Kinderen spelen een belangrijke rol in de nieuwe thrillers van Deflo en Michael Robotham. En Staf Schoeters, de eerste winnaar van de Knack Hercule Poirot-prijs, schreef een boeiende historische misdaadroman rond Rubens. Schilderde de meester echt met bloed ?

Rubens’ eeuwige jeugd

Tien jaar geleden werd Antwerpenaar Staf Schoeters laureaat van de eerste Knack Hercule Poirot-prijs met een roman rond Antwerpen in de periode van Napoleon, De schaduw van de Adelaar. Het boek werd het eerste deel van een trilogie. De keuze van de jury was ongewoon omdat Schoeters in Vlaanderen een toen nog vrij onbekend genre introduceerde : de historische thriller. Van de Da Vinci Code en Dan Brown was nog geen sprake. Schoeters was overigens geen onbekende. Hij had eerder al een paar knappe psychologische misdaadromans gepubliceerd. Vaak is Antwerpen de achtergrond van zijn verhalen. Dat is ook het geval in Rubensrood, dat in de zeventiende eeuw speelt. We schrijven 1649, de beroemde schilder is al negen jaar overleden en de rijke Maarten van Groenen doet research voor een biografie over de meester. Hij komt via een stadsambtenaar een paar zaken te weten over de diplomaat-schilder die de Spaanse bezetter liefst niet openbaar maakt. Ze houden verband met de protestantse overtuiging van vader Rubens en zijn verbanning naar Duitsland. Als de informant van Maarten vermoord wordt, staat de biograaf voor een raadsel. Schoeters schrijft met verve, veel knipoogjes en markante details. Was Rubens een alchemist die, bijna veertig jaar ouder dan zijn vrouw, op zoek was naar een middeltje dat hem de eeuwige jeugd zou bezorgen ? En schilderde hij met echt bloed ? Schoeters blijft boeien.

Rubensrood, Staf Schoeters, Triloga,

ISBN 978 90 7680 603 7, 22,95 euro.

Kindergeld

Het zijn voor thrillers ongewone thema’s : in-vitrobevruchting, handel in kinderen, vruchtbaarheidsklinieken. De Australische Brit Michael Robotham schrijft er intrigerend en bijzonder genuanceerd over in Nachtboot. Het verhaal begint als Alisha, een sikh, een kattebelletje krijgt van een vroegere schoolvriendin. Cate vraagt haar met aandrang naar een school-reünie te komen. De twee hartsvriendinnen hebben elkaar na een conflict jaren niet meer gezien. Maar nu blijkt de zwangere Cate in zware problemen te zitten. Ze vertelt Alisha dat men haar baby wil afnemen en vraagt haar hulp. Nog de avond van de reünie worden Cate en haar man aangereden. Beiden sterven. Vreemd genoeg blijkt Cate helemaal niet zwanger te zijn. Alisha, lid van de Londense politie maar na een zwaar ongeval uitgerangeerd, besluit zelf de zaak te onderzoeken. Op een tocht die haar van Engeland naar Amsterdam voert, komt ze op het spoor van mensensmokkelaars, weinig integere artsen, allochtone tieners en prostituees die als draagmoeder worden gebruikt. Vanuit haar eigen achtergrond vertelt Alisha het verhaal, nu eens ironisch, dan weer cynisch of bijzonder sterk geëngageerd. Robotham, dat wisten we al van zijn eerste twee thrillers De verdenking en Het verlies, schrijft scherp en pittig. En hij heeft veel aandacht voor ethische vragen : mag je bijvoorbeeld een schuldige veroordelen als je daardoor tien onschuldigen straft ?

Nachtboot, Michael Robotham,

Cargo, ISBN 978 90 234 1949 5,

19,90 euro.

Obsessies

Mensen die van het leven genieten zijn zeldzaam in de romans van Deflo. Speurder Deleu is een tobbende kankeraar die van zijn privéleven een enorme puinhoop heeft gemaakt. En de criminelen zijn geobsedeerde, getormenteerde zielenpoten die alleen maar tot gruwel in staat zijn. In de eerste thrillers van Deflo zijn het dikwijls seriemoordenaars, in zijn nieuwe reeks, Cel 5, pedofielen en kinderverkrachters. Spoorloos draait om een meisje van zeven dat ontvoerd wordt. Al snel is duidelijk dat de dader een compleet zieke kerel is die de kleine Irina wil folteren en vermoorden. Zelf is hij het slachtoffer van een sinistere vader met wie hij gruwelijk afrekent. Deflo schrijft korte ritmische zinnen, zorgt voor flitsende spanning en laat personages en lezer nauwelijks tijd om te ademen. Verademing brengen een paar sterke vrouwenfiguren, zoals de mooie Marokkaanse Safia.

Spoorloos, Deflo, Manteau, ISBN 978 90 223 2147 8, 19,95 euro.

Misdaad loont

Poirot maakt zich op voor een feest : op de Boekenbeurs in november wordt voor de tiende keer de Knack Hercule Poirot-prijs uitgereikt. Al sinds 1998 geven we met dit initiatief de Vlaamse misdaadauteurs een duwtje in de rug. Voor deze speciale editie buigt de jury zich over de Nederlandstalige thrillers van Belgische schrijvers die verschenen zijn tussen 12 november 2006 en de Boekenbeurs van 2007. Uitgeverijen of auteurs moeten hun deelnemende titels uiterlijk op 28 september 2007 in acht exemplaren of drukproeven bezorgen aan Krist Weytjens, Roularta Media, Z1 Researchpark 120, 1731 Asse, bij wie ook het volledige reglement kan worden opgevraagd. De winnaar ontvangt de jubileumprijs van 5000 euro.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content