De meeste meubelen en kunstwerken in dit huis hebben de halve wereld rondgereisd voor ze in Ukkel belandden. Je merkt aan deze kleurrijke collectie dat de bewoonster zich overal wel thuis voelt.

Dit pand heeft een onopvallende voorgevel uit het interbellum. Maar ontplooit zich als een waaier naar de tuin. Er sneuvelden enkele binnenwanden om één grote leefruimte te creëren. Je loopt er zo doorheen, zelfs de keuken is een soort passage. Uiteindelijk mondt alles uit in de grote, heerlijke woonruimte. Daar exposeert Elena Barenghi alle objecten en kunstwerken die ze al jaren koestert.

Ze is geboren in Lausanne, maar groeide op in Italië. “Daarna heb ik een heel parcours afgelegd”, vertelt ze. “Ik heb bijvoorbeeld letteren gestudeerd in New York, trok vervolgens naar Londen, woonde een tijdje in Rome en Firenze, om me uiteindelijk in Brussel te vestigen. Ik woon hier nu vijf jaar.” In die tijd heeft ze allerlei creatieve uitdagingen gecombineerd. Ze schreef en publiceerde gedichten, nam een plaat op, ging ook tekenen en fotograferen. “Ik heb zelfs enkele woningen ingericht in Frankrijk en Italië. Ik voel me immers al van jongs af aangetrokken tot interieurdecoratie. Sinds mijn jeugd ging ik ook van alles verzamelen, van kleine kunstwerkjes tot trouvailles, dingen die je bij wijze van spreken opraapt.”

“Ik tel ook veel creatieven in mijn vriendenkring, onder meer beeldende kunstenaars, architecten en fotografen, van wie ik wel wat wil hebben. Maar noem me geen collectioneur, want het gaat er mij vooral om mij te omringen met wat ik mooi of leuk vind. Mijn verzamelen heeft niets te maken met investeren. Voor mij is dat vergaren een spontane onderneming.” De interieurdecoratie heeft wel een wat professionele vorm aangenomen, want enkele maanden geleden is ze samen met juweelontwerpster Mathilde Danglade een interieurzaak met kunstgalerie opgestart, EM72 in de Edelknaapstraat in Elsene. “We combineren wat mode met juwelen en vintage design. Maar er is dus ook een kunstgalerie, waar we om de twee maanden iemand exposeren. Ik breng daar veel jonge Italiaanse kunstenaars die hier minder bekend zijn. De combinatie van kunst met interieur werkt wel suggestief. Een beetje op de manier zoals mijn interieur.”

Iedereen draagt hetzelfde

De woning van Elena staat vrij vol. “Ik ben immers geen minimalist, maar ik hou wel van de algemene structuur van die stijl. Zelf vind ik het leuk als er in een woning van alles te zien is. Ik hou van veel objecten, meubelen en kunstvoorwerpen. De dingen mogen best tegen of zelfs voor elkaar staan, alles hoeft niet zo perfect te worden geëtaleerd. Een wat nonchalante decoratie weerspiegelt juist mijn spontane manier van verzamelen en zoeken. Objecten hebben trouwens ook relaties met elkaar. En dat mag je zien. Door deze manier van exposeren geef je jezelf de indruk dat er altijd wat te ontdekken valt in huis. Dat is ook dagelijks mijn visueel genot als ik door mijn woning stap.”

Elena Barenghi verbaast er zich over dat er zoveel design te zien en te vinden is in ons land : “Iedereen weet dat Italië het designland bij uitstek is. Maar het is evenzeer het land van de klassieke stijl, de klassieke interieurs en klassieke maatpakken. Daar draagt iedereen dezelfde kleren. Hier kleden veel mensen zich minder burgerlijk, dat is fijn. Dat geldt ook voor de interieurs. Nu besef ik dat de Italianen vooral producenten zijn van design, voor hen is het een exportproduct. Veel van mijn vrienden ginds hebben echter geen mooie interieurs. Je ziet er amper design. Misschien komt dat ook doordat het land op zich al zo beeldig is en men geen behoefte heeft aan een mooie woning. Hier vind je ook veel vintage design, in Italië niet. Dat wijst er ook op dat er hier vroeger al flink wat design werd gekocht. Zelfs in Rome of Milaan zijn er amper handelaren die vintage verkopen. Ik besef nu dat die vintagestijl toch meer een fenomeen is van Noord-Europa en van de States, dan van het Zuid-Europa.”

We vinden de winkel EM72 in de Edelknaapstraat 72 te Elsene. In een buurt waar wel meer interessante interieurzaken zijn en exquise vintagehandelaars.

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content