Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Sinds deze maand kan u bij de informatiekantoren van VTB-VAB het Skiselect-programma raadplegen en via de computer uw ideale skioord vinden.

Pierre Darge

Wie gaat skiën en op zoek is naar een skioord dat helemaal beantwoordt aan de eigen noden en verlangens, kan nu via de VTB-VAB-kantoren in geen tijd een keuze maken. Dat is mogelijk dankzij het neutrale Skiselect-programma, dat door de Nederlandse ANWB werd ontwikkeld. Dit jaar kan het als primeur, en aangepast aan onze eigen markt, ook bij ons worden geraadpleegd.

Op een diskette werden meer dan 200 wintersportplaatsen in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië bijeengebracht. U tikt één of meer landen van uw voorkeur in, en kan vervolgens voor zes parameters uw verlangens invullen. Het programma begint met een keuze van de hoogte, zowel die van de verblijfplaats als die van het ski- of langlaufgebied. De tweede keuze betreft de eigen ski- of langlaufervaring : bent u beginner/gevorderd/vergevorderd of crack ? In derde instantie kan u uw wandelverlangens invoeren : in de praktijk speelt de computer in op het aantal kilometer wandelpaden dat ter plaatse beschikbaar is (van 1 tot 31 kilometer en meer). Naarmate u meer gegevens intoetst, vermindert het aantal locaties dat aan uw wensen voldoet. Als vierde parameter geldt de ontspanning ter plaatse, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen après-ski (aanduiden in welke mate die belangrijk is) en ander vermaak, zoals de mogelijkheid om aan curling, ijsstokschieten, rodelen, schaatsen en/of tennis te doen. De sneeuwzekerheid duikt als vijfde keuze op : hier vult u in in welke periode u op sneeuw rekent. Tenslotte wordt ook uitgebreid aan de familie gedacht en kiest u tussen de voorzieningen voor kinderen : zoekt u een skischool, en zo ja, vanaf welke minimumleeftijd ? Ook de aanwezigheid van een crèche zit in het programma verwerkt.

Aan het eind van de procedure, die u gemakkelijk in één à twee minuten kan doorlopen, wordt een lijst voorgesteld van skilocaties die aan de gestelde eisen voldoen. In de praktijk zijn dat er dan maar een handvol meer. Van elk van die locaties kan vervolgens een fiche met alle gegevens (prijzen van liften, skipassen, huur skimateriaal, kosten van skilessen of kindercrèche, lengte van de loipen of de pistes, enz.) worden opgevraagd, en ook de coördinaten van het locale toerismebureau. Einde van het Skiselect-programma.

Tot zover zit de nieuwe formule goed, en biedt ze vooral aan wie niet vertrouwd is met de wintersportlocaties een gewaardeerde hulp. Wat in het systeem echter ontbreekt, is een lijst van de touroperators die bedrijvig zijn in de dorpen die uiteindelijk voor de klant als beste keuze uit de oefening naar voor zijn gekomen. Die ontbrekende informatie zou bijvoorbeeld nog verder kunnen aangevuld worden met de minimum- en maximumprijzen van elke touroperator voor bijvoorbeeld een type verblijf van één week. Lieven De Craemer, marketing manager bij VTB-VAB, vindt die opmerking een beetje overbodig : de bedienden in de VTB-VAB-kantoren zijn voldoende vakbekwaam om voor de klant, eens de keuze van de locatie via het Skiselect-systeem gemaakt is, binnen de kortste keren in de brochures de juiste aanbieding te vinden.

De Skiselect-diskette kan u ook kopen in de VTB-VAB-kantoren voor 475 fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content