Wie is dit?” vraag ik aan Tom. Ik toon hem een foto die ik vanmorgen uit een op de subway achtergelaten New York Post heb gescheurd. Tom bestudeert het vrouwengezicht aandachtig. “Geen idee”, zegt hij ten slotte. “Tada!” zeg ik en ik toon hem een tweede foto. ” Linda Tripp?” vraagt hij ongelovig. “Inderdaad”, grinnik ik. “Dit is Linda voor en dit is Linda na plastische chirurgie.”

Linda Tripp, dat herinnert u zich misschien, was de vriendin van Monica Lewinksy die heimelijk hun gesprekken over Monica’s avontuur met Bill op band opnam en zo de schandaalwagen aan het rollen bracht. Mevrouw Tripp is werkelijk onherkenbaar geworden. “Wat een raar gevoel moet dat toch zijn voor haar familie en vrienden”, zeg ik aan Tom. “Ik stel me voor dat jij op een dag zo ineens zou veranderen. Ik zou weten dat jij het bent maar toch zou je er als iemand anders uitzien. Griezelig!”

Tripps neus, kin, nek en ogen zijn versneden en ontvet. Haar rimpels zijn gladgestreken en op diverse plaatsen van haar lijf is er vet weggezogen. Haar grijsblond haar is donkerbruin geworden en door een vermageringskuur en maanden stevig turnen is ze al meer dan 20 kg afgevallen.

Die arme Tripp heeft twee helse jaren achter de rug. De president van Amerika werd door haar toedoen bijna afgezet. Volgens opiniepeilingen was ze de meest verachte persoon van heel het land. Je hoefde geen fan van Clinton te zijn om het haar kwalijk te nemen dat ze haar beste vriendin had verraden.

En ze had haar uiterlijk niet mee. Jay Leno en de andere talkshow-geestigaards – overigens zelf niet bepaald moeders mooisten – lachten haar onophoudelijk uit omdat ze “een lelijk manwijf” zou zijn. Dat was wat haar het meest pijn deed. Het idee dat ze opnieuw de camera’s zou moeten trotseren, dit keer omdat ze zelf een proces aan haar broek heeft wegens het heimelijk opnemen van telefoongesprekken, het maakte haar ronduit depressief.

Gelukkig is Amerika zoals heel de wereld weet een bizar sprookjesland. Komt daar enkele maanden geleden dus een anonieme weldoener op de proppen die zegt: “Linda, hier is 30.000 dollar. Koop je er maar een nieuw gezicht mee.” Dat heeft ze dus gedaan. “Je zou zeggen dat ze een hoofdtransplantatie onderging”, zei haar vriendin Lucianne Goldberg. Niet dat daardoor alle rimpels in haar leven zijn gladgestreken. Haar advocatenkosten groeien gestadig, en mocht ze binnenkort veroordeeld worden, dan riskeert ze tien jaar celstraf en een geldboete van 20.000 dollar. Bovendien heeft haar nieuwe uiterlijk de pijnlijke grappen niet doen verdwijnen. Talkshow-host David Letterman bijvoorbeeld zei dat de plastische chirurgie wonderen had verricht: “She looks like a new man.”

Ik heb nog een foto uit de New York Post die ik aan Tom wil tonen. “Deze meid ken je toch?” vraag ik. “Natuurlijk,” antwoordt hij, “dat is Monica. Maar die is ook veranderd!” Goed opgemerkt, Tom. Monica is voorlopig nog niet onder het mes geweest, maar net als haar ex-vriendin Linda is ze flink afgevallen. Sinds kort is ze de ster in de nieuwe reclamecampagne van de dieetfirma Jenny Craig. Die firma zag haar winsten behoorlijk afslanken in 1999. Steeds meer van haar klanten liepen over naar Weight Watchers, die met de beroemde beruchtheid van Sarah Ferguson als reclamemaakster veel succes had. Jenny Craig bleek goed gegokt te hebben. Sedert de komst van de voormalige portly pepperpot, zoals de op alliteraties verzotte New York Post Monica steevast noemde, zag Jenny Craig haar aandelen al 37 procent vetter worden.

Lewinsky daarentegen is al ongeveer 15 kg vermagerd. Velen zullen haar dieet benijden: voor elk pond dat ze afvalt, krijgt ze 10.000 dollar (400.000 fr.) van Jenny Craig.

Tripp en Lewinsky zijn niet de enige vrouwen die er dankzij Bill Clinton uiterlijk op vooruit zijn gegaan. Herinnert u zich de vrouw waarmee het allemaal begon, de secretaresse Paula Jones met haar opvallend grote neus, die Bill Clinton ervan beschuldigde dat hij ongevraagd zijn broek opende in haar bijzijn? Dankzij haar presidentiƫle faam loopt zij nu rond met een perfect gebeeldhouwd neusje. En haar voorloopster Gennifer Flowers, die tijdens Clintons eerste presidentscampagne beweerde dat hij haar als zijn stoeipoes had behandeld om haar daarna als een baksteen te laten vallen? Ook zij verdiende met haar onthullingen genoeg geld om zich een volledig nieuw uiterlijk aan te schaffen.

Vreemd toch. Dit zijn de vier vrouwen die de hoofdrol speelden in het onderzoek van Ken Starr, de inquisiteur die de president ervan beschuldigde dat hij vrouwen louter als seksobjecten behandelde. Het schandaal maakte hen beroemd, en wat doen ze daarna? Ze werken zich uit de naad om er seksueel aantrekkelijker uit te zien.

Jacqueline Goossens vanuit New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content