twaalf plaatsen en dat nu 250 gasten kan zetten. Het drukbezochte strandpaviljoen aan de Jurassic Coast is gelegen op een fantastische plek en biedt, naast een onbelemmerd uitzicht over de Lymebaai, eenvoudige maar smakelijke visgerechten. De eigenaars steunen verantwoorde visserij. Duurzaamheid is het motto, daarom is er geen tonijn te koop maar wel kreeft en krab, die voor je neus uit zee worden gevist. Uit respect voor de leveranciers zijn hun namen geafficheerd : vis van Davy’s Locker, groenten van Grainger, kaas van de Ford Farm, eieren van Footes.

Wij gaan weg van de drukte en houden onderweg naar Christchurch halt in The New Inn, in Shipton Gorge. De eigenaar, Palmers Brewery, sloot de kroeg in 2005. De dorpsbewoners kwamen echter in opstand omdat de pub het hart van het dorpsleven vormde. Het hele dorp hielp mee om The New Inn op te knappen en een jaar later tapt Gary weer Threepalm Ale en bereidt Sandra weer een authentieke Ploughmans sandwich met salade, stilton, ham en pickles.

Christchurch dateert uit de zevende eeuw. Naast historische gebouwen tref je er ook het winkeltje A Taste of Dorset. Eigenaar is kruidenier Robert Habgood. Hij verzamelde lekkers uit alle hoeken van Dorset. Het gamma is breed : Dorset Gold Beer, craft cider van Rosie, Dorsetwijnen, honing, wortelchutney van The Alweston Jam & Chutney Empire, cakes gebakken door een huisvrouw uit Highcliff en kaaspastei van Bleu Vinny.

BIJ DE PIER VAN BRIGHTON

Op terugweg houden we halt in Brighton. We overnachten er in Hotel Nineteen, een intieme B&B, ondergebracht in een met smaak ingericht rijtjeshuis op een boogscheut van de pier. Er zijn acht gerieflijke kamers en het ontbijt wordt op de kamer gebracht. Bij het informatiepakket zijn oordopjes ingesloten, om in de vroege ochtend het gekrijs van de meeuwen op afstand te houden. Eten doen wij in The Ginger Dog, een knusse bistro met pubinrichting en verzorgde bediening. De eigenaars, Ben & Pamela McKellar, zijn ook bekend van The Gingerman (het vlaggenschip), The Ginger Fox en The Ginger Pig. De gerechten in Ginger Dog volgen de seizoenen en de ingrediënten zijn van lokale oorsprong.

Jack Mills is 79 jaar en opvallend fit. Met zijn vrouw Linda baat hij een kleine visrokerij uit aan de Esplanade van de Kings Road Arches. Ook het kleine, charmante visserijmuseum naast de deur staat onder Jacks beheer. Jack en Linda waren vissers tot hun 65ste. Jack heeft een staatspen- sioen van 78 pond per week en daar kom je niet ver mee. Daarom besloot het echtpaar om vis te roken in een rokerij aan het strand. De gerookte vis wordt vanuit een schuilplaats onder de arcade verkocht. Warm gerookte makreel in een broodje met een kom vissoep : wat wil een hongerige wandelaar nog meer ?

Enkele arcades verder is Due South. Op het terras zit je met de voeten op het keienstrand. Het eethuis geniet een goede reputatie bij de plaatselijke bevolking. Due South is bekend voor zijn seizoengebonden eten, bereid uit eersteklasproducten van lokale kwekers. De ruimte werd vroeger gebruikt door vissers die er hun netten uithingen. Bij het binnenkomen heb je zicht over de keuken en dat schenkt vertrouwen. De meest gevraagde tafel bevindt zich op de tussenverdieping, voor het raam met zicht op zee.

La Cave à Fromage is een mooie, chique kaas- en wijnwinkel, waar je ter plaatse kaas, vleeswaren, brood en wijn kunt degusteren. Het moederhuis bevindt zich aan de Kensington Road in Londen en de manager is de Fransman Nicolas Broche. De stilton wordt op vraag met de pollepel gemaakt in Cropwell-Bishop, de cheddar komt van Somerset, waar de familie Montgomery vier generaties lang kaas maakt, de Lancashire Bomb heeft 31 maanden rijping achter de rug en gaat schuil achter een jasje van zwarte was.

WIJZE VISSERS IN HASTINGS

Wij rijden verder naar Hastings en beginnen met een wandeling door de oude stad. Hastings is bekend als een vriendelijke plaats met bewoners die sociaal geëngageerd zijn. Wil je in het oude gedeelte overnachten, dan is er The Laindons, een boutique bed & breakfast. In het historische huis zijn drie ruime en rijk uitgeruste slaapkamers en een gemeenschappelijke zitkamer. Eigenares Chris Jackson had vroeger een restaurant in Londen en had op een rustig leventje in Hastings gemikt. Dat viel tegen, want haar kamers zijn veelgevraagd.

Jackie Pratt had een pub aan de overkant van de straat en kende lokale producenten. Zij verkocht haar pub en opende vier jaar terug de kaas- en wijnwinkel Penbuckles. Zij is er trots op dat zo goed als al haar producten uit Sussex komen, zoals de Sussex Charmer (een lokale cheddar), Ashmorekaas uit rauwe melk en Sussex Bleu.

Bij Judges Bakery vind je niet alleen lekker brood, cakes, koekjes en ander gebak, maar ook organische groenten en biologische kruidenierswaren. De lezers van The Independant klasseerden het romantische winkeltje uit 1827, dat Josephine Fairley vijf jaar terug overnam, bij een van de vijftig beste eetwinkels van Groot-Brittannië.

De vissers van Hastings vertrekken van het strand om met hun bootjes op een wijze manier te gaan vissen. Die respectvolle vissers liggen mee aan de oorsprong van het intussen wereldwijd verspreide keurmerk MSC. Webbe’s Rock-a-Norerestaurant bevindt zich bij de haven en tegenover de nieuwe kunstgalerie. Webbe’s heeft een open keuken, waar je rond kunt zitten. Men komt er om te genieten van superverse vis, schaal- en schelpdieren. Webbe’s heeft ook een kookschool, waar Engelsen komen om te leren hoe je verse vis bereidt. Naast de deur is de open viswinkel met visrokerij van Sonny Elliott. De baas is te herkennen aan zijn gouden oorringen. Zijn familie is sinds 1800 in de vis. Sonny was visser, voordat hij dertig jaar terug de viswinkel opende en zelf vis boven poeder van eik begon te roken. Schelvis en haring zijn specialiteit.

De Ierse beeldhouwer Shaun Brosnan heeft negen gerieflijke gastenkamers gebouwd in The Old Rectory, een oude pastoorswoning met romantische tuin.

DOOR PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

DE LOKALE KOKS ZIJN VERWEND WANT DE HAVENS VAN DEVON EN DE VELE BOERDERIJEN LEVEREN EERSTEKLAS-PRODUCTEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content