Categorie: modieuze vleesbrasserie – Keuken: 7,5 – Decor: 7,5 – Comfort: 7 – Service: 5,5 – Prijs/kwaliteit geproefde menu: 7,5

Grill (geschreven met een vlammetje op de i) kwam deze zomer op de plaats van wijnbar Gitanes en is een nieuwe themabrasserie van superondernemer Vinko Pepa (zie kader). Grill heeft witgeverfde muren, wat het restaurant op het eerste gezicht wat clean maakt, vooral in tijden dat donkerbruin en molgrijs trendy zijn en alom worden aangewend. De bloedrode snijmachine, een open spit en sterk uitvergrote, kitscherige foto’s van meisjes met koeien in de weide scheppen de sfeer van een Amerikaans grillrestaurant. Veel draait rond het spit en de houtskooloven.

Geert Weyn (31) heeft de leiding over de keuken. Hij is een laatbloeier die eerst sociologie studeerde en in de human resourcessector werkte om zich uiteindelijk te herbronnen aan het fornuis. Hij was vijfentwintig toen hij zijn intrede deed en aan de slag ging in Le Chalet de la Forêt in Ukkel waar hij alle afdelingen doorliep. Om zich te vervolmaken volgden posten bij de Britse topkok Gordon Ramsay, in Kasteel Withof in Brasschaat en bij Mugaritz in Spanje. Op korte tijd heeft Geert zijn achterstand ruimschoots ingehaald. Hij kreeg van Vinko Pepa een project op zijn maat.

In Grill kiezen de koks voor goede producten en pure bereidingen. Vlees staat centraal. Van het Franse stamboekrund Blonde d’Aquitaine wordt een heel achterkwartier gekocht. Pas na een maand rijpen wordt het versneden. Wij dronken de witte huiswijn, die vooral zuur was, en snoepten van rillettes met flinterdunne toast. Voorgerechten waren : kroketjes van kalfswang met wat te dikke korst en hartige vulling, opgediend met een slaatje van artisjok en mosterdcrème (12,50 euro) en een frisse carpaccio van tomaat (vergeten rassen als noire de Crimée en Provençaalse roma) met chips van langzaam gegaarde en krokant gebakken runderborst (11,50 euro). Als hoofdgerechten verschenen: het succulente rugvlees van Berkshirevarken, dat gelakt met honing en mosterd van het spit kwam en geserveerd werd met lekkere en krokante pickles, gerookte puree en krokante groenten zoals chioggiabiet, koolraap en paarse wortel (16,95 euro) en het smakelijke vlees van zwartpoothoevekip, bereid aan het spit, en opgediend met een losse risotto met courgette en erwtjes (17,50 euro).

In het glas kwam een sappige Mont Destin 2008 (gemaakt van shiraz, cinsault en mourvèdre) als sappige, Zuid-Afrikaanse vleeswijn zonder grote verfijning (28 euro). Afsluiten deden wij met citroentaart met custard (8 euro).

Meer restaurants en restaurantbesprekingen op www.knackresto.be

Een bezig baasje

Vinko Pepa werd 43 jaar geleden geboren in Joegoslavië. Hij was amper zes maanden oud toen hij met zijn familie als politiek vluchteling naar Antwerpen verhuisde. Vinko groeide uit tot de meest dynamische horecaondernemer van Antwerpen. Hij blaast de ingedommelde stad op regelmatige basis nieuw leven in. Populaire en bijna blijvend modieuze grootstedelijke projecten zijn onder meer Bar Italia, Cosmo, Kapitein Zeppos, Zurich, en Pastis in Mortsel. Ook café-restaurant De Caveau, in de volksmond ‘De Boerinnekes’, gelegen onder de Vlaamse Opera, kwam onder Vinko Pepa’s brede vleugels.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content