KERELS ONDER ELKAAR BIJ EEN STUK VLEES EN EEN GLAS WIJN : DAT LUKT MEESTAL WEL, VOORAL ALS ER GEMEENSCHAPPELIJKE INTERESSES ZIJN. MICHAËL VRIJMOED, SOUSCHEF VAN HOF VAN CLEVE, NODIGT DRIE VRIENDEN UIT OP EEN MANNENFEESTJE ROND DE GRILL.

Je bent jong en je verovert de wereld. Niets kan je tegenhouden. Vier kerels rond de grill, die er in hun werk tegenaan gaan en niet omkijken. Zo kom je er wel. Neem nu Michaël Vrijmoed, 31 jaar oud, maar hij ziet er ondanks zijn loodzware job jonger uit. Zeven jaar terug begon hij in Hof van Cleve. Hij werkt er onder auspiciën van superster Peter Goossens en stond naast Peter Cocquyt in de keuken. Toen deze na twee maanden opstapte, kreeg Michaël, als 24-jarige kok, de titel van souschef van het beste restaurant van België. Drie maanden later was de derde ster daar en ging het hek van de dam !

Michaël werkt vandaag met veertien koks in de keuken. Samen maken ze het onmogelijke waar. Twee keer per dag een volle eetzaal, twee keer per dag per persoon zes hapjes, vier à vijf voorgerechten – elk ervan opgebouwd uit verschillende delen, waarbij hetzelfde product vaak terugkomt in een koude en warme bereiding -, gevolgd door het hoofdgerecht, twee desserts en een lawine aan snoepgoed. Als buitenstaander is het onbegrijpelijk dat dit niet in chaos eindigt. Peter en Michaël maken strakke afspraken met de koks en zolang iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, draait de machine. Michaëls werkdag begint meestal om 7.30 uur en gaat door tot na middernacht. Op zondag en maandag is hij vrij. Dan probeert hij wat te sporten of vrienden te zien bij een simpel gerecht. Als je de hele dag tussen al dat exclusieve lekkers staat, apprecieer je gewoon eten, zoals een simpele maar goede steak friet.

VRIENDEN UIT HETZELFDE VAK

Regelmatig gaat Michaël op verkenning bij collega’s. Zo at hij onlangs in L’Astrance onvergetelijk lekker en omdat hij dan toch in Parijs was, pikte hij meteen drie ‘gastropubs’ mee voor een hapje no-nonsensegastronomie (La Gazetta, L’Agapé Substance en Le Bistral). Een vaste vriendin is er momenteel voor Michaëel Vrijmoed niet bij, want in een relatie moet je tijd steken. Door de onmogelijke werkuren ben je in je vrije tijd aangewezen op vrienden die ook in het beroep zitten.

Voor het samenkomen rond de grill koos Michaël als locatie het nieuwe overdekte tuinpaviljoen van Hof ter Leie. Je hebt er vrij zicht over het water met de veerboot, die door eigenaar Jerôme De Vriese wordt geëxploiteerd. Het open tuinpaviljoen is opgetrokken in eik en werd op zijn Afrikaans gedecoreerd met zebrahuid op de vloer en met krukjes, overtrokken met geitenvacht. In de achtermuur is een grill, waarop het meeste eten wordt bereid. Het gezelschap bestaat uit vier vrienden. Thomas Schmidt is een collega van Michaël, hij werkt al acht jaar in de zaal van Hof van Cleve. Joachim Haemers stond met Michaël in de keuken van ’t Laurierblad en heeft het koksvak vaarwel gezegd om bioboer te worden. Ook Diederik Herbots werkte in ’t Laurierblad. Diederik is nu vinoloog bij wijnhandelaar Pasqualinno. Hij kent Thomas via de bende van Hof van Cleve die na het werk, als de andere mensen slapen, nog een stapje in de wereld zet. De vier hebben genoeg stof voor geanimeerde gesprekken. Zij warmen zich, tussen het smullen van kippenvleugels, bakharing, lamsbout en appelcrumble, aan de hitte van de grill en aan een glaasje beaujolais, Morgon, Domaine de la Ronze.

Locatie : Hof ter Leie, Baarle-Frankrijkstraat 90, 9830 Sint-Martens-Latem.

www.hofterleie.be.

Met de medewerking van Peter Goossens en Hof van Cleve : www.hofvancleve.be.

DOOR PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S ROOS MESTDAGH

ALS JE DE HELE DAG TUSSEN AL DAT EXCLUSIEVE LEKKERS STAAT, APPRECIEER JE ‘GEWOON’ ETEN

DE VRIENDEN ROND DE TAFEL ZITTEN ALLEMAAL IN DEZELFDE BEROEPSBRANCHE : STOF TOT PRATEN GENOEG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content