Volg de beat
Van Waterloo Station tot Warwick Avenue : waar u ook komt in Londen, altijd sluipt er wel een deuntje in uw hoofd. Een gitaar kopen in Denmark Street, Amy Winehouse spotten in Camden, of the next big thing meemaken in Brick Lane : een muzikale gidstocht door drie rock-‘n-rollwijken van Londen.
1 Soho :cd’s en gitaren
De pod op : –
Werewolves of London, Warren Zevon ; A Rainy Night in Soho, The Pogues ; Lola, The Kinks ; Your Song, Elton John ; Wonderwall, Oasis
” I met her in a club down in old Soho.” Hoewel vooral bekend om zijn gayscene, seksshops en champagne ” that tastes just like cherry cola”, is Soho ook muzikaal een hot-spot. Begin uw route in Berwick Street, dé platenwinkelstraat van Londen en locatie van de hoesfoto van Oasis’ (What’s The Story)Morning Glory ? Om de hoek vindt u Souljazz Records en het in dance gespecialiseerde Black Market Record Store, op Berwick Street zelf kunt u in de platenbakken snuisteren van de Music & Video Exchange, Sister Ray Records specialiseert zich in de betere indie en rock.
Parallel met Berwick loopt Wardour Street (neurie The Jams A-Bomb in Wardour Street) waar op nummer 90 ooit de legendarische Marquee Club gehuisvest was. The Rolling Stones speelden er hun allereerste concert, zowat iedereen van Led Zeppelin tot Joy Division stond er op het podium. Zoek niet naar de ingang : het pand is nu overgenomen door de Cubaanse bar Floridita. Tevens op wandelafstand : het Apple-hoofdkantoor in Savile Row waar The Beatles hun laatste optreden op het dak gaven, en Sherry’s, een winkel voor al uw modkledij en – patches én een Sergeant Pepper-kostuumvest. Steek door naar Denmark Street voor meer muziekgeschiedenis. Véél meer : Denmark Street is al sinds Victoriaanse tijden – toen het centrum van de sheet music – dé muziekstraat van Londen, vandaar de bijnaam The British Tin Pan Alley. Hoogdagen waren de jaren zestig, toen elke noemenswaardige muzikant er rondhing voor de vele publishers en repetitieruimtes. Elton John schreef er Your Song, Bob Marley kocht er zijn eerste gitaar, David Bowie woonde een tijdje in een camper om de hoek, Jimi Hendrix maakte zijn eerste demo’s in de kelders, The Sex Pistols resideerden boven wat nu het Giaconda Café is. Op nummer vier vindt u nog het originele bord van de Regent Sounds Studio, waar The Rolling Stones hun eerste plaat opnamen. Vandaag staat het vooral bekend als gitaarstraat : in nagenoeg elk huisnummer kan u terecht voor een uitgebreide collectie unieke vintage gitaren. Fijn om weten : volgens de legende wou Pete Townshend van The Who hier ooit platzak een gitaar lenen nadat hij zijn volledige collectie had kapotgeslagen. De winkeleigenaars, bewust van zijn reputatie, weigerden, Townshend ging dan maar met een exemplaar lopen en sloeg de gestolen gitaar uiteraard kapot op het podium.
2 Camden Town :concerten
De pod op : –
Come Back to Camden, Morrissey ; Rehab, Amy Winehouse ; My Girl, Madness ; For Tomorrow, Blur.
Camden Town, ” where taxi drivers never stop talking”, aldus Morrissey. Was dat in de jaren negentig ongetwijfeld zo (we vertrouwen de mozzer op zijn woord), dan zijn de taxichauffeurs anno 2011 net iets gehaaster, nu Camden High Street overspoeld wordt door rondstruinende toeristen. Te mijden : The Stables, een eindeloze reeks pseudo-rockerige winkelstandjes in de open lucht die nog het meest aan een commerciële versie van de festivalmarkt van Couleur Café doet denken, en de toeristenplek bij uitstek. Niet meer de hippe uitstraling die het ooit gehad heeft, kortom.
In de woorden van de barman van de eerder troosteloze pub The Good Mixer : ” It’s all gone now.” Hoog tijd om uw verbeelding aan het werk te zetten dus. Stel u voor hoe Oasis en Blur elkaar ontmoeten in diezelfde The Good Mixer, het begin van een jarenlange vete die culmineerde in The Battle of Britpop. Beeld u in hoe enkele straten verderop Madness zijn skapop perfectioneerde – ze hadden in de jaren tachtig zowat hun tweede woonst in Dublin Castle. En weet dat dit jarenlang de plek was waar Amy Winehouse rehab ontvluchtte in bars als Halwey Arms en The Monarch. Amy spotten was tot twee jaar terug zowat een toeristische attractie in Camden.
Gelukkig heeft Camden ook nu nog enkele sterke troeven in handen qua concertzalen. The Roundhouse op Chalk Farm Road kent niet alleen een indrukwekkende geschiedenis – Pink Floyd speelde er zijn eerste optreden bij de opening in 1966, Led Zeppelin maakte er zijn livedebuut in Londen – ook nu nog weet het goede namen te lokken. Zo speelden Gorillaz er vorig jaar een van hun weinige zaalconcerten. U begrijpt : absoluut waard om de agenda te checken. Ook best eens langslopen : Koko, een van de prima kleinere clubs op Camden High Street, en The Barfly, waar u elke avond wel een paar bands aan het werk kunt zien. Best wel de namen noteren van wie u net gezien heeft voor later. The Barfly heeft de naam “het talent van de toekomst” te afficheren : Blur, Oasis, Coldplay en Muse stonden hier lang voor ze bekend waren. Een stukje muzikale geschiedenis in wording.
3 Shoreditch :where it’s at
De pod op :
– Don’t Go Back to Dalston, Razorlight ; Can’t Stand Me Now, The Libertines ; LDN, Lilly Allen ; The Prayer, Bloc Party.
Zonder twijfel een van de grootste muzikale aantrekkingspolen van nu : The BRIT School, dat met alumni als Amy Winehouse, Adele, Kate Nash, Jessie J en Jamie Woon de hedendaagse popgeschiedenis mee vorm geeft – Jasper Erkens studeert er sinds een jaar. Alleen : niet bepaald een plek waar u naartoe moet, gezien zijn locatie in Croydon, ver buiten het bereik van uw Oyster Pass. Waar de muzikantengilde zich dan wel ophoudt ? Shoreditch, in de East End van Londen, ruwweg van Pete Doherty’s flat in Whitechapel tot het door Razorlight bezongen Dalston, geconcentreerd rond straten als Shoreditch High Street, Old Street en Brick Lane. Straten geplaveid met zo hip volk dat u om de vijftig meter achterom kijkt of dat meisje met eightieskapsel nu echt La Roux was of omdat die jongen in lang zwart T-shirt met wijde nek verdacht veel op Jamie van The XX leek (meer Shoreditch op p. 20).
Stap uit in Liverpool Station en steek de straat over richting Brick Lane, onderweg de hipstermarkt van Spitalfields passerend. Loop langs de roze auto van straatkunstenaar Banksy en schuif aan aan de barbecue van Café 1001 (prima hamburgers overigens), de plaats waar Bloc Party de videoclip van hun The Prayer opnam. Recht ertegenover vindt u Rough Trade, zowat de beste platenwinkel van Londen dezer dagen, gesitueerd in een oude Stella Artois-brouwerij. Rol uw broek op en scheer uw hoofd in een asymmetrisch kapsel (de plaatselijke hipsteretiquette) en stap in noordelijke richting op Brick Lane, een tijd lang de thuisbasis van onze eigen The Subs en Freaky Age’s Lenny Crabbe. Logisch ook : zowat elke jonge muzikant die het wil maken, probeert het hier te doen, in een van de vele clubs die wekelijks the next big thing propageren. 93 Feet East is een van de bekendere, waar The Libertines en The Kooks in hun jonge dagen grote sier maakten en La Roux al eens een dj-set geeft.
Dompel u verder onder in het muzikale mekka van vandaag en maak een ommetje in de buurt richting Ten Bells op Commercial Street, waar u met wat geluk The Libertines’ Carl Barat een koffie ziet drinken, en The Macbeth, waar Barats maatje Pete Doherty dan weer het voorbije nieuwjaarsfeest opleukte. Eindig uw wandeling in Broadway Market, waar de crème van de Londense straatmuzikanten op zaterdag om uw zakgeld speelt.
Photo opportunity !
Vier locaties van iconische platen-hoezen, ideaal voor uw rock-‘n-roll-Facebookprofiel-foto. 1. (What’s The Story) Morning Glory ? – Oasis
Locatie : Berwick Street. Mocht u zich niet kunnen oriënteren in Berwick Street : Reckless Records heeft de plaat in de etalage hangen, voorzien van handig ” You are here”-pijltje. De exacte locatie is ter hoogte van Sister Ray Records, blik naar het zuiden gericht. Pour la petite histoire : de twee heren die elkaar kruisen zijn Londense dj Sean Rowley en producer Owen Morris.
2. Abbey Road – The Beatles
Locatie : Abbey Road. Stap af aan Saint John’s Wood en vraag de weg in de Beatles Coffee Shop aan het metrostation. Zonder twijfel de meest entertainende locatie uit het rijtje, ook voor wie (het bestaat !) geen Beatlefan is. Voortdurend staan er een twintigtal toeristen klaar om over te steken op het zebrapad voor de legendarische studio, wat gezien de drukke verkeersweg hilarische en niet zelden levensgevaarlijke taferelen oplevert. Extra stijlpunten als een van u vier blootsvoets gaat (de Paul McCartneylook), maar de ware lefgozer steekt over met enkel een sok over zijn lid (de Red Hot Chili Pepperslook).
3. Ziggy Stardust – David Bowie
Locatie : Heddon Street. De Abbey Road voor Bowiefans. Trek met uw zeepkist en groen glitterpak naar nr. 23, op een steenworp van Piccadilly Circus. Een vermaledijde brasserie-eigenaar heeft het K West-bord weggehaald, dus het kan even zoeken zijn naar het juiste gebouw. Om de hoek vindt u het telefoonhokje van de achterkant van de hoes, dat net iets intacter is gebleven. Linkerhand tegen de wang, rechterhand tegen de heup is de juiste pose voor de Brian Ward-foto.
4. The Animals – Pink Floyd
Locatie : Battersea Power Station. Enkel voor harde Pink Floydfans, wegens aardig ver stappen. Neem de Victoria Line tot Pimlico, stap in zuidelijke richting tot de Theems en u ziet Battersea Power Station aan de andere kant van de rivier voor u opdoemen. De foto is getrokken ten westen van de voormalige centrale, achter de sporen. Vergeet wel uw reuzengroot opblaasbaar varken niet. Geinig weetje : tijdens de oorspronkelijke fotosessie in 1977 ging het varken vliegen en moest door helikopters op de begane grond worden gezet.
Door Geert Zagers – Foto’s Charlie De Keersmaecker; Foto’s Charlie De Keersmaecker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier