Zaterdag 6 december vindt onze jaarlijkse wedstrijd ‘Hobbykok van het jaar’ plaats op de beurs Kokerello in Flanders Expo, Gent. Het is telkens weer indrukwekkend om de finalisten te zien koken onder het alziende oog van de jury en van het publiek. Voor sommige van de winnaars betekende de titel ‘Hobbykok van het jaar’ een ommekeer in hun professionele carrière. De titel bleek het nodige duwtje in de rug te zijn om voluit de culinaire toer op te gaan.

Met onze tiende editie van de kookwedstrijd voor de deur, lag het voor de hand om in dit feestnummer de feestelijke menu’s in handen te geven van drie winnaars van ‘Hobbykok van het jaar’. Ann Standaert, Mireille Vervecken en Ilse D’hooge kweten zich perfect van hun taak en in ‘Feesten met de kampioenen’ (pagina 141) vindt u een budgetvriendelijk, een gemakkelijk en een prestigieus menu.

De feestperiode is onlosmakelijk verbonden met geschenken. Guinevere Claeys probeert in ‘Het pakje, op sterven na dood ?’ (pagina 30) het geschenkenritueel te doorgronden. Zijn cadeautjes een decadente consumptie-uitwas en wat doen we in crisistijden met ons cadeaubudget ? Socioloog Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen deed onderzoek naar de geefgewoonten van de Vlaming. Hij vindt het een “krachtig symbool dat de relatie bevestigt”. Guinevere praat met hem over het eeuwenoude ritueel van geschenken geven, over hoe het kan mislopen, maar ook over hoe een met zorg geselecteerde attentie familie- of vriendschapsbanden nieuw leven kan inblazen.

Voor fondsenwervers van goede doelen en hulporganisaties is het jaareinde een zeer belangrijke periode. Wim Denolf zoekt uit hoe gul de Belg blijft als de recessie dreigt (‘Goede doelen, barre tijden’, pagina 44).

Concrete geschenkadviezen kunnen in dit nummer evenmin ontbreken. We hebben een cadeaushopping (pagina 35) waar u in verschillende prijscategorieën inspiratie kunt opdoen. Hebt u tijd noch zin om in december drukke stadscentra en overvolle winkels te trotseren ? Laat u dan leiden door Ellen De Wolf die u in ‘Webwinkelen voor de feestdagen’ (pagina 51) meeneemt op het net naar shoppingsites waar originele geschenken te vinden zijn.

Schrijver Oscar van den Boogaard verdiepte zich voor dit nummer in de bruisende feestdrank bij uitstek : champagne (‘Flirten met de engelen’, pagina 148). Ik had het geluk met hem mee te mogen naar de champagnestreek, waar we ingewijd werden in de geheimen van het huis Dom Pérignon. Het was een fascinerend bezoek met de perfecte ingrediënten voor een meeslepend verhaal. Mag ik een toast uitbrengen op Oscar van den Boogaard ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content