Voorlezen is eigenlijk samen praten met een boek erbij. Daar zijn alle kleuters dol op, en het is gezellig : tijd voor elkaar.

Kijken en zoeken

Wat muizen doen als de kat van huis is, dat weten we : dansen. Maar wat doet de poes als jij niet thuis bent ? Daar heb je het raden naar. De poes wil bellen. Vandaar : kattenbelletjes. En de vis ? Die wil uit zijn bokaal.

Huisbeestenboel is een boek zonder tekst. Het kind mag het zelf verzinnen, en de volwassene mag helpen zoeken. Waar is Bert de Beer ? Wat doet Pietje de Vogel nu ? Waarom is de kooi van Katrien Konijn leeg ? Op het eerste blad staan de dieren en hun naam, op het laatste de vragen.

Huisbeestenboel, Loes Riphagen, De Fontein. Vanaf 4 jaar. 13,95 euro. ISBN 978-90-2612-716-8.

Sidderen en beven

Sam het spookje woont in een kasteel. Hij is altijd bezig. Soms ruimt hij de zolder op, dan weer repareert hij de verwarmingsbuizen in de kelder. Maar in De ridder van het kasteel maakt hij per ongeluk de draak van het kasteel wakker…

In De speelgoedprinses belandt hij op zolder tussen de spinnen. Hij vindt er ook een nieuw vriendinnetje. Dat is een ander spookje en ze heet Plien.

In De ridder van het kasteel zijn er elementen van zilver. In De speelgoedprinses van goud.

Sam het spookje, Jacques Duquennoy, Van Goor, Unieboek bv, Houten/Antwerpen.

Vanaf 3 jaar. 9,95 euro.

ISBN 978-90-4750-952-3 en 952-3,

Slapen en dromen

De nacht valt, iedereen gaat naar bed. Mensen en dieren gaan op in hun eigen dromen. De lezer stapt in hun dromen mee naar binnen.

Welterusten iedereen, Edward van de Vendel & Sebastiaan van Doninck, De Eenhoorn, 15,50 euro, ISBN 978-90-5838-564-2

Voorlezen en luisteren

Koninginnen en prinsesjes hebben iets met sprookjes. Vaak komen ze er zelf in voor, in een erg aardige of een bijzonder boosaardige rol. Anderen schrijven graag sprookjes. Onze Belgische koningin Fabiola bijvoorbeeld heeft er een aantal op haar actief, en nu treedt de Nederlandse prinses Laurentien van Oranje in haar voetsporen. Laurentien en tekenaar Sieb Posthuma nemen jong en oud mee op de spannende ontdekkingsreis van Mister Finney die antwoorden zoekt op zijn vragen op de wereld om zich heen. Een voorleesboek van bijna honderd pagina’s, onderverdeeld in drie hoofdstukken die telkens nog eens zijn verdeeld in vijf verhalen van vijf bladzijden. Voor avonden lang prinsheerlijk lees- en luisterplezier.

Mr Finney en de wereld op zijn kop, Laurentien van Oranje & Sieb Posthuma, Querido.

Vanaf 4 jaar. 16,95 euro.

ISBN 978-90-4511-029-5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content