Aansluitend op het werk en als kort bruggetje naar een avondje tv, theater of bioscoop bieden

een aantal restaurants de gelegenheid om met zijn tweetjes, gezellig en snel, iets smakelijks te eten.

Stadskroegje met fijn en open keukentje

In hartje Antwerpen ligt In de Gloria, een onvervalste staminee met sobere en elegante mozaïekdecoratie, waar je naast een schuimige pint van het vat ook interessante no-nonsensegerechten vindt. Chef Dirk Lyphout zorgt vanuit zijn open keukentje voor traditionele en uiterst verzorgde snacks en salades. Daarnaast houdt hij een hele waaier smakelijke alledaagse schotels achter de hand die met de seizoenen mee variëren. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes of trendy bereidingen maar wel degelijk bereide stoofschotels en smakelijke en correct gebakken steaks. Lyphout heeft ook een boontje voor voedzame, ouderwetse gerechten zoals bakharing met ajuinsaus, stoemp met worst en ander gezond en maagvullend fraais.

In de Gloria : Kleine Koraalberg 8, 2000 Antwerpen, 03 232 59 08. Dinsdag gesloten.

Dorps karakter

De Geele Peper is te vinden in een zijstraatje van de Markt van Geel. In een oud huis kwam een moderne bistro in zonnige kleuren met dorpse gezelligheid en een verzorgde keuken. De deur gaat om 10.30 uur van het slot voor jong en oud, arm en rijk. Men is welkom voor een koffie, een glaasje wijn of een snack. Van 12 tot 14.30 uur ligt de lunchkaart op tafel. De dagschotel kost 10,50 euro. Van 18 tot 21.30 uur wordt er gesoupeerd en kan de bezoeker kiezen uit een volledig restaurantrepertoire, met inbegrip van gastronomische bereidingen. De chef-kok neemt zijn taak serieus op.

Bistro-restaurant De Geele Peper : Peperstraat 27, 2440 Geel. 014 70 02 81. Terras in groene tuin.

Stadsoase

Domein Park West, vlak bij het stadion van vierdeklasser voetbalclub Berchem Sport, is een brasserie en restaurant die onder meer gericht is op zaken- en kantoormensen uit de talrijke dienstenbedrijven in de nabije omgeving. Ook de gegoede residenten uit onder meer de hoogbouw op de Fruithoflaan vinden gemakkelijk hun weg naar de stemmige en verzorgde zaak, gelegen midden in het groen. Snelle service, kwaliteit en comfort zijn de sleutelwoorden om bij dit kritische, veeleisende publiek in de smaak te vallen en daar kunnen de vrije-tijdseters die in de vooravond vlug iets willen knabbelen uiteraard ook van meegenieten. In de keuken staat Jan Tobben, nog een verdienstelijke leerling van Roger Souvereyns, die voor een gevarieerde en prijsvriendelijke kaart zorgt. Domein Park West vond onderdak in een hoeve met warme, eigentijdse look, gelegen op een hectare groen.

Domein Park West : Rooiplein 6, 2600 Berchem, 03 239 57 45. Alle dagen open.

info@parkwest.be, www.parkwest.be

Strategisch gelegen

De Antwerpse brasserie Marly opent ’s avonds al om 18 uur haar deuren om hongerige tweeverdieners die nog een druk avondprogramma hebben, snel en efficiënt te bedienen. Met een driegangenmenu, dat zelfs ingekort kan worden tot twee gangen, garandeert de chef voor minder dan 20 euro een vlotte maaltijd die minder dan één uur in beslag neemt. Daarnaast blijken ook tal van brasseriegerechten zoals rundertartaar, carpaccio, garnaalkroketten of gebakken contrefilet goed in dit concept te passen. Gelegen aan een van de drukke invalswegen van de stad, met eigen parking aan de overkant van de straat en de Singel om de hoek, beschikt Marly over een strategische positie om gehaaste lui en hongerige cultuurconsumenten te ontvangen.

Marly : Generaal Lemanstraat 64, 2600 Berchem, 03 281 23 23. Zondag gesloten.

info@marly.be, www.marly.be.

Place to be

Voetbalvedetten, succesvolle zakenlieden, wijkbewoners, de postbode en zijn familie, tweeverdieners, kortom le tout Limbourg ontmoet elkaar in het eetcafé Spork. Op het terras, tussen de buxus-parkjes en olijfbomen, zitten opvallend veel ‘opvallende vrouwen’ en voor de deur staan opvallend veel opvallende auto’s. “Wees ontspannen, maak plezier en geniet van het eten”, zegt baas Johan Cox. Om de toon te zetten loopt hij rond in korte broek en joggingschoenen. Hij weet door zijn relaxte houding zelfs nieuwelingen in een mum van tijd te veranderen in ontspannen genieters. De spijskaart vermeldt onder meer mosselbereidingen, pastagerechten (zoals de enorme ‘spaghetti op ’t plein’ met kreeft en ander zeebanket) en bereidingen met het exquise wagyuvlees.

Spork, original Belgian Foodcafé : Gildestraat 1,

3550 Zolder. 011 42 41 61. Dagelijks non-stop

open van 12 tot 22 uur, op zaterdag vanaf 18 uur.

Reserveren is niet mogelijk. www.spork.be

Moderne tapas

Rock Fort is een moderne stadsbistro naast de ingang van het beroemde restaurant De Karmeliet. Het druk bezochte restaurant is het product van twee jonge mensen. De een was anderhalf jaar barman en assistent-sommelier in De Karmeliet en de ander deed ervaring op in lokale brasserieën. Zij benaderen de bezoekers spontaan en presenteren alleen gerechten die zij zelf ook lekker vinden. Omdat het duo gek is van Barcelona werd naast de deur de tapabar Barsalon geopend. Deze trendy plek heeft een kleurrijke inrichting. Men zit er aan de toog of aan hoge cocktailtafels en eet van internationale teasers en andere wereldse dishes. De gerechten krijgen ondersteuning van met zorg gekozen karakterwijnen, die zowel per glas als per fles beschikbaar zijn.

Restaurant Rock Fort : Langestraat 15, 8000 Brugge. 050 33 41 13. Reserveren is niet mogelijk.

Barsalon : Langestraat 17, 8000 Brugge. 050 61 09 38.

Zaterdag en zondag gesloten.

Artistieke bistro

Maar liefst eenentwintig jaar geleden openden Stefaan François en zijn vrouw Yvette hun intieme bistro Het Vliegend Tapijt. Stefaan had uit liefde voor de muziek jarenlang een winkel in grammofoonplaten. Ook nu nog is hij een goede gesprekspartner voor nostalgische muziekliefhebbers en cultuurminnende lieden. Stefaan ontpopte zich tot een kok met productkennis, die kokkerelt met plezier en gevoel. Hij houdt de spijskaart bewust beknopt : in het Vliegend Tapijt moet je het als klant doen met vier voor- en vier hoofdgerechten. Er is altijd was vis en wat vlees in huis. De gerechten zijn afgestemd op het marktaanbod, zoals asperges met Spaanse ham, gamba’s met een sausje ‘Vliegend Tapijt’ of king crab.

Het Vliegend Tapijt : Pottelberg 189, 8510 Marke. 056 22 27 45. Alleen ’s avonds open, maandag gesloten.

Een monumentje aan de Leie

Met zijn ligging langs de Leie aan de rand van Gent en ruime parking scoort restaurant Patyntje goed als comfortabele halteplaats. De zaak, die is ondergebracht in een monumentaal vrijstaand gebouw, bestaat sinds eind de jaren twintig en kreeg gelukkig rond de eeuwwisseling een gedistingeerde facelift. Ook in de keuken werden nieuwerwetse ideeën gepompt met makkelijk weghappende gerechten uit de tijd van toen zoals tutjespap met gepocheerd ei of toast met merg. Daarnaast is er ook plaats voor eigentijdse rauwe succesnummers uit de Japanse eetcultuur. De wijnkaart past zonder dikdoenerij perfect in dit concept en wie nog een flesje voor thuis wil meegraaien, kan zijn keuze maken in de wijnshop.

Patyntje : Gordunakaai 91, 9000 Gent, 09 222 32 73.

Alle dagen open. www.patyntje.be

Druk bezochte taverne-restaurant

Roosenberg heeft al heel wat jaren de wind in de zeilen. Deze druk gefrequenteerde grill-brasserie ligt op vijfhonderd meter van de E17 Gent-Antwerpen, afrit 13 Waasmunster. Het riante gebouw ligt te midden van het groen en is omgeven door terrassen en een ruime parking. Op de benedenverdieping bevindt zich aan de ene kant de taverne met lage salonzetels en een sfeervolle bar als rendez-vousplaats, aan de andere kant is een grill-brasserie, die hedendaags landelijk is ingericht. De keuken- en de zaalbrigades zijn goed geolied en er is geen klant die in Roosenberg lang hoeft te wachten. De kleine en grote gerechten zijn smakelijk en met zorg gepresenteerd. Het wijnassortiment is uitgebreid en met kennis van zaken geselecteerd.

Roosenberg : Patotterijstraat 1, 9250 Waasmunster. 03 722 06 00. Dagelijks open vanaf 11 uur.

Buitenshuis en toch thuis

Restaurant De Bonte Os heeft met zijn leuk landelijk en huiselijk interieur heel wat sfeer te koop. Bovenop zorgt het uitbatende echtpaar, Patsy Gevaert en Paul Tonnard, voor een gemoedelijke ambiance zodat je na het werk makkelijk langer blijft zitten dan gepland. Zelfs gepatenteerde dik- en drukdoeners op het werk zullen hier snel weer ‘normale’ mensen worden en tot rust komen. Dit zoete-inval-zaakje is iets voor wie, moe en hongerig, geen zin meer heeft om ’s avonds nog een vinger uit te steken om iets eetbaars op tafel te toveren. Daar zorgt chef Paul voor met een hapjestoren aan lekkers, waaronder bijvoorbeeld rillettes en gemarineerde olijven die gastvrouw Patsy, van zodra je binnen bent, naast het aperitief op tafel zet. Voor daarna vind je op de kaart onder meer mergpijpjes, garnaalkroketten, in de tuin gerookte zalm, wijngaardslakjes, binnenspier, wagyurund, kalfsnier, asperges en ander seizoengebonden lekkers.

De Bonte Os : Leernsesteenweg 234,

9800 St.-Martens-Leerne, 09 282 36 25.

Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

www.bonteos.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content