Keuken : 7,5 I Decor : 7 I Comfort : 7 I Service : 7 I Prijs/kwaliteit : 7,5

Het restaurant ’t Stoveke van autodidact Jan Hostens en Annie Coeckelberghs was meer dan twintig jaar een veilige aanlegsteiger voor Vlaamse burgers uit de Brusselse Rand. Ruim anderhalf jaar geleden lieten de eigenaars hun eethuisje over, om in Frankrijk een huis met chambres d’hôtes te openen. Met de komst van Daniel Antuna en Petra De Cock bleef de naam gehandhaafd en werd het visrepertoire uitgebreid met vleesbereidingen. Daniel en Petra kregen beiden een koksopleiding en dat is een voordeel in een klein restaurant als ’t Stoveke, waar maximum veertien tot zestien personen à la carte eten. Zij doen alles met zijn tweetjes en dan is het handig wanneer je kunt inspringen om elkaar te helpen.

Daniel Antuna is niet de eerste de beste kok ! Hij studeerde aan de koksscholen Elishout in Anderlecht en Ter Duinen in Koksijde en ging aan de slag, onder meer bij Michel in Groot-Bijgaarden, waar hij meer dan tien jaar kokkerelde en wegging als souschef. Petra werkte de laatste tweeënhalf jaar ook in de keuken van Michel. Daniel Antuna behaalde in 2001 de titel Beste Kok van België, prijs Prosper Montagné. Daniel kookt zoals zijn leermeester, de grote Michel Coppens, dat voordeed. En dat betekent volgens de regels van Auguste Escoffier.

Omdat de nieuwe eigenaars goede papieren kunnen voorleggen en omdat de prijzen gunstig liggen en het aantal plaatsen beperkt is, was de eetzaal vanaf de eerste dag gevuld. Tijdens de lunch zijn het meestal Vlaamse zakenlieden en ’s avonds en in het weekend overwegend oudere, gezapige burgers die naar de Jetsestraat komen. Alles wordt in huis bereid en dat vraagt tijd. Om de service vlot te laten verlopen, helpt Petra De Cock mee in de keuken, waar zij de hapjes en de nagerechten bereidt.

Wij hadden een tafel bij de keuken en konden via het raam de torso van de chef zien. Petra kwam met versgebakken brood, opgediend met olijfolie, smout en boter. Even later was zij er weer, deze keer met hapjes, zoals mousse van chorizo met gestoofde venkel en mango, en een flauw soepje van kikkererwten met spek en handgepelde grijze garnalen. Omdat het feest was, kozen wij voor het gastronomische menu van vier gangen met een glas champagne en wijnen (68 euro). Voorgerecht was flauw gekruide tartaar van rund met oester in gelei, rösti en mayonaise van olijfolie. Gebakken sint-jakobsschelpdieren volgden met gehakte Parijse champignons, een opgeklopt sausje van ganzenlever en krokantje van coppa di parma. Krokant gebakken kalfszwezerik met bearnaise verscheen met het sappige vlees van rosé gebraden duif, met fondsaus geparfumeerd met aceto sopravino, gestoofde groene kool en aardappelbeignet. Bij gebakken ananas ten slotte kwam mousse van witte chocolade en ijsgekoelde piña colada.

De klassieke Belgisch-Franse bereidingen hadden smaak. De wijnen waren correct en werden royaal geschonken.

AANTREKKELIJKE PRIJZEN

Om een gunstige verhouding prijs/ kwaliteit te bieden, wordt er in ’t Stoveke gewerkt met aantrekkelijk geprijsde menu’s. Tijdens het middaguur serveert men een lunch van drie gangen voor 30 euro.

’s Avonds kan men volgens het aanbod van de kaart zelf een menu samenstellen, bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert en betaalt men 40 euro. Alleen bij de bereiding van tarbot in papillot komt een supplement van 8 euro. Voor mensen met tijd en grote honger is er een viergangenmenu met een glas champagne en aangepaste wijnen, voor 68 euro.

Info

Restaurant ’t Stoveke

Jetsestraat 52

1853 Strombeek-Bever.

02 267 67 25.

www.tstoveke.be

Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag.

Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content