Phaidon maakt reisgidsjes samen met Wallpaper en Playstation met Lonely Planet. Klinkt cool, maar zijn ze ook handig ? We testten ze allebei in Parijs.

Je mag nog zoveel Parijse flair hebben, als toerist val je genadeloos door de mand van zodra je een ordinair stratenplan bovenhaalt. Twee alternatieven om minder gezichtsverlies te lijden : doen alsof je overal de weg weet, of koketteren met een hippe stadsgids. Phaidon heeft net een reeks cityguides uitge- bracht, in samenwerking met het fameuze designmagazine Wallpaper. Wij gingen op zwier met hun City Guide Paris, een felblauw boekje in achterzakformaat. Op ruim honderd pagina’s staan tientallen adresjes van trendy hotels, boetieks, cafés, restaurants, musea en monumenten, telkens met een woordje uitleg erbij. Het boekje ziet er trouwens uit als een mini- Wallpaper : strak vormgegeven en vol glossy foto’s.

In onze rugzak zat ook een PSP (een draagbare Playstationconsole) die Passport to Paris draaide. Dat is een interactieve stadsgids die Playstation in elkaar stak samen met het team van Lonely Planet, bekend van hun reisgidsen voor avonturiers. Via een menu kan je scrollen naar allerlei bezienswaardigheden, stadsplannen en uitgestippelde themawandelingen. Op het schermpje kan je zelfs bij enkele monumenten foto’s of filmpjes met wat extra uitleg bekijken. Als je in een hotspot staat (een plaats met draadloze internettoegang), kan je surfen op het www. En voor de minder ervaren citytrippers : Passport to Paris bevat ook een agendaplanner en een toeristenwoordenboekje.

Gezocht : Musée Maillol

Terug naar onze citytrip : het opzet was al wandelend de leuke buurten van Parijs uitkammen op zoek naar speciale plekjes. Zonder stigmatiserend stadsplan, dat spreekt. Omdat we binnen de kortste keren toch verdwaalden, grepen we naar onze PSP. Maar oriënteren en inzoomen op de vage stadskaarten bleek niet simpel. Ook in de Wallpaper-gids vonden we geen deftige detailkaart. Dan maar op de ‘ambachtelijke’ manier aan een voorbijganger de weg gevraagd.

Op de middag namen we een koffietje op een terrasje dat terecht getipt stond in zowel de Playstation- als de Phaidongids. Daar lazen we in een lokaal tijdschriftje over een intrigerende fototentoonstelling in het Musée Maillol. Daar móeten we heen, dachten we. En we knipten de PSP aan. Helaas geen Musée Maillol te vinden in de waslijst van bezienswaardigheden. En ook ons Phaidongidsje wist van niets. Gefrustreerd vouwden we dan maar het stadsplan open dat we inderhaast in onze rugzak hadden gemoffeld. Just in case. Zeven minuten later waren we ter plekke.

’s Namiddag kuierden we door de straatjes van de Marais. Bij enkele etalages, gevels en horecazaken hadden we een aha-moment : waar hadden we die nog gezien ? In een reportage van Weekend Knack misschien ? Bleek dat ze ook in de Wallpaper-gids stonden. De omgekeerde weg, inderdaad : we ontdekten de adresjes eerst zelf, en snorden ze pas dan op voor een woordje uitleg.

Beperkt houdbaar

’s Avonds bleek onze Wallpaper City Guide al na één dag serieuze kreuken en ezelsoren te vertonen. Het boekje verdraagt intensief gebruik blijkbaar niet zo goed. Eigenlijk is de gids om dezelfde reden leuk als het tijdschrift Wallpaper : er staan mooie foto’s en leuke adresjes in. Maar het blijft vooral een kijkboekje, dat niet echt handig gestructureerd is. Nog een pijnlijke vaststelling : de batterij van onze PSP was op. In opgeladen toestand gaat ze zo’n 5 uur mee, wat niet erg veel is voor een dagje citytrippen.

Een ander probleem is de houdbaarheid. Bij Phaidon/Wallpaper spot men regelmatig nieuwe adresjes en worden de gidsjes geüpdatet. Maar dan moet je natuurlijk wel een nieuw boekje kopen bij een volgende citytrip. Om je Passport to Paris actueel te houden, moet je telkens de update rechtstreeks downloaden van de website www.yourpsp.com. Citytrippers kunnen daar online ook hun favoriete adresjes of hun downloadbare themawandelingen posten. Anders gezegd : Playstation wil van de site een interactieve reis-community maken. Een zeer leuk idee, maar volgens ons mankeert de Passport to-formule nog één belangrijke tool : gps. Naargelang je positie zou je de bezienswaardigheden in de buurt getipt krijgen en je zou overal naartoe wandelen zonder te verdwalen. Alleen uitgerust met gps kan de PSP-stadsgids de papieren variant naar de kroon steken.

Een Phaidon Wallpaper City Guide kost 9 euro. Er bestaat al een gids voor Amsterdam, Bangkok, Barcelona, Buenos Aires, Kopenhagen, Istanbul, Londen, Los Angeles, Madrid, Mexico, Milaan, New York, Parijs, Rio De Janeiro, Rome, Sjanghai, Singapore, Stockholm, Sydney en Tokio. In 2007 komen daar nog eens 40 steden bij, helaas geen enkele in België. www.phaidon.com/travel

Passport to… voor PSP kost 35 euro en bestaat al voor Praag, Parijs, Londen, Barcelona, Rome en Amsterdam. In maart 2007 volgen nog een reeks cultuursteden. Een PSP heb je vanaf 199 euro. www.psppassport.com

tekst Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content